Сергеј Лавров жели да чује став Србије о предлогу Вашингтона

Не бих хтео да могући договори Београда и Приштине имају исту судбину као и при посредовању Брисела, поручио министар спољних послова Русије

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је уочи сутрашње посете Београду да се нада да ће са званичницима Србије разговарати о предлогу Вашингтона да се лидери Србије и Косова састану крајем јуна у Белој кући.

Поводом позива Вашингтона Београду и Приштини на састанак 27. јуна о нормализацији односа, Лавров је синоћ у Москви рекао да се нада да ће у Београду разговарати о томе „како српско руководство конкретно види практичне кораке оних држава које предлажу посредничке услуге“.

„Не бих хтео да могући договори Београда и Приштине имају исту судбину као и при посредовању Брисела“, казао је Лавров новинарима, додајући да је то посредовање „остало на папиру“.

По његовим речима, Москва ће свој став према могућим споразумима одредити полазећи од тога како се буду реализовали у реалном животу.

Лавров сутра, 18. 6, долази у радну посету Србији где ће с председником Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем разговарати о политичкој и економској сарадњи, Балкану и другим међународним питањима, најављено је у Москви.

Једна од важних тема биће, како се очекује, питање Косова о чему је председник Србије у понедељак телефоном разговарао с руским председником Владимиром Путином.

Москва се залаже за израду компромисног решења, прихватљивог за Београд, које мора да одобри Савет безбедности УН, саопштено је из Кремља после разговора двојице лидера.

Вучић ће идуће недеље отпутовати у Москву где ће се састати с Путином и 24. јуна присуствовати војној паради поводом 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading