Немачка штампа: Америка мири Београд и Приштину

Штампа на немачком језику се пита да ли ће Србија признати Косово и да ли ће доћи до размене територија

Извор: Твитер

БОН – Штампа на немачком језику оцењује да амерички председник Доналд Трамп жели да помирењем Београда и Приштине убере поене на предстојећим председничким изборима, и пита се да ли ће Србија признати Косово и да ли ће доћи до размене територија.

Извор: Neue Zürcher Zeitung

Швајцарски „Ноје цирхер цајтунг” пише да је већ дуже време очигледно да влада Доналда Трампа жели по сваку цену да направи видљиве кораке у компликованом односу Београда и Приштине и да се нада да ће уз тај спољнополитички успех, добити ветар у леђа за предстојећу изборну кампању.

Лист помиње и да је тајминг иницијативе Трамповог специјалног изасланика Ричарда Гренела о састанку 27. јуна у Белој кући занимљив, с обзиром на то да се тог викенда у Србији одржавају парламентарни избори.

Швајцарски дневник оцењује да Гренелова најава показује и то колико су ЕУ и САД далеко од заједничког деловања на Балкану – иако су деценијама у региону следиле исте циљеве, и истиче да је то што је Гренел неколико сати пре посете специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака Приштини најавио преговоре у САД, снажан ударац у цеваницу ЕУ.

„Косовски председник Хашим Тачи и српски министар спољних послова Ивица Дачић су се, када је реч о дијалогу, изјаснили за то да би Американци требало да преузму водећу улогу. Пад утицаја на Балкану ЕУ може да припише самој себи: са губитком перспективе приступања Унији за земље Западног Балкана, Брисел је изгубио своје најважније политичко средство. То се нарочито уочава на Косову, чијим грађанима је још увек потребна виза за путовање у земље Шенгена”, пише лист.

Извор: Süddeutsche Zeitung

Немачки „Зидојче цајтунг” указује да су се Трамп и Гренел одлучили на „корак без ЕУ, у нади да ће постићи спољнополитички успех за изборну кампању за председника САД” и додаје да председник Србије Александар Вучић искључује могућност признања Косова, али и да, како се наводи, пропагира размену територија „према етничким критеријумима”.

„Али многи Косовари су против тога. То одбацују и Европска унија и немачка канцеларка Ангела Меркел – зато што страхују од других насилних захтева за промену граница”, пише лист из Минхена.

Извор: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Франкфуртер алгемајне цајтунг” је као „велике новости” означио објаву Ричарда Гренела на „Твитеру” којом је он најавио састанак у Белој кући.

„Загонетка је о чему Трамп жели да дискутује у Белој кући. А и на Косову и у Србији такође се само нагађа шта би могло да се крије иза најновије иницијативе америчког председника и његових посилних”, пише лист.

Лист додаје и да остаје нерешено суштинско питање , а то је што Приштина упорно покушава да буде призната од стране Београда и тако постане чланица УН, што Србија никако не жели да дозволи, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading