Spiritual guerilla: Разисторија

Поједностављена визија будућег раја на Земљи, ослобођеног опасности од културе, почиње дословце да се остварује. За разлику од „Прохујало с вихором“, Десанка је преживела, за сада

Десанка Максимовић (Фото: Анђелко Васиљевић)

Уводна примедба: Назив овог прилога је позајмљени наслов једног поглавља из фантастичног и антиутопијског романа Бајка (1965) Добрице Ћосића.

У Србији се почетком јуна 2020. подигла велика узбуна поводом избацивања поезије Десанке Максимовић из школске лектире. Деловало је то као још један ужасан потез наопаке власти, састављене скоро у целини од некомпетентних и често непоштених неспособњаковића. Али, само један овлашни осврт на светску културну сцену, за који није неопходна ни превелика проницљивост, открива да се у случају Десанке ради само о једној локалној мери у оквиру великог, глобалистичког плана свеопште културне револуције.

Свака револуција претендује да буде крај старог и почетак новог у што већем обиму. Но, то нипошто не значи да нових, па и „револуционарних“ појава није било пре самих револуција, какве познајемо у последња два и по века, напротив. Чак и велики и сасвим нови стилови у уметности, на пример ренесанса, нису настали с изричитом жељом да се створи нешто сасвим ново и систематски раскине са дотадашњим стваралаштвом. Уосталом, и сам термин („поновно рађање“) сведочи да се хтело обновити нешто што се уочавало као запостављено и заборављено – лепота, слава и сјај античког света. Другачије ствари стоје с познијим (и последњим правим) стиловима с краја 19. века, какви су, рецимо, симболизам и импресионизам. Нарочито је индикативан случај Art Nouveau-а, односно Jugendstil-а, чија имена циљано указују на „новину“ и „младост“, а поготово бечког огранка названог Сецесија (Sezession), која је отворено наступала у правцу раскида с дотадашњом уметношћу (базираној на неокласицизму и академизму), у пракси стварајући особену естетику која је, срећом, веома ублажила облике тог раскида. Коју годину пре оснивања ове групе, Ото Вагнер је у једном свечаном предавању по први пут употребио реч „модерна уметност“ у смислу који је и данас у употреби, али је симптоматично да се сама Сецесија углавном не сврстава у модерну. Зашто? Зато што је Сецесија раскидала, у настојању да створи нову лепоту, али није захтевала уништење старе. То није била револуција.

Права револуција, међутим, настоји да збрише све старо, као превазиђено, па тиме и штетно, јер кочи човечанство на путу прогреса и еманципације. Француска и Октобарска револуција опустошиле су културну сцену у Француској, односно Русији, посебно се окомивши на хришћанство као корозивни баласт који човечанство држи у ропству сложеног типа. Јакобинци су чак увели и нови календар (који ће задржати и Наполеон као цар), са нултом годином (1792), како би се избрисало оно „од Христовог рођења“, и с новим именима месеци, изричито секуларног карактера. Својеврсну културну револуцију спровели су, узгред, и нацисти, спаљујући небројене „неподобне“ књиге и извргавајући руглу ликовну уметност која се није уклапала у њихове строго дефинисане концепције. Ваља напоменути да су сличне ломаче и систематска уништавања уметничких дела још много пре тога спроводили иконоборци у 8. и 9. веку, Савонарола у Фиренци крајем 15. и калвинисти у 16. столећу. Све је то чињено с циљем ослобађања човечанства од робовања илузијама, у име чистунства и моралног усавршавања.

Извор: Снимак екрана/Јутјуб

Скидање филма Прохујало с вихором са репертоара ХБО, чистке у лектирама, „деколонизација“ рафова у књижарама и масовно уништавање историјских споменика као израза „белог расизма“, које је ових дана захватило САД, представља исти овај феномен острашћене револуционарне ревности јакобинско-бољшевичког типа (с примесама нацистичких метода). У медијима и јавности ово деструктивно махнитање приписује се „крајњој левици“, што је само наизглед прихватљива етикета. У ствари, основна идеја око које се левица 19. века организовала – борба против експлоатације – у потпуности је изневерена и скинута с дневног реда, јер актуелну револуцију воде и форсирају либерални капиталисти (зато они нису левичари, него „лефтисти“). Од историјске левице наслеђене су само јакобинске антихришћанске и атеистичке опсесије, у спрези с бољшевичким концептом „диктатуре пролетаријата“. Обе концепције су дубоко догматске, антидемократске и противкултурне: атеизам као „негативна вера“ (убеђење без икаквог доказа да Бог не постоји и да се Његово присуство из свих сфера живота мора избрисати), а „диктатура пролетаријата“ као ноторна нелогичност. Наиме, не може већина вршити диктатуру над самом собом и свим осталима, него то у име те већине чини авангарда – својевремено Комунистичка партија, а у савремено доба самопроглашени културтрегери с врха глобалистичко-корпоративних елита: они су ти који знају шта је најбоље за све и који (ре)дефинишу сваки појам. Тако је био могућ и апсурд да председнички кандидат Бајден једном црном и „левичарском“ новинару каже: „Ако се и на тренутак двоумите да ли да гласате за мене или за Трампа, онда Ви нисте црни!“ Авангарда душебрижника, дакле, одређује ко је црнац а ко није, ко је, рецимо, женско а ко није, ко је слободан и прогресиван, а ко „непријатељ народа и Слободе“ (како су то формулисали Коло д’Ербоа и Жозеф Фуше, јакобински терористи и масовни погубитељи). Да би те потпуно произвољне и најчешће сасвим наопаке дефиниције биле широко прихваћене, морају се уклонити сви садржаји претходне културе који би противречили новој догматици.

Свему томе ваља додати и појам „перманентне револуције“, који, у ствари, сасвим реакционарно, на вјеки вјеков обезбеђује самопроглашеној авангарди водеће место и владајући положај. Овако су то пре више од 220 година формулисали д’Ербоа и Фуше у својој Инструкцији: „Све је дозвољено онима који делују у правцу Револуције!.. Република у свом окриљу жели само слободне људе: одлучна је да истреби све друге и да за своју децу призна само оне који ће знати да живе, боре се и умру једино за Њу.“ Наравно, и савремена елита узима привилегију да дефинише шта је слобода, а та дефиниција је још од јакобинских терориста веома уска. Што се тиче културе и уметности, све што није по укусу нарцисистичког сензибилитета „снежних пахуљица“ 2020-тих мора се уклонити. Створена је Hyper-Present-Tense generation којој се нон-стоп сугерише да уништи све што не разуме (чега је све више) и што се не уклапа у актуелни, увек нови и све више редуковани наратив. Фаренхајт 451, Еквилибријум и слична књижевно-филмска дела, која су деловала као помало наивна и поједностављена визија будућег раја на Земљи ослобођеног опасности од културе, почињу дословце да се остварују. За разлику од Прохујало с вихором, Десанка је преживела, за сада.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Spiritual guerilla, 11. 6. 2020.)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. И аутор Бајке је дао свој допринос Разисторији штампајући капитално Орбинијево Краљевство Словена без првих пар стотина неподобних страница.

  2. U svakoj istoriji umetnosti ili istoriji nauke renesansa je “momenat”, tacka na kojoj se demonstriraju teorije o razvoju umetnosti i nauke, duha uopste.Zasto?Upravo zbog tog momenata obnavljanja.Renesansa je mesto refleksije istorije u samu sebe, slobodno, voljno, obnavljajuce vracanje iza sebe.Obnavljanje nije ponavljanje, kako su stari Grci videli vreme i to iz dva razloga: 1) ono cin volje 2) ono zahteva dominaciju Sada-tacke u vremenu koja za Grke ostaje trajno u suprotnosti sa iskustvom vremena, pa im se buducnost, cak i u svom idealnom obliku najbolje drzave, javlja samo kao mesavina vec-postojeceg.Medjutim, vratiti-se-iza-sebe nije moguce.Zapravo ono izvire iz svoje suprotnosti i vraca se, ne iza sebe, vec u svoju suprotnost.Obnova uvek podrazumeva dominantnost Sada-trenutka i secanja, kao secanja-za-buducnost koje i nije secanje, vec volja, koja se projektuje u proslo da bi ga obnovoli u sadasnjem za buduce. Tako se iz Sada-tacke projektuje buducnost iz koje ce se uspostaviti nova, novo-obnovljena proslost – jednom-i-zauvek.Zaborav, spaljivanje i unistavanje umetnickih dela, ovde se elegantno zaobilazi (mada obicno nije moguce bez toga) jednim zaboravom u-napred, jer ova volja koja se predstavlja kao secanje, ali ne na proslosti, vec za-buducnost, za-sva-vremena, nije nista drugo nego forma zaborava.Cuvanje umetnickih dela, njihovo prenosenje preko njihove epohe u buducnost, za-buduce-generacije, ne unistava ih manje od materijalnog unistavanja, cak i gore, cini ih obmanjujucim, jacajuci dominaciju volje i Sada-tacke kao onih koji preko sebe prenose citavu proslost u buducnost, uspostavljajuci apsolutnu dominaciju Sada. To je, inace, uslov totalitarizma, svesti sve na do-sada-i-od-sada.Renesansa ne samo da je pokazala da obnova nije moguca, vec da je ona uslov ukidanja mogucnosti same sebe.Jos niko nije sebi zasao za ledja!

    Ovo je zanimljivo u trenutku kada se traze nove “ideologije” ili “obnavlja identitet”.I jedno i drugo su zapravo negacije sebe, jer se sastoje u povratku prevazidjenom i to cak i ne voljnom, vec pukim odbijanjem od kraj istorije koji obnovitelji najbolje potvrdjuju, pokazujuci se kao nekreativni, nestvaralacki sinkretisti.Ako Vucicevu vlast, npr. u slucaju KiM, karakterise svodjenje svih perspektiva na Sada, zbog cega se javlja cudnovato zanemarivanje promena koja se desavaju u svetu i ponavljanje o “izgubljenosti Kosova”, to i njegovi protivnici, koji u KiM vide “izvor identiteta”, racunaju na tu totalno dominirajucu perspektive Sada iz koje ce se za-u-buduce “obnoviti” secanje i onemoguciti ostvarivanje bilo koje druge mogucnosti iz proslosti, jer obnovitelji i racunaju na svoju izuzetnost, kao i Vucic, koja ce spreciti da obnovom bude obnovljena i stranputica kojom je proslost otisla, pa je sada potrebna obnova.Zato preti opasnost, da kada bi “identitetske” snage, u politici, kao sto vidimo, nepostojece, jer su nasele na pricu o laznoj vecoj dubini kulture od politike u koju su je iz politike odvukli drugosrbijanski borci za secanje-za-ubuduce, prepustajuci politiku 100% prozapadnim strankama, nekako i postale politicka vlast, zaglavimo u novi totalitarizam! Tim pre sto je razdvanje nacionalnog i gradjanskog, potpuno neverovatno, ali u Srbiji moguce, dovelo do obnove kolektivizma kao pretpostavke individualnom i fobije od individualnosti.Tako se u Srbiji stvaraju uslovi za idealno lose scenarije vucicevskog ili identitetskog tipa, dok bi najobicnije uspostavljanje vladavine prava otvorilo perspektive koje bi pokazale da je sadasnji mrak nametnut.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading