Први округли сто Двери: Бојкотом до очувања КиМ у саставу Србије

Бојкот ових лажних избора је најбоље средство да зауставимо најављену предају Косова и Метохије која треба да буде завршни чин ове катастрофалне владавине СНС и њихових сателита у власти

Фото: Прес центар Београд

Учесници првог округлог стола, чији су организатори народни посланици Двери Бошко Обрадовић и Иван Костић, без резерве су подржали бојкот избора као једини начин за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и политичких слобода и позвали су све грађане да не излазе на изборе. Учешће на округлом столу су узели: проф. др Коста Чавошки, проф. др Слободан Самарџић, проф. др Слободан Антонић, проф. др Зоран Чворовић, Драгана Трифковић, др Владимир Димитријевић и мр Иван Костић.

Фото: Инфо служба Двери

Уводничар и модератор је био Бошко Обрадовић.

Бошко Обрадовић (Фото: Прес центар Београд)

Проф. др Коста Чавошки је истакао да је Србија изгубила озбиљне одлике суверености захваљујући Александру Вучићу. Он је додао и да постоји опасност да, уколико се у уговору који би потписао Вучић нагласи да уговор одмах ступи на снагу, неће бити потребна ратификација у Скупштини онога што Вучић потпише. Унутрашња законска регулатива остаје немоћна пред постулатима међународног јавног права. Посебно ако тај уговор закључује председник државе, Владе или министар спољних послова.

Проф. др Коста Чавошки (Фото: Прес центар Београд)

Проф. др Слободан Самарџић је рекао да је сасвим извесно да ће Александар Вучић завршити посао велеиздаје Косова и Метохије, али да чак и то не значи да је све изгубљено. Чак и у том случају постоји могућност за акцију на политичком плану, јер ће бити неопходно још барем годину и по дана да се та званична велеиздаја озваничи.

Проф. др Слободан Самарџић (Фото: Прес центар Београд)

Проф. др Слободан Антонић је рекао да не разуме журбу за решавање косовског питања, под изговором да ће то помоћи председнику САД Доналду Трампу да поново добије изборе, јер амерички гласачи сасвим сигурно неће  одлучивати кога ће да подрже на основу Трампове улоге по питању КиМ. Посебно се осврнуо на бесмислену Вучићеву изјаву да не треба да оставимо нашој деци терет косовског питања. Упоредио је то са Јеврејима који већ 19 векова преносе својој деци „терет“ поштовања традиције и припадности Јерусалиму и израелској држави. Антонић сматра да Косово и Метохија није терет, већ завет који својој деци треба да оставимо, да је питање КиМ принцип борбе за сувереност и благостање.

Проф. др Слободан Антонић (Фото: Прес центар Београд)

Проф. др Зоран Чворовић је указао да је основни проблем што смо уопште дошли у ситуацију да грађанима треба да објашњавамо да је бојкот избора заправо начин за очување суверенитета и територијалног интегритета. Чак и политичке странке створене у Кнежевини Србији су имале два основна заједничка циља – борба за унутрашње политичке слободе и борба за националну независност. Међутим, као последицу вишедеценијског комунистичког терора, ми имамо данашњу смутњу и збуњеност народа. Он је рекао да никада нисмо живели обесправљенији као појединци и као народ него данас.

Проф. др Зоран Чворовић (Фото: Прес центар Београд)

Драгана Трифковић се осврнула на међународну политику и промену геополитичких околности које српске власни не умеју или не желе да искористе. „Сада када расте савез око Русије, они јој окрећу леђа. Није искоришћен ни прекид дијалога у Бриселу да се питање КиМ врати у Уједињене нације на одлучивање. Знамо да је САД главни покровитељ тзв. независног Косова, док се игноришу огромни дипломатски напори Русије да подржи очување КиМ у саставу Србије.

Никада нисмо видели платформу, нити смо упознати макар са полазним основима за преговоре. Сигурна сам да ће 24. јуна у Москви Вучић убеђивати председника Путина да подржи предају Косова и Метохије. Мислим да је циљ бојкота делегитимизација и прекид диктатуре једног човека“ , истакла је Трифковић.

Цело излагање Драгане Трифковић доносимо у посебном прилогу.

Драгана Трифковић (Фото: Прес центар Београд)

Др Владимир Димитријевић је на самом почетку нагласио важност бојкота као делегитимизације једног кловнократског режима. „Вредан човек, макар и везаних руку може учинити много добра. Постоји велики број младих патриота који су спремни да се боре на пољу „правног патриотизма“ и они су гарант победе над Вучићевом велеиздајом“. Објашњавајући зашто запад „игра“ баш на Вучића, он је цитирао проф. Мила  Ломпара: „Нема издаје док не издају националисти“. Даље је истакао: „Док нас има морамо се супротстављати једном лажљивцу који је од ове државе направио карикатуру. Нагласио је да је најважније постићи слогу, јер питање Косова и Метохије није страначко питање и само ће нас пут јединства спасити. Ако нам одузму Косово и Метохију, ми ћемо тек тада постати права колонија.“

Др Владимир Димитријевић (Фото: Прес центар Београд)

Мр Иван Костић је да се Вучићу жури да потпише свеобухватни споразум са Приштином, али му то неће поћи за руком без обзира што већ осам година за то припрема грађане Србије. Целокупна политика СНС-а  је заснована на лажима и антиуставним радњама када је Косово и Метохија у питању. Још од 2012. године тадашњи нови председник Србије Томислав Николић је најављивао да ће решити статус Косова и Метохије.

Мр Иван Костић (Фото: Прес центар Београд)

Он је у мају 2015. године доставио своју платформу о Косову тадашњем председнику Владе Александру Вучићу, али она никада није дошла у Скупштину како би о њој расправљали посланици.

Вучић је наставио политику обмањивања грађана Србије и када је постао председник Србије, са  иницирањем формирања Радне групе за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији. Наравно и то је била само још једна димна бомба за његове бираче, јер је он по окончању тог дијалога у августу 2018. године први пут поменуо идеју „разграничења“ као свој предлог.

Сви они који се нису слагали са таквом његовом политиком су окарактерисани као издајници па макар они долазили и из редова епископата СПЦ.  Чланови његове странке који су били некада највећи заговорници ослобођења Косова и Метохије су се нагло ућутали и почели да хвале његову сулуду идеју.

Српски покрет Двери је у септембру 2017. године предао Скупштини Србије предлог Резолуције о АП Косово и Метохија која никада није стављена на дневни ред неког заседања. Ова власт уназад четири године је само једном ставила тему Косова и Метохије на дневни ред Скупштине, када је представила извештај Канцеларије за КиМ у мају 2019. године који не представља ништа значајно, већ само сумира резултате рада канцеларије и њене помоћи припадницима нашег народа.

За Двери, Косово и Метохија су окупирана територија Републике Србије и после пада ове власти ћемо иницирати укидање антиуставног Бриселског споразума који је нанео немерљиву штету Србији.

Бојкот ових лажних избора је најбоље средство да зауставимо најављену предају Косова и Метохије која треба да буде завршни чин ове катастрофалне владавине СНС и њихових сателита у власти.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Инфо служба Двери, 16. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading