Дума ратификовала споразум којим се Србији враћа 166. страница Мирослављевог јеванђеља

Према споразуму Србији ће бити враћена 166. страница Мирослављевог јеванђеља, а заузврат ће Русији дати слике Николаја Рериха

Руска Државна Дума ратификовала је споразум са Србијом којим ће Србији бити враћена 166. страница Мирослављевог јеванђеља, а Србија ће Русији заузврат вратити седам слика руског уметника Николаја Рериха.

Тај споразум ратификовала је претходно Скупштина Србије, а договор о размени постигнут је током посете Владимира Путина Београду 17. јануара прошле године.

Рерихове слике с краја 19. и почетком 20. века чувају се у Народном музеју у Београду.

Страница Мирослављевог јеванђеља чува се у Националној библиотеци у Санкт Петерсбургу, преноси Бета.

Судбина Рерихових слика била је нејасна од 1941. године до марта 2017, када их је дописник Таса нашао у београдском музеју, наводи Тасс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 6. 2020)

Прочитајте јошКатегорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

4 replies

 1. Рерихове слике су плаћене, сасвим легално купљене и нема ни један разлог да буду „враћене“ било коме, лист из Мирослављевог Јеванђеља је исцепљен, украден и треба да буде враћен. Ово је уцењивачка размена! Непоштено! Баш братски.

  Свиђа ми се

 2. Рерихове слике нису плаћене, заправо нису ни дате Србији или некој српској установи у власништво. Реч је о трајној позајмици и њихов номинални власник, ако се не варам, и даље је Рерихов музеј у Њујорку. Тако да је с те стране трампа врло сумњива – дајемо нешт ошто није наше власништво иако смо легални држаоци тих ствари

  С друге стране лист 166. Мирослављевог јеванђеља није нешто што бисмо пошто пото морали да имамо у свом власништву – биће врло незгодно ако буду хтелид а га врате у кодекс, да се он рашије па онда изнова коричи. У Санкт Петербургу се налази и Вуканово јеванђеље које је много интересантније него једна страница драгоценог Мирослављевог јеванђеља. Оба споменика је у 19. веку из Хиландара однео Порфирије Успенски. Али није било речи ни о каквој крађи – тешко да би испод капута могао да прошверцује повелики кодекс Вукановог јеванђеља.

  Свиђа ми се

 3. @Милош М.: Ако је тачно да је Рерихов музеј из Њу Јорка номинални власник Рерихових слика које се налазе у Народном Музеју у Београду, и ако о томе постоје уговори са свим спецификацијама, онда влада Србије нема никаква права да располаже њима – а камо ли да их са било ким размењује за било шта. Треба се надати да је Рерихов музеј већ упознат шта се спрема и да ће, ако за то има правне услове предузети одговарајуће правне акције.

  Свиђа ми се

 4. Баш, лепо оно што је дрско украдено они имају добру вољу већ 5 година да размене са нама. Чудо да нису тражили још понешто, можда из народне библиотеке. А О БРСТКОМ ИЗВИЊЕЊУ ЗА БЕЗОЧНУ КРАЂУ И ТО ОД СТРАНЕ СВЕШТЕНОГ ЛИЦА НЕМА НИ ГОВОРА. Е МОЈА ДРАГА БРАЋО, ЈЕДИНИ ОД ВАС КОЈИ НАС ЈЕ СТВАРНО ВОЛЕО БИО ЈЕ ВАШ ВЕЛИКИ ЦАР НИКОЛАЈ. ВЕЧАН МУ ПОКОЈ.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s