Данијел Сервер: Споразум Београда и Приштине без признања нема смисла

Према речима Сервера, став Александра Вучића – да се признање не може догодити само зато што је то жеља Косова – не даје много наде

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

Споразум Београда и Приштине чији исход не би био међусобно признање не би имао смисла, изјавио је бивши амерички дипломата и експерт за политичке прилике на западном Балкану Данијел Сервер, који је поздравио план премијера Авдулаха Хотија за дијалог са Србијом, преноси Газета експрес.

Сервер је рекао да је у почетку био скептичан у погледу снаге Хотијеве владе да води процес због „некомотне” већине у Скупштини, али је сада спреман да поздрави оно што је Хоти рекао.

Амерички професор је у реакцији поменуо изјаву Хотија да се не може преговарати о територијалном интегритету Косова и да вођење дијалога не може пренети на председника.

„Претходни премијер се сукобио са Тачијем око тога ко ће водити дијалог, тако да је такво појашњење добродошло, ако се Тачи сложи“, казао је Сервер.

Он истиче да Хотију остаје да докаже да ли ће успети, али охрабрује његов покушај да у процес укључи опозиционе странке и цивилно друштво.

Према речима Сервера, став Александра Вучића из интервју Слободној Европи да се признање не може догодити само зато што је то жеља Косова, не даје много наде.

Сервер сматра да је једна од најозбиљнијих препрека за постизање споразума „рат” између САД и ЕУ око тога ко ће водити дијалог.

Решење би било, сматра Сервер, да Вашингтон и Брисел координирају деловање, преноси Косово онлајн.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading