Политика: Хајка против Ђоковића трајаће још дуго

Новак Ђоковић ове среде није могао да купи пријатеља – барем не ван уског круга поверилаца и породице у Београду, пише британски Гардијан

Новак Ђоковић на Адриа туру (Фото: Essentially Sports)

Иако је ширење вируса корона на хуманитарном „Адриа туру” тема која заслужује много шири и озбиљнији приступ медија, „хит дана” је и даље лични напад на најбољег тенисера света. Одјеци хитаца испаљених са англо-саксонског и германског говорног подручја, сада добијају ехо на шпанском, француском, па и италијанском језику – упркос великој помоћи коју је у јеку епидемије та земља добила лично од првоптуженог Новака Ђоковића. Тренд се копира и добро продаје, све до Индије.

Пошто су основне информације о зараженима – четворици тенисера и четворо из њиховог окружења – већ истрошене, нови приступ је прозивка Ђоковићевих колега за линч. Типичан пример је бивши француски тенисер Жан Франсоа Кужол, у разговору за британске медије.

Под насловом „Федерер и Надал охрабрени да осуде Ђоковићеву фарсу”, пензионисани играч коме је највиши пласман 71. место, а у разговору је представљен као „бивши француски ас”, позива у лов:

„Између оних који то мисле, али имају слаб стомак, требало би да се разбуде и спрече да се ово шири. Волео бих да чујем Цонгу, Монфиса, Федерера, Надала. Волео бих да чујем како ови момци сада кажу: „што је много много је“.

Мала је риба Кужол да изазове поменуте, али су се зато неки његови земљаци сврстали тамо где није желео. После Ришара Гаскеа, против пљувања најбољег тенисера света устао је и Жил Симон:

„Многи људи су срећни да виде Ђоковића у тешком положају. Они ће га оптуживати и рећи да је све његова кривица, да би турнир био боље организован да га је водио неко други. Новак је веома добра особа и преузео је сву кривицу на себе. Тешко је проценити последице које ће ово имати. Талас критика које сад окружују Ђоковића је као пожар“.

Француз је истакао да је наш тенисер трн у оку многима:

„Новак Ђоковић покушава да учини много тога и то смета већини. Конкретно сада, овај случај смета Америчкој тениској асоцијацији која жели да организује Отворено првенство САД. Они желе да окупе најбоље, али када први рекет света каже да играчи неће да прихвате такве услове, наравно да нису срећни. Новак Ђоковић је провео 1.500 сати у разговорима са свог мобилног телефона у решавању будућности Удружења тениских професионалаца (АТП). Сада га оптужују да је није учествовао у једном онлајн разговору, а он је о свему томе већ разговарао на претходним састанцима“.

Новак Ђоковић са учесницима Адриа Тура у Задру (Фото: Звонко Куцелин/Бета/АП)

Ничим изазвана подршка двојице француских тенисера, против којих Ђоковић води укупно 24:2, не потврђује закључак горког и циничног текста у новом „Гардијану”, започетог подлим речима:

„Новак Ђоковић ове среде није могао да купи пријатеља – барем не ван уског круга поверилаца и породице у Београду, где је свађа око његове балканске добротворне приредбе прешла у порицање и несносне изјаве.“

Уз првооптуженог је стао и његов бивши тренер Борис Бекер:

„Желим да одбраним Новака. Критике које су му упућене нису поштене. Разлог због којег су се сви окупили је био исправан. Да, слажем се да можда забава и кошарка нису биле неопходне активности, али ја сам некада имао 30 година и када бих срео пријатеље желео бих да се опустим. А, ових дана и у ово доба, када су камере свуда, то је увек опасно. Разумем искушења али мислим да је све учињено са правим разлогом. Треба да размишљамо о томе да сви тенисери и остали заражени оздраве, да стану на ноге и да се тениска турнеја настави у безбедним условима“.

Више медија преноси инсинуације да тенисери траже оставку Ђоковића са места председника Савета АТП, али нико не објављује ко су ти што траже његову смену. Уместо изјава његових достојних колега, преносе се критике једног оптуженог за расизам, другог кажњеног због кокаина и трећег, чије је понашање на терену одавно прешло све границе виђеног.

Међу онима које је Ђоковић задужио својом бригом за нижерангиране јавио се и наш тенисер Пеђа Крстин:

„У само две и по недеље, након три месеца такмичарске паузе, лично сам одиграо 13 мечева и то таквих које, и да није ове пандемије, не знам да ли бих имао прилику да одиграм. Два турнира „ТСС тура”, затим и у Задру, а онда да будем и део хуманитарног спектакла који ми је донео и меч са Новаком, што ми је најдражи тренутак у досадашњој каријери. Захваљујући тим такмичењима која су претходила хуманитарном спектаклу успео сам да зарадим и новац који ће ми омогућити да пребродим професионалне дане бар до септембра. Нико осим Новака се није запитао како је нама играчима који немамо велики новац на банковним рачунима, који радимо овај наш посао који звучи „милионерски”, али није. Видео сам да су маске и дезинфективна средства делили на свим улазима, све просторије у којима смо боравили стално су се чистиле, видео сам истакнуте прописе за све посетиоце, али ето неко је био заражен, није се придржавао мера опреза и настало је шта је настало. С друге стране, гледали смо фудбалску утакмицу на којој је било преко 20.000 људи и нико ништа о томе не говори, па се питам зашто онда сви издвајају тенис…“

Од изјава подршке наших спортиста, до сада смо приметили да се на страни цитира једино порука Немање Матића, аса Манчестер Јунајтеда:

„Видим да се последњих дана води хајка на Новака Ђоковића јер је организовао турнир у Београду, иако је по законима државе Србије све било регуларно и исти је организован на високом нивоу. Поред свега тога, мишеви су изашли из рупе и дали себи за право да критикују светског броја један, у тенису али и у односу према свима људима света. Али, не бринем ја. Врло брзо ће мачка (читај Ноле) на терен, а мишеви у рупу. Турнир је био сјајан и надам се да ће постати традиционалан, јер наш тенис то заслужује. Једино што замерам Новаку је што се извињава мишевима који га без разлога критикују. Не, Ноле. Извињаваће се они теби – ускоро. Велики поздрав за све људе овог света, из Манчестера“.

У Бергаму не заборављају Ђоковићеву хуманост

Италијански „Коријере дела сера” подсећа цео свет на Ђоковићеву хуманост у пошасти коју је вирус корона нанео Италији, у тренутку када мора да се извињава због заражених на „Адриа туру”. Знало се да је послао значајну помоћ болници у Бергаму, а сада се наводи да је у питању милион евра и да је најбољи тенисер света изабрао управо Бергамо, „јер се толико тога лошег десило у подручју између Бергама, Милана и Ломбардије”.

Лист наводи поруку Љубице Комленић из Алцана крај Бергама, шефа Ђоковићеве кухиње:

„Волела бих да будем позитивна уместо Новака, али нисам. Тестирала сам се и негативна сам, тако да не треба да брину они који су били у контакту са мном. Молим вас да не заборавите шта је Новак учинио за италијански народ, а посебно за Бергамо и Брешу. Његова донација послата је са искреном намером да подржи и помогне. Молим вас не заборавите га и будите уз њега. Новак је човек са чистом душом, пун љубави и вере у Бога. Ми, чланови његовог тима, бићемо уз њега сада и заувек.”

Председник Италијанске тениске федерације Анђело Бинаги је био мање емотиван, разделивши своје оцене на осуду за поступке током „Адриа тура” и заслугу за помоћ Бергаму.

Графит из Сплита брзо обрисан

Хрватски медији преносе да се у Сињској улици у Сплиту јуче појавио графит морбидне садржине:

„Ђоковићу умри. Да умреш од ње то нам је жеља, поздрав из Сплита да Бог да крепа.”

„Далмација данас” наводи да је зид префарбан у врло кратком року те да је „тим чином Градска управа још једном потврдила да не толерише говор мржње према никоме”.

Марјан Ковачевић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

  1. Чопор оваца у мраку

    Зауларени смо страхом,
    Покорно кривимо шије,
    Лутамо мрклијем мраком,
    Чопор брава који вије.

    Закољимо свога брата,
    Јер грохотом нам се смије.
    Он хода правога врата,
    Зна да мисли, он брав није.

    Траве нам дај и сијена,
    Улиј у корито воде,
    Смутна су ово времена,
    Не треба нама слободе.

    Момчило

  2. Чопори оваца

    Чопори
    Оваца
    Вију
    Око нас

    Добро их стригу
    А оне пасу
    Не оста
    Ни влат

    Јарац
    Их чува
    Пастиру
    Преклан врат

    Момчило

  3. ‘Политика: Хајка против Ђоковића трајаће још дуго’

    Како Политика зна (или наслућује) да ће хајка трајати дуго? Да ли је икада и престајала од тренутка кад је постао врхунски играч? Који су разлози за то? Неки кажу – зато што смо мала земља. То суштински ништа не каже. Швајцарска је још мања. Ја сам покушао да пронађем узроке у коментару испод Антонићевог текста. Јасно је да је то константна мржња према Србима уопште а поводи се увек лако пронађу.

    Зашто мазохистички то трпимо и ниједан ‘озбиљни’ интелектуалац нема храбрости да то анализира иако сваки случајни пратилац спорта зна шта је посреди? Али, за праве узроке је потребна дубинска анализа. Ми немамо национални тинк-танк који би се тиме бавио и антиципирао будућност. Због тога и имамо овакве представнике власти са стратегијом од данас до сутра и спремношћу да се одрекну националних интереса чак и када је биолошки опстанак у питању. Срби као народ неспремно дочекују сваку промену у свету и подносе највеће жртве. Главни кривац је српска ‘интелигенција’ која је у распону од недостатка храбрости, некомпетентности и корумпираности до отворене издаје.

  4. Ево реакција Загребчана на Новака и организацију “Адриа тура” :

    https://nova.rs/videodana/podrska-zagrepcana-novaku-djokovicu/

  5. Ноле је људина, није савршен али јесте добронамеран.
    Злобници могу да му “пљуну под прозор”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading