Слободан Самарџија: Дан победе на Црвеном тргу – по сваку цену

Дефиле на Црвеном тргу за циљ, пре свега, има демонстрацију непоколебљивости Русије

Припреме за Параду победе 2020. (Фото: Евгениј Одиноков)

Дуго очекивана Парада победе, којом ће се свечано обележити 75. годишњица окончања Другог светског рата биће одржана прекосутра у Москви. Тако тренутно стоје ствари.

Подсетимо, датум окончања највећег војног сукоба у 20. веку (по Русима то је 9. мај) сваке године се обележава свечаним дефилеом најмодернијег руског наоружања и маршем припадника најелитнијих јединица руске армије. Ове године, међутим, организатори су морали да устукну пред налетом вируса корона и прослава је – одложена.

Ни идеја да велики празник буде померен на 3. септембар, дан када је и Јапан, који је такође војевао против СССР-а, коначно положио оружје, а који се у Русији сматра истинским крајем рата, није доживела остварење. Побунили су се Јапанци, који са Совјетима ни до данас нису потписали акт о предаји. Побунила се и Северна Осетија, због сећања на велики терористички напад на основну школу у Беслану 3. септембра 2004, у којем је страдало 1.128 недужних грађана, од којих велики број деце. Соломонско решење нађено је у податку да је прва парада победе одржана у Москви управо 24. јуна 1945.

Угроженост од вируса корона није сасвим минула. У руској престоници до сада је забележено око 3.500 смртних случајева. Ипак, надлежни верују да је главна опасност прошла и да ништа не би требало да спречи велико славље. Ванредно стање је укинуто још 9. јуна. За сваки случај ветерани великог рата, њих осамдесет који ће заузети места на свечаној трибини уз главнокомандујућег, највише војно руководство и госте из света, склоњени су у изолацију из које ће изаћи тек на сам дан славља.

Овогодишња парада од велике је важности за руску државу, посебно за њеног председника Владимира Путина. Више није реч само о демонстрацији моћног оружја, или исказивању привржености обичних Руса њиховој родини (домовини). Наиме, све учесталији покушаји да се умањи улога Совјетског Савеза у сламању нацизма захтевају јасан одговор – војни дефиле. Такође, одавање почасти страдалима између 1939. и 1945. требало би да спречи да западна пропаганда којом је СССР, малтене, искључен из списка земаља победница, успе у плановима да заборав падне на све што је ова бивша држава постигла током 20 века. А променила је цео свет.

Припреме за Дан победе 2020. (Фото: Алексеј фон Бок)

Странпутице демократије западног типа и либералног капитализма све су видљивије. А управо за такве друштвене системе су се током деценија лепили којекакви „независни покрети”, „обојене револуције”, „устанци народа”… па и настојања да се поједине државе сасвим униште, а нације сведу на пуку статистику. Стога се може очекивати да домаћин параде Путин са својим гостима поразговара о дешавањима у оним државама које промовишу управо такву глобалну политику.

Парада победе се у највећој земљи на свету никада није сводила на пуку шетњу војника и грађанства. Јер, Русија се током историје пречесто суочавала с онима који су били уверени да могу своју власт да прошире до Урала, па и преко њега даље у Азију. Покушавали су то и Енглези и Французи и Немци, па чак и Американци, који су у једном тренутку, непосредно по окончању Првог светског рата, на територији тадашње државе радника и сељака држали чак 20.000 својих војника. Нема сумње да би неки од поменутих и данас волели да у Москву ушетају као победници и уз пригодне фанфаре. Управо стога, демонстрација војне моћи остаје у основи сваке прославе руског Дана победе.

Дефиле на Црвеном тргу за циљ, пре свега, има демонстрацију непоколебљивости Русије. Дешава се то у околностима кад се многа доскора важећа међународна правила и договори једноставно бришу или мењају. Споразуми о противракетним одбрамбеним системима или отвореном небу већ су прошлост. Обнављају се нуклеарне пробе, премештају целе армије, заузимају простори међу којима су и они који, доскора, ни на који начин нису били спорни. Трка за што бољу позицију у међународној арени све више подсећа на време које је остало давно иза нас, а на које ће бити и главно подсећање московске параде.

Руси о Другом светском рату размишљају на посебан начин. То је неизбрисиви део њихове историје. Али Парада победе није намењена само Русима. Можда је и више намењена гостима из иностранства.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар