Јохана Дајмел: Крај за разговоре у Вашингтону

Овиме се завршавају разговори у Вашингтону 27. јуна, оценила немачка аналитичарка за питања Балкана

Јохана Дајмеј (Фото: Balkaniu)

Оптужнице против Тачија и Кадрија Весељија су земљотрес који ће изазвати цунами у политичком пејзажу на Косову, за КоССев наводи немачка аналитичарка за питања Балкана, Јохана Дајмел.

„Промена игре долази у апсолутно правом тренутку и претпоставља се да је више од случајности“, навела је Дајмел у писаној изјави за КоССев.

Тврди да се овим „завршавају“ разговори у Вашингтону.

„Ово није шоу у ружичњаку Беле куће, какав би Гренел желео, и њиме се завршавају разговори у Вашингтону 27. јуна“, сматра Дајмел, износећи сумњу да ће Гренел сести за сто са оптуженима за ратне злочине и злочине против човечности, непосредно пре него да Гренел и званично потврди да је Тачи отказао пут.

Да је Тачи „имао кичму и интегритет“, онда би по узору на Рамуша Харадинаја, како закључује Дајмел, одмах поднео оставку са функције „председника државе“.

„Централне личности старе ратне гарде, која је узурпирала државу, мораће да стоје пред судом и тако ће бити и политички делегитимисани како на Косову, тако и на међународном нивоу“, истакла је Дајмел.

Специјално тужилаштво саопштило је данас да је поднело на испитивање оптужницу Специјалном суду против косовског председника, Хашима Тачија и председника ПДК и једног од најутицајнијих политичара Косова – Кадрија Весељија и других чија имена нису саопштена. Они се према оптужници, терете за „низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење“. У оптужници се наводи да они сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Сада преостају четири месеца од законског рока од шест месеци који тече још од 24. априла да судија за претходни поступак оптужницу и потврди, или одлучи да то не учини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 24. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading