Атлантски савет: Важна и мала победа у дијалогу Србија-Косово у Вашингтону

Аналитичар вашингтонског института Дамир Марушић напомиње да су му извори на терену потврдили да озбиљан посао још треба да се обави пре него што се било какав споразум утаначи

Ричард Гренел и Александар Вучић у Београду, 24. 1. 2020. (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

„И мала победа била би значајна“ у дијалогу Београд-Приштина 27. јуна у Вашингтону и обострано користан споразум о слободном промету робе и људи оснажило би спремност Косова да се прикључи стварању збијене економске зоне на Западном Балкану, оцењује се данас у анализи Атлантског савета.

Аналитичар Дамир Марушић сматра да су „кратковиде оцене да би све осим споразума о коначном статусу био неуспех“ и сматра да то доказује порука америчког посредника Ричарда Гренела да се најпре мора постићи напредак у јачању економије.

Стручњак Атлантског савета напомиње да су му „извори на терену потврдили да озбиљан посао још треба да се обави пре него што се било какав споразум утаначи“.

Али подвлачи да Европска унија, ма колико мало желела да то пође за руком Вашингтону, мора бити свесна чињенице да „чак и ако дође до битног преокрета и продора, то ће бити крхко и захтеваће потпору свих страна“, и ЕУ и САД.

Аналитичар вашингтонског института сматра да би било „бахато тврдити да су Гренелови напори неминовно осуђени на пропаст“ јер је улог у игри велики и за косовског председника Хашима Тачија, који се у новембру неће поново кандидовати на председничким изборима, као и за српског председника Александра Вучића.

Тачи зна да ће ако не успе, указује Марушић, то ојачати његовог све популарнијег противника Аљбина Куртија који се може домоћи власти.

„Српском председнику Вучићу“, додаје, „не прете домаће опасности по очување власти, али он зна да би ускоро имао жешће критичаре у Вашингтону уколико би бивши потпредседник САД Џо Бајден победио на изборима, док би му непријатељски противник био на власти у Приштини ако Тачи падне после преговора.“

„И нестале би и неке потпоре у кључним европским престоницама“, закључује се анализи Атлантског савета.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 19. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading