Мирослав Самарџић: Свеједно ко побеђује на изборима у колонијалној држави

Нема ниједне значајне политичке партије која захтева да се Србија ослободи од колонијалног положаја, сматра политиколог Мирослав Самарџић из Зрењанинског социјалног форума

Мирослав Самарџић (Фото: Зоран Дедић)

Свеједно је ко побеђује на изборима у Србији, докле год она има колонијални статус и докле год о њеној судбини одлучује неко са стране, сматра политиколог Мирослав Самарџић из Зрењанинског социјалног форума.

Нема ниједне значајне политичке партије која захтева да се Србија ослободи од колонијалног положаја, упозорава он и каже да су космополитски либерали за Запад, а националистичка десница за Русију или Кину, док је Србији потребна сувереност.

Политички актери евролибералне оријентације су против Вучићеве личне власти, али не и њене прокапиталистичке идеолошке основе. Прилику су добили током пандемије када је он, више него раније, почео да се додворава Кини. У исто време, прокинески оријентисани Вучићеви противници готово су постали невидљиви. Задатак већине опозиционих политичара у Србији је да врше притисак на Вучића како би се овај више оријентисао према њиховом патрону. Он, пак, чини уступке свим државама које су способне да изврше довољно снажан притисак на њега. Наравно на штету Србије, у којој влада онај политичар који пристаје да буде „слуга свију господара“ – оцењује Самарџић.

Он каже да због потпуне контроле коју над политичким животом у нашој земљи имају велике силе и сиромаштва није до сада настала нека политичка снага која би инсистирала на самосталности наше државе.

Развијање и ширење политичких идеја и програма контролишу махом западне фондације којима није у интересу да настане неки политички покрет који би могао да поново отвори развојне перспективе и да нас ослободи од диктатуре најмоћнијих држава и глобализованог капитала.

М. Пудар

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

7 replies

  1. СРБИЈИ ЈЕ 2000 ГОДИНЕ НА ПРЕВАРУ НАМЕТНУТ СУРОВИ КОЛОНИЈАЛНИ КАПИТАЛИЗАМ.
    СРБИЈА СЕ НАЛАЗИ У КОЛОНИЈАЛНОМ РОПСТВУ.
    Иако део народа у Србији мисли да је Србија слободна земља то није тако.
    Од када је после 2000 године Србија склопила уговоре са Међународним монетарним фондом, Светском банком и Европском унијом, СРБИЈА СЕ НАЛАЗИ У КОЛОНИЈАЛНОМ РОПСТВУ. Од тада Србијом управљају службеници и комесари ММФ-а, Светске банке и Европске уније, а политичари изабрани на лажним изборима у Србији глуме власт. Зашто се то ради? Зато што Међународни монетарни фонд, Светска банка и Европска унија пљачкају Србију, а терет те пљачке се сваљује на домаће политичаре формално изабране на лажним изборима. Када народу пљачка дојади, на изборима се смењују једни проевропски политичари, другим , а Србијом и даље управљају Међународни монетарни фонд, Светска банка и Европска унија преко својих службеника и комесара који чине КОЛОНИЈАЛНУ УПРАВУ у Србији.

  2. Браво, најзад неко нормалан. Баш због свега наведеног ја од окупације 2000 год. не излазим ни на какве – назови изборе. По мени то раде само људи који можда и имају мозак али им није довољно развијен то да схвате.
    Још једном, Мирославе свака част, већ сам изгубио веру да овде постоји бар један нормалан човек.

  3. Ne bih se složio. Što više patrijarha Irineja i Bokana, to manje Sonje Liht i Verana Matića. Nije li promena odluke o Desanki jasan dokaz da dobro organizovana patriotska javnost može izvršiti delotvoran pritisak na vlast? Nije li bolje da smo u skupštini imali poslanike DSS-a, makar da suzavcem prekinu eventualnu sednicu na kojoj bi bila doneta odluka o promeni Ustava u pogledu KiM? Al’ mi nikako da se uozbiljimo i postanemo politički narod.

  4. Како нема? На овим изборима смо имали листу ”Суверенисти” која је добила завидних седамдесетак хиљада гласова.

  5. Lazna je paralela izmedju onih koji su za Zapad i za Rusiju.Ne samo lazna, vec sredstvo priblizavanja Zapadu, jer svaka Srbija “suverena” od Rusije, mora biti prozapadna, a onda nije ni suverena..Nas “suverenitet”, zapravo gola egzistencija, je uvek bio vezan za Rusiju.E, sad, sto je Rusija autokratija, a Srbija diktatura i mozemo li biti pravna i gradjanska drzava, a da se ne pretvaramo u nekog drugog, a to je samo znak da imitiramo i nismo sustinski pravna i gradjanska drzava, drugo je i komplikovano pitanje.

  6. … није изборила ниједна политичка партија.
    Све су суверенитет наследиле и углавном уништиле.
    Наравно, постоји разлика између колонија/метропола, окцидента/оријента али та разлика је чисто формалне природе, није у суштини политичких партија и само ствара заблуду и привид “демократије”..

  7. Чуди ме што је Данас објавио овакав коментар?!
    Волео бих када би на Стању Ствари било више текстова на ову тему, јер у овој ситуацији ретко ко прича о окупацији која нас дави у свим сферама живота.
    По мом скромном мишљењу, не треба расипати енергију на било какве изборе које организује окупатор. Ко год уђе у ту арену пре или касније добије “понуду коју не може одбити”.
    Уместо тога, повезивање патриотских снага на свим нивоима, у свим областима где је могуће и на свим територијама где Срби живе.
    Догодине у Призрену!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading