Ричард Гренел: Тачи отказао путoвање у Вашингтон

У другој објави Гренел поручио да се радује разговорима који ће се у суботу водити између председника Србије, Александра Вучића и косовског премијера, Авдулаха Хотија

Ричард Гренел (Фото: Канцеларија председника тзв. Косова)

Косовски председник, Хашим Тачи обавестио је изасланика председника САД, за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела, да је отказао пут за Вашингтон након најаве Специјалног суда о оптужници, саопштио је Гренел у објави на Твитеру.

„Поштујем његову одлуку да не присуствује разговорима док се не реше правна питања у вези са овим оптужбама“, саопштио је на Твитеру Ричард Гренел.

У другој објави Гренел је поручио да се радује разговорима који ће се у суботу водити између председника Србије, Александра Вучића и косовског премијера, Авдулаха Хотија.

Специјално тужилаштво саопштило је данас да је поднело на испитивање оптужницу Специјалном суду против косовског председника, Хашима Тачија и председника ПДК и једног од најутицајнијих политичара Косова – Кадрија Весељија и других чија имена нису саопштена. Они се према оптужници, терете за „низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење“.

Ова вест стигла је свега неколико дана пред планирани полазак Хашима Тачија за Вашингтон где је требало у Белој кући 27. јуна да се у друштву Авдулаха Хотија, састане са делегацијом Београда предвођеном председником Србије, Александром Вучићем.

У првој реакцији за КоССев након покретања оптужница Специјалног суда против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, потпредседник Савета за инклузивно управљање, Шпетим Гаши, изјавио је да је тиме нанета непоправљива штета процесу изасланика америчког председник, Ричарда Гренела.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 24. 6. 2020)

Ричард Гренел: Америка предлаже Београду и Приштини кинески модел

Гренел подсетио на споразуме о обнављању авионског и железничког саобраћаја између Београда и Приштине и додао да желе формирање „мини Шенжен зоне“, алудирајући на прву посебну економску зону у Кини

Ричард Гренел (Фото: Политика)

Ричард Гренел, амерички изасланик за Косово, предлаже Београду и Приштини кинески модел економске сарадње по угледу на Шенжен специјалну економску зону.

Гренел је то рекао за америчку Њузмакс телевизију, неколико дана пре разговора Београда и Приштине заказаних за 27. јун у Белој кући.

Амерички изасланик навео је да је „економски приступ“ први корак да би се дошло до дуготрајног решења за односе Београда и Приштине.

„Одлучили смо да се умешамо јер постоји дуга историја такозваних експерата који су инсистирали на политичком приступу у дијалогу, игноришући економију. Када сам разговарао са људима и привредницима у Приштини и Београду, јасно је било да они желе економски развој, посао за младе, да желе наду“, нагласио је Гренел.

Подсетио је на споразуме о обнављању авионског и железничког саобраћаја између Београда и Приштине и додао да желе формирање „мини Шенжен зоне“, алудирајући на прву посебну економску зону у Кини.

Та зона формирана је 1980. године и била је прва такве врсте у Кини, а до сада их је формирано пет.

У Шенжен зони сада је смештен велики број извозно оријентисаних фирми. Захваљујући тој зони, која је имала другачије прописе од остатка Кине у погледу опорезивања, страних инвестиција и слободе тржишта, тај некада мали рибарски градић са 30.000 становника за 40 година постао је мегалополис са 12,5 милиона становника.

У тој зони су стациониране и неке од највећих светских фирми, попут „Хуавеја“.

Шенжен зона постала је модел за развој Кине, јер је омогућила заједничка улагања са страним инвеститорима и велики извозни потенцијал, због чега је Кина постала једна од водећих светских економија.

„Мислимо да је то веома добра идеја. Ако можете да креирате радна места, ако можете да доведете капитал и тако приморате две стране да се зближе економски и тржишно, онда су политичка питања следећи корак. А политичка питања су ствар Европе“, рекао је Гренел.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 24. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Na kraju je i Hoti otkazao put.
    Nije sasvim jasno sta se iza ovoga valja, da li to znaci da sastanka nece ni biti?
    Ili je jos jedan spin za naivne Srbe, pred nesto opako?

    I sta sad znaci ovaj Senzen?
    Ekonomska oblast u okviru Srbije?

Оставите коментар