Северна Македонија: Поново полицијски час због пораста броја заражених

Разлози за поновно увођење мера је пораст броја новооболелих у Скопљу, кумановско-липковском региону, Тетову са околним општинама и Штипу

Фото: Н1

Влада Северне Македоније одлучила је да врати полицијски час због додатног ширења вируса у критичним регионима земље и спречавања ширења ван тих региона, изјавио је министар здравља Венко Филипче. Он је рекао да тренутно има неколико локација где се вирус брзо шири и да су најчешћи разлози за то непоштовање превентивних мера – груписање грађана на породичним окупљањима и прославама (највећим делом рамазанске ифтарске вечере и прослава Бајрама), неношење заштитне опреме, непоштовање мера заштите у превозу и радним организацијама.

Филипче је прецизирао да су то разлози за пораст броја новооболелих у Скопљу, кумановско-липковском региону, Тетову са околним општинама и Штипу.

„Добро је што је у осталом делу земље ситуација стабилна, са спорадичним случајевима. То је само потврда да стратегија даје резултате тамо где се поштују мере“, истакао је министар здравља Северне Македоније на онлајн конференцији за новинаре.

Филипче је саопштио да је Влада одлучила да уведе потпуну забрана кретања у свим општинама Града Скопља, Куманову, Липкову, Штипу, Тетову, као и Боговињу, Брвеници, Теарцу, Желину и Јегуновцу почевши од четвртка у 21.00 до понедељка у 5.00.

У осталим местима Северне Македоније полицијски час за све грађане је у четвртак од 21.00 до 5.00, а петак и за викенд од 16.00 до 5.00 наредног дана.

Филипче је истакао да је петак проглашен за нерадни дан и да се од четвртка у 21.00 до понедељка у 5.00 забрањује посета гробљима на територији целе државе, осим за сахране.

Од забране кретања током наредна четири дана изузети су полиција, армија, здравствени радници, маркети, апотеке и ресторани који врше доставу, пољопривредници и особе са инвалидитетом и њихови пратиоци ако имају дозволе.

У Северној Македонији последњих неколико дана је поново у порасту број заражених, а у претходна 24 сата регистрован 101 новозазаражени корона вирисом, што је други навећи дневни број од почетка епидемије, после 16. априла кад је потврђено 107 позитивних грађана.

Полицијски час, који је као мера за спречавање ширења корона вируса уведен 22. марта, укинут је 27. маја, уз образложење да је епидемија под контролом.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 3. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар