НАТО прогласио Украјину за партнера са проширеним могућностима

Признање статуса Кијева показује наставак посвећености Североатлантског савеза партнерству, упркос пандемији ковид-19, саопштила портпаролка Алијансе Оана Лунгеску

НАТО је прогласио Украјину за партнера са проширеним могућностима, саопштила је портпаролка Алијансе Оана Лунгеску.

Она је у саопштењу навела да НАТО овом одлуком признаје снажан допринос Украјине мисијама Алијансе, те да признање статуса Кијева показује наставак посвећености Североатлантског савеза партнерству, упркос пандемији ковид-19.

“Украјина ће, као партнер са проширеним могућностима, имати користи од прилика да помогне да се одржи такав допринос. То укључује приступ програмима и вежбама интероперабилности и већу размену информација, укључујући научене лекције”, истиче се у саопштењу Лунгеску.

Према њеним речима, нови статус Украјине не утиче на било какве одлуке о чланству земље у НАТО-у, те да савезници из Алијансе настављају да охрабрују и подржавају Украјину у напорима за спровођење реформи, јавио је ТАСС.

Украјина је сада једна од шест партнера са проширеним могућностима, заједно са Аустралијом, Финском, Грузијом, Јорданом и Шведском.

Опрема: Стање ствари

(N1, 12. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. У преводу:”Неки ћете да погинете, а неки ћемо да се вратимо!”, или: “Добиће Муја гаће, само не зна кад ће!”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading