Поништени избори у Шапцу

Клупко је почело да се одмотава након указивања Подринских новина да је илегално штампано неколико хиљада гласачких листића који се разликују по боји од оригиналних 

Фото: Н.Ковачевић

Градска изборна комисија Шапца поништила је изборе на свих 100 бирачких места, због утврђивања бројних неправилности.

Неке од неправилности су неколико хиљада фалсификованих гласачких листића, куповина гласова, непотписане потврде о бирачком праву за лица која нису била у стању да изађу на бирачко место, гласање без важеће личне карте и друге утврђене неправилноси биле су разлог да се донесе оваква одлука.

Након приговора представника листе “Небојша Зеленовић-Шабац је наш” на 42 бирачка места ГИК је све до среде касно увече разматрао указане неправилности током локалних избора.

Тако за око 1.000 гласова СНС нема доказа да су их грађани дали ван бирачких места, дакле, на терену, јер не постоје обавезне писмене потврде на обрасцу ГИК-а које то потврђују.

Такође, у већем броју гласачких кутија на сеоском подручју, није пронађен контролни листић ГИК-а, што је све разлог за обавезно поништавање изборног процеса на тим гласачким местима.

Клупко је почело да се одмотава након указивања Подринских новина да је илегално штампано неколико хиљада гласачких листића који се разликују по боји од оригиналних и због тога је овај лист поднео тужбу Јавном тужилаштву у Шапцу.

Такође је обелодањено да су преко својих канала представници СНС имали информације и одлазили у домове тешко покретних болесника и узимали потписе за своју листу.

Није тајна да су гласови плаћани две и више хиљада динара и да су нуђени пакети помоћи. За све ово евидентно је да је потребна дубока логистика и значајни новчани ресурси.

Било је приметно да је СНС водио камерну кампању, углавном са високим функционерима и министрима који су гостовали у Шапцу, а ретки су примери капмање на терену.

Иначе, за локалне изборе у Шапцу пријављено је 12 листа, од чега су четири комплетне са свих 69 кандидата за одборнике. На бирачком списку је 102 393 грађана са правом гласа.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading