Едвард Питер Стрингам: На крају крајева, која је корист од карантина?

Резултати не доказују да је отвореност нужно довело до позитивног исхода, али требало би да нас свакако наведе да преиспитамо да ли је „затварање нужно, како не бисмо сви одапели“

Извор: American Institute for Economic Research

(American Institute for Economic Research, 25. 6. 2020)

Затварање школа, наредбе да се остаје код куће, затварање радњи, забрана хируршких захвата који нису обавезни [1], затварање објеката за забаву, отказивање летова и нагло увођење централног планирања – све ово се десило муњевито брзо почев од половине марта за  свега неколико дана, а људи који су подразумевали своја права и слободе били су подвргнути невиђеном шоку.

Упркос снажном притиску из Вашингтона, осам држава није увело карантински режим или је то учинило на врло благ начин: Јужна Дакота, Северна Дакота, Јужна Каролина, Вајоминг, Јута, Арканзас, Ајова и Небраска.

Након 100 дана, ми смо сада у позицији да дамо прелиминарну анализу учинка држава које су уводиле режим затварања (locked down) насупрот оних које то нису учиниле. Амерички институт за економска истраживања (American Institute for Economic Research, AIER) већ је објавио податке који указују да „затворене“ земље имају виши стопу незапослености.

Сентинел, непрофитни новински извор Канзашког политичког института (Kansas Policy Institute), потврдио је наше истраживање наводећи следеће податке: затворене државе имају стопу незапослености од 13,2 одсто, док је у отвореним државама стопа 7,8 одсто.

Извор: AIER

Међутим, можда је бољи економски учинак дошао по цену здравља?

Када је посреди здравље, затворене држава имају готово четири пута вишу стопу смртности од ковида-19.

Извор: AIER

Резултати не доказују да је отвореност нужно довело до позитивног исхода, али требало би да нас свакако наведе да преиспитамо да ли је „затварање нужно, како не бисмо сви одапели“.

Да бисмо били сигурни, потребно је узети у обзир различите ублажавајуће факторе. Отворене државе можда имају мање установа за дуготрајно старање о људима који су у тешком здравственом стању; у свакој држави, особе из оваквих установа чине око половину свих смртних случајева од ковида-19. У ствари „број смрти у групи која чини 1,7 одсто популације је виши од броја смрти код осталих 98,3 одсто“.

Едвард Питер Стрингам (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Густина становништва такође веома варира међу државама и то би могла да буде варијабла коју би требало укључити у објашњење. Отворене државе такође нису имале гувернере који су наредили да старачки домови прихвате назад особе активно инфициране корона вирусом. Раније овога месеца, објавили смо детаљније истраживање „Подаци показују да је незапосленост далеко гора у затвореним државама“ које је написао економиста Абигејл Деверо и у коме је дошао до сличних резултата.

У медијима је опште место да људи који се противе затварању стављају слободу и богатство испред безбедности и здравља. Али као што можемо видети из ових резултата, отворене државе су прошле кроз мање економске потешкоће и мање потешкоће повезане са самом болести.

Ми сведочимо очајничким покушајима политичара, званичника задужених за јавно здравље и коментатора у медијима да оправдају зашто су Сједињене Државе предузеле мере које су предузеле, а које укључују затварање, наредбе о остајању код куће, забрану путовања и готово општи карантин, кршећи све принципе које Америка прославља у својој грађанској култури.

Уз доказе који пристижу да затварање није ни економски ни медицински ефикасно, биће све теже за посвећенике затварања да представе податке којима би убедили јавност како је изоловање људи, уништење бизниса и разарање друштвених институција било вредна жртава.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић 


[1] Прим. М.М.: У енглеском језику се користи израз elective surgeries што би у дословном преводу на српски значило „изборне операције“. Међутим, у америчкој терминологији тако се означавају сви оперативни захвати које је могуће одгодити, односно који нису хитни, попут уградње вештачког кука или неких дијагностичких процедура за утврђивање појаве карцинома.


ИСПРАВКА: Ранија верзија текста није садржавала Јужну Каролину у списку осам америчких држава које нису увеле карантин или су то учиниле на благ начин (29. 6. 2020. у 9:07).



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading