Танјуг: Хашим Тачи – од униформе тзв. ОВК преко председничке фотеље до суда

Окружни суд у Приштини га је у одсуству осудио на 10 година затвора због тероризма, следеће године расписана потерница за њим, а 2003. године проширена због сумње на почињење геноцида

Хашим Тачи иза Мадлен Олбрајт, током Конференције у Рамбујеу (Фото: Профимедиа)

Хашим Тачи, против којег је Специјализовано тужилаштво Косова данас подигло оптужницу, пред судом би могао да се нађе више од две деценије од злочина за које се терети.

Тачи, тренутно председник самопроглашеног Косова, насталог и на злочинима његове тзв. ОВК, у последње време је чак подигао аспирације и актуелизовао „идеју” припајања Прешевске долине тзв. Косову.

Он је током сукоба на Косову и Метохији 1990-их година био један од лидера тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), преноси Танјуг.

После завршетка основних студија на Филозофском факултету у Приштини школовање је наставио на Универзитету у Цириху, и тамо се, према доступним подацима на интернету, придружио политичкој емиграцији косовских Албанаца и основао организацију Народни покрет Косова.

Верује се да је ова организација формирала тзв. Ослободилачку војску Косова.

Хашим Тачи (Фото: Armend Nimani/AFP/Getty)

Почетком 1993. године Тачи је постао члан ужег круга руководства тзв. Ослободилачке војске Косова, а његове активности су се сводиле на наоружавање косовских Албанаца у тадашњој АП Косово и Метохија.

Био је командант Оперативне зоне ОВК у Малишеву, те члан Дреничке групе коју је основао Адем Јашари, а учествовао је у различитим нападима на полицију на Космету тих година.

Окружни суд у Приштини га је у одсуству осудио на 10 година затвора, због терористичких активности које је спроводила ОВК, следеће године расписана је потерница за њим, а 2003. године проширена је због сумње на почињење геноцида.

Упркос томе, Тачи је 1999. године био део преговарачког тима косовских Албанаца током преговора у Рамбујеу, а западне дипломате су га доживљавале као „једини глас разума” унутар ОВК, јер је показао спремност да се прихвати аутономија Косова унутар Србије, за разлику од осталих побуњеничких вођа који су одбацили сваки предлог који није подразумевао независност.

Према појединим тврдњама, које, због недостатка доказа нису никада прерасле у кривичне пријаве, Тачи је дубоко повезан не само са ратним злочинима, већ и низом криминалних радњи.

Тако је, у време када је био вођа ОВК „Вашингтон пост“ објавио текст у коме се наводи да се „ОВК финансира новцем стеченим кријумчарењем хероина и кокаина у западну Европу”.

Од 1994. до 1999. године је био политички лидер ОВК, а након тога постао председник ДПК.

ДПК је, 2001. године претрпела велики пораз на првим самосталним изборима, а страни аналитичари су овај пораз протумачили као последицу раскола између политичких лидера и врха криминалних организација насталих из руководства бившег ОВК.

Према тајном извештају Немачке обавештајне агенције (БНД) који је касније објављен, данашњи политички лидери Хашим Тачи и Рамуш Харадинај су уплетени у организовани криминал не само на Косову, него на ширем подручју Југоисточне Европе.

У том извештају БДН је навео Тачија као главног руководиоца криминалне мреже која делује широм Косова.

Хашим Тачи у ОВК данима (Фото: AP Photo/AMEL EMRIC)

У извештају који је 15. децембра 2010. године Дик Марти доставио Савету Европе наводи се да је Тачи био лидер Дреничке групе, која је вадила органе српским заробљеницима и продавала их на црном тржишту.

Би-Би-Си је након тога објавио да су дошли у посед нацрта документа Савета Европе у коме је Тачијево име поменуто чак 27 пута. Према њиховим извештајима бивши команданти ОВК, укључујући и Тачија, сумњиче се за озбиљна кршења људских права, између осталог, трговину дрогом и људским органима.

Ипак, Дик Марти се 2011. године оградио од свега што су медији објавили, те изјавио да његов извештај никада није директно укључивао Хашима Тачија.

Тачијева ДПК је на изборима 2007. године освојила убедљиву победу, да би већ следеће године Косово једнострано независност од Србије, а Тачи постао први премијер самопроглашене државе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 24. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading