Александар Вучић: Видовдан прерастао мит и постао историја – тешка и превише крвава

Немамо право да користимо Видовдан како бисмо обмањивали будућа покољења, стоји у честитки председника Србије објављеној на Инстаграму

Извор: Инстаграм

Видовдан је један од оних празника, које смо, током историје, чинили великим, и када смо губили и добијали, и када смо чинили велике и часне ствари, и, много ређе, нечасне.

Видовдан је прерастао мит и постао историја, наша историја, тешка и превише крвава. Она које данас немамо разлога да се стидимо, напротив, али још мање имамо право да користимо Видовдан како бисмо обмањивали будућа покољења.

И ништа боље, и ништа више, од Видовдана, не показује колико је стварање историје и будућности у нашим рукама, колико зависи од нас и онога шта, како и колико радимо.

View this post on Instagram

Vidovdan je jedan od onih praznika, koje smo, tokom istorije, činili velikim, i kada smo gubili i dobijali, i kada smo činili velike i časne stvari, i, mnogo ređe, nečasne. Vidovdan je prerastao mit i postao istorija, naša istorija, teška i previše krvava. Ona koje danas nemamo razloga da se stidimo, naprotiv, ali još manje imamo pravo da koristimo Vidovdan kako bismo obmanjivali buduća pokoljenja. I ništa bolje, i ništa više, od Vidovdana, ne pokazuje koliko je stvaranje istorije i budućnosti u našim rukama, koliko zavisi od nas i onoga šta, kako i koliko radimo. Zato je važno da, baš danas, još jednom pokažemo koliko smo spremni da svoju zemlju sačuvamo, odbranimo od svakog zla, i načinimo je velikom, poštovanom, i to na zemlji, a ne samo na nebu. Ubeđen da smo za to sposobni, verujući u Srbiju, u svakog čoveka i ženu u njoj, čestitam vam Vidovdan, naš najvažniji dan, dan koji će postojati dok je Srba i Srbije!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Зато је важно да, баш данас, још једном покажемо колико смо спремни да своју земљу сачувамо, одбранимо од сваког зла, и начинимо је великом, поштованом, и то на земљи, а не само на небу. Убеђен да смо за то способни, верујући у Србију, у сваког човека и жену у њој, честитам вам Видовдан, наш најважнији дан, дан који ће постојати док је Срба и Србије!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Инстаграм профил buducnostsrbijeav, 28. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

10 replies

  1. Владика Николај је говорио да «гори народ од Турака — Бог да је имао њега би на Србина послао», о стању пред Косово — тад. 

    Тако је и данас.

    Овај који честита — «од њег свако радо саучешће прима».

    Чов(ј)ек који је од Првог Израиља (код нас) Другом Израиљу забрањује Закон Христов. Као најекспониранији (од дружине).

    Свештеници од врха до дна (дна) уз часне изузетке издају (и) своју струку. Подводе народ богоборним «струци» и политичарима. 

    Брнабићка је пенал за све (све посебно не треба помињати). 

    Струка свака — део је нас оваквих јасно као дан. Отуд све чега има и све отуд чега (нема) је недостатак.

    И ту Свети Владика Николај има да нам поручи — не преко твитера, а може и тако, «ако се правилно користи а не злоупотребљава» — …”Лако је научити животињу, лако је научити простака, али је тешко научити онога ко је ненаучен већ постао учитељ другима…”, владика Николај+

    «по срцу нашем» 

  2. “Видовдан је прерастао мит и постао историја…”???

    С обзиром како је полуписмено написан изгледа да је писан својеручно. Бесмислено је анализирати поједине ‘мисли’ после наслова ‘Срећан Видовдан’. Не мора се бити психолог јер је и лаику видљиво да ово ”преумљење’ и ‘кување жабе’ има за циљ да се од Косова одустане и оно преда Шиптарима. Каква ароганција, умишљеност, некомпетентност, мегаломанија, лажно визионарство, надменост и кукавичлук, све у исто време, да се бајаги промишља ‘будућност наше деце’ и дају упутства народу. Превише је то од некога ко не уме да састави ни пар пригодних реченица.

  3. Е за ово је заслужио још један орден од нашег дивног ћутолога који понекад изађе из мишје рупе, не да јадан народ нешто мудро посаветује већ да фукари дели ордење. “Господе што нам даде оваквог патријарха ? Тражио сам вам горег али га не нађох”. Недостојан.

  4. Запретимо

    Запретимо своје ватре
    Запретимо своје снове
    Зло вријеме да не затре
    Запретимо и митове

    Запретимо своја врела
    Под пијесак вјечни сиви
    Запретимо своја чела
    Ипак неко да преживи

    Запретимо Светог Вида
    Док цијели свијет вене
    Изрониће Атлантида
    Сачувајмо своје гене

    Момчило

  5. Видовдан је један од “оних” празника?
    Када смо губили а када смо добијали?
    Када смо чинили велике и часне ствари а када нечасне?
    Историја настаје прерастаљем мита?
    Она које немамо разлога да се стидимо али још немамо право да је користимо?
    Видовданом обмањујемо будућа покољења?

    Ништа боље, и ништа више, од овог написа о Видовдану, не показује колико су и историја и будућности у душманскил рукама и колико им свесрдно помажу оним што, како и колико на томе раде аутор и његова братија.

    Достојно министра културе, градоначелника Крагујевца, кризног штаба и Петера Бејера.

    Срећан Видовдан?

    Чија су ово одређења?

    Срећан Видовдан?

  6. Наша је кућа срушена. Скоро да је небитно, ко је постављен да чува омеђину. Онај мало савјеснији неће дозволити да разноси камење. Онај лакомији ће чак то све распродавати у бесцјење…

    Много је битније како сачувати чељад, иконе, кандила и образ. Може и обрнутим редом. Ко то буде умио, може бити кандидат за приправника за радно мјесто Вожда.

  7. Страшно! Немушто и биједно. И све погрешно!

    Видовдан није мит који је прерастао у историју. Он је историја која је постала Завјет!

    Ми смо народ трију Завјета – Светосавског, Видовданског и Јасеновачког. Ништа нас није одредило тако и толико као ова три Завјета и ко год дирне у њих не мисли нам добро и ради нам о глави. Господин предсједник је овом честитком доказао да је један од њих. Вријеме је да оде. У историју, наравно.

  8. На Видовдан се све лепо види. И овај се лепо видео и сам показао ко је и шта је. ( Мада смо и пре знали и ко је и шта је и чији је) .

  9. Честита Видовдан латиничним писмом?! Он нам честита Видовдан. Па то је контрадикција у самом појму. И бласфемија. То је, речју, сатанизам.

  10. Зар ово чудо да дође са све Брнабом, зар после Симеона и Лазара, Обилића и Карађорђа, Мишића и Путника?
    Бог нек му је у помоћи а и нама са све њима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading