Протојереј Бранислав Јелић: Ковидна замка и обмана – као силовање нација и пут у самоуништење

Осим психичких и економско-физичких последица, ковидно лудило ће имати и далекосежне духовне последице ако се што пре, као друштво и човечанство, не излечимо од њега

Протојереј Бранислав Јелић (Фото: ТВ Храм)

Предговор

Ако треба да страдамо, страдаћемо као јунаци и исповедници, а не као овце! Време је да се пресаберемо, и да видимо ко смо, и за кога смо! За Бога, или ђавола?! За истину, или лаж?! За љубав, или мржњу?! За правду, или неправду?! За ропство, или слободу?! За Христа, или антихриста?! Од нашег одговора овде зависи и зависиће и наша земаљска будућност, и наша вечност!

1. Ковид – помрачење ума и савести

Неописива гадост шири се планетом, назовимо је ковид преваром, и ковид хистеријом. То је веровање у вирус који не постоји, бар не на начин на који нам се представља, као и у начин преношења на који се не преноси, као и у прецењену опасност коју он са собом носи! То је веровање у страх, болест, смрт; веровање у све и свашта, свима и свакоме, сем у Бога и реч Божију!

Ковидитис је демонска обмана широких размера, у којој учествују државе, владе, здравствени системи, војска и полиција! Иако статистике кажу да се од тога, нечега, уз сва наштимавања, умире мање него од грипа, у циљу „заштите“ се разара светска економија, и припрема: плански, намерно, економска криза невиђених размера, а затим, како то обично бива, и ратови и револуције! Малтретирају се грађани широм света, ускраћују се људска права и слободе, врши се друштвени инжењеринг широких размера, мења се друштвена парадигма, а многи људи у томе здушно учествују, неки из страха, а неки из интереса!

Све у свему, ковидитис није само болест, нити епидемија, него глобална сатанска завера, коју треба разобличити, и са којом треба престати!

2. Пандемија лажи – пандемија страха

Одавно људи нису пали овако ниско као сада, и одавно борба против људи није била тако безочна и подмукла! Одавно, а можда и никада, није била таквих размера, и са таквим далекосежним циљевима!

Фото: Епархија шумадијска

Човечанство је стављено на одстрел у име и за рачун самозване елите! Пронађен је заједнички именитељ за многе људе – страх од заразе, болести и смрти, и он се користи да се читавом човечанству намакне омча, и да се оно, потом, обеси! Они би желели да нас „сачувају“ не да би ми били живи и здрави, него да би нас они обесили, и то како и када они хоће! Тактика је јасна: човека треба добро уплашити, и кроз страх га учинити беспомоћним, и послушним, послушним њима, који „боље“ од нас „знају“ шта је добро за нас! Они неће да дозволе нама да ми бринемо о себи, него они желе „брину“ о нама, и то на начин на који ми не желимо, или на начин на који су нас они натерали да га прихватимо! Циљ је само један: наше апсолутно покоравање и служење њима, и, у крајњој линији, ђаволу, коме и они служе, или наша смрт.

Морамо схватити да нас ова пандемија лажи и страха, и лажног чувања од лажног вируса, не води ка здрављу и чувању живота, него губитку свега што имамо, а најпре нас самих!

3. Ковид злочинци и жртве

Свакако да су људи који свесно или несвесно учествују у наметању неоправданих, необјективних, ненаучних и псеудонаучних мера, као врховне истине и начина живота, и тзв. „нове нормалности“, најобичнији злочинци!

Да ли сте чули за немачког вирусолога др Штрека који је са колегама вирусолозима обилазио домаћинства у немачком граду Гангелту, прикупљајући брисеве укућана, али и узорке са различитих површина у кући, па чак и мачака, и нигде нису пронашли живе облике корона вируса, као ни у ваздуху, чак и у домаћинствима у којима су сви укућани били позитивни на корона вирус?! Закључак је био да се корона вирус преноси искључиво преко контакта са зараженом особом, а не додиром неког предмета или живог бића, нити ваздухом! Уместо наслепо донетих драстичних мера, које у многоме укидају људска права, и имају погубне последице по економију, др Штрек сматра да треба поставити јасан циљ у борби против корона вируса, и да га не треба везивати за број позитивних, него за број оболелих и капацитет болница, тим пре што се показало да само мали број оболелих има озбиљније сметње!

Насртаји на верска права и слободе посебна су прича! Ковид злочинци и дилетанти су, неки свесно, а неки несвесно, ушли у рат против различитих религија, а знамо и са којим циљем: са циљем њиховог уништавања, и успостављања једне светске религије! Пандемија лажи јесте утирање пута за долазак антихриста, светског диктатора, који ће, коначно, упропастити човечанство: и верски, и економски, и морално, понудивши, најпре, „напредак“ у свим тим областима!

4. Проглас слободних људи и оних који би желели остати слободнима, ковид глобалистима и њиховим помагачима

Злочинци, немојте се крити иза заштите грађана, јер ми у вашу заштиту не верујемо! Та „заштита“ није ништа друго до спровођење ваше диктатуре и страховладе! Ми не страдамо од вируса, него од ваших мера! Оне су убитачне по нас: и за тело, и за психу! Ви уводите ропство под маском заштите нашег здравља! Уништавате нашу глобалну кућу, са објашњењем да тако мора, пошто се у њу „увукао миш“! Ви сте лажови и преваранти! Ковид мере су ваш удружени злочиначки подухват и манипулација. Оне су ненормалне, деструктивне и разорне! Пустите нас да живимо, болујемо, лечимо се и умиремо као људи, кад коме дође време, а не по вашим шемама, кривуљама, прорачунима и интересима! Постоји Бог, и Он ће судити и вама! Покајте се док није касно! На земљи нећемо живети вечно, а сви ћемо одговарати за своја дела!

5. Ковид мере – удружени злочиначки подухват

Тужно је што о овоме морамо да пишемо, и за многе људе је ово несхватљиво, јер не могу да појме тај степен зла и преваре. Свети Оци кажу да прелести, или духовне обмане, могу бити тако суптилне, да се могу препознати само по „укусу“, и то од стране оних чија су духовна чула извежбана кроз дуготрајну борбу са страстима и духовним обманама! Па, о чему се ради?!

Ради се о насиљу, о рату државе против својих грађана, тобож ради њиховог добра! Ради се о мерама које имају штетно деловање, као када би за болест дали „лек“ који је опаснији и штетнији од саме болести! Ради се о подмуклом психолошком притиску који код људи убија вољу за животом, јер, људи су од Бога створени као слободна бића за све, сем за грех, који и није слобода, него ропство!

Људима се ограничава слобода кретања, слобода рада, слобода вере и практиковања вере; људи се уводе у финансијске проблеме, а и слобода говора доводи се у питање! Све то, и много шта друго: „маске“, „социјална дистанца“, итд. убија људе као врсту, и чини их, или има потенцијал да их учини, неаутентичнима и безвреднима! Да би људи ушли на посао, факултет, аеродром, ресторан, како где, али у разним деловима света, мери им се температура, морају да се тестирају непоузданим тестовима на нешто што се не зна шта је, итд., и људи не схватају да је то најобичније насиље, злоупотреба здравствене парадигме и поробљавање! Поставља се питање када ће се, и да ли ће се људи побунити! Шта ако, на пример, када се људи навикну на ову тортуру, прогласе да, убудуће, „мерење температуре“ „мора“ да буде анално, јер је тако „најпоузданије“, или да свако „мора“ да има чип, па да му даљински „мере температуру“ кад год они хоће, или, да људи „морају“ да се вакцинишу итд.?!

Мере због вируса корона у Београду (Фото: Фонет)

Све ово што видимо, и што нам злочинци припремају и најављују, јесте чист сатанизам и удружени злочиначки подухват!

6. Ковид дегенерација личности

Прихватањем ових „мера“, у ствари насиља и иживљавања, људи постају заточеници и „болесници“ које држава лови да би им „утврдила“ болест, и још више их заточила! Од планете се бави огромни концентрациони логор, у коме сваки заточеник треба да добије свој број (чип) да би био „безбедан“. Питање је када ће се кренути у обрачун против оних који то „нису“! Сеје се страх, паника, изазивају се поделе, па ће „чувари“ концлогора, можда, касније, организовати „ковидовце“, то јест оне који слепо верују у „вирус“ и „нову нормалност“, како нам стално сервирају, да буду капои, и да прогоне и убијају оне који неће да се покоре безумљу, као, на пример, „преносиоце“ вируса! Свет тоне у катаклизму, а многи појединци у нову, назовимо је, „ковид дегенерацију“ личности, постајући својеврсне „маске“ – људи-маске! Схватимо, у питању је плански духовни геноцид, који претходи каснијем, биолошком, јер ће људе-маске бити много лакше убијати него људе-људе!

Знате ли шта су нацисти радили по неким логорима, нпр. Матхаузену?! Не, нису одмах убијали људе! Прво су их изгладњивали привидом исхране, са куваном репом, а када би од њих направили костуре, сломивши их и психички и физички, онда су их убијали као муве! Да ли желимо да нам се то догоди?

Фото: EPA/Kostas Tsironis

Апелујемо на наше политичаре да заштите и себе и нас, и да знају, да су и капои на крају убијани када би завршили задате злочине! Пустите народ у цркве, и оставите се програма духовног и физичког самоуништења за рачун светских сатаниста који ће, на крају, и вас уништити!

7. Од маске до личности и од личности до маске

Под насловом „Ковид мере – удружени злочиначки подухват“ поменули смо вакцине! Познато је да се за њих највише залаже особа која није вакцинисала своју децу, а такође, особа, која је јавно прокламовала, још пре 10 година (2010), да ће „напредним“ вакцинама смањити светску популацију за 10 до 15 процената, дакле за једну милијарду, ако апетити у међувремену нису порасли! Пошто сви знају ко је та особа, нема потребе да помињемо њено име. Чујмо и шта о томе, планираном геноциду над човечанством, изјављује и једно друго познато име светске закулисе: „Једном када стадо прихвати обавезну, принудну вакцинацију, игра је завршена! Тада ће прихватити било шта – принудну донацију крви или органа за “општу добробит!” Контролишите ум оваца, и контролисаћете цело стадо! Произвођачи вакцина ће зарађивати милијарде, а многи од вас у овој просторији су данас инвеститори. То је огромна победа! Разредићемо стада, а при том ће нам они сами платити услуге истребљења”!

Када је, пре много година, цариградски теолог и Митрополит пергамски Јован Зизијулас написао текст „Од маске до личности“ било је то врло популарно штиво и литература међу српским богословима, тј. студентима и ученицима богословских школа! Изгледа да је дошло време да се пише нови текст на нову и обрнуту тему: „Од личности до маске (или визира и вакцине)“!

„Од маске до личности“ митрополита Јована (Зизјуласа)

Један од основних чинилаца људског постојања јесте слобода! Насртај на људску слободу јесте насртај на човека као биће, насртај на његову суштину! Треба отворено рећи да је тзв. „обавезна вакцинација“ злочин против човечности генерално, и злочин против појединаца и породица појединачно; као и да сви они који то и помињу као позитивно, а поготово ако то намећу, јесу најстрашнији злочинци и изроди рода људскога.

Чак и када би та вакцина, или те вакцине, и биле „безбедне“, што је и највише што нам могу обећати, макар на речима, а да и не говоримо о ефикасности, оправданости и нуспојавама, наметање јесте дубински злочин против човечности, као и репресивне ковид мере које шире пандемију страха и воде ка обесмишљавању живота. Наше здравље је наша брига и наша својина, а држава нема права да атакује на наша тела, а ни душе, да би нас, наводно, заштитила. Вакцина што се тиче тим пре, јер су у питању интереси, зарада и планирана депопулација, дакле тровање становништва, које би ми требало да прихватимо као своје „спасење“!

Ко добровољно жели да од личности постане маска, или да од маске постане нека нова маска, или мртвац, његово је право и одговорност, а свака личност која жели да остане личност, и свака „маска“ која, исто тако, жели да постане личност, такође имају право на то!

8. Ковидовци као добровољне жртве и мете, и могућност њиховог и нашег избављења

Време је да појединци који су се заковидали (заиграли ковидијаде) престану да се глупирају, плаше, праве од себе кловнове и карикатуре, и тако дају снагу пандемији лажи која би требала, по њеним креаторима, а на штету људи, да постане образац понашања, а у ствари тешки окови и ропство, са циљевима који су напред наведени! Ако они то, ипак, желе, поштоваћемо њихову слободу, али морају и они нашу! Ако се плаше, нека се „штите“, нећемо им сметати, али, не могу нама, који се не плашимо, наметати да се „штитимо“, јер ми немамо од чега да се штитимо, сем од лажи и насиља! Ипак, позивамо их да размисле: ако ставе Бога на прво место, све ће доћи на своје место, а ако не, излажу се великој опасности од свега, а нарочито од злих људи, који се спремају да искористе њихов страх, и учине их својим робовима!

Ковидно ропство је увертира у друге облике ропства, а добровољно остајање у њему, било лично, или политичко, јесте нека врста идиотизма, која се лечи вером у Бога и обновом аутентичних људских вредности!

9. Ковидитис као бизнис

Питају се очајни и збуњени људи: „Докле ће ово да траје“?! Одговор, у доброј мери, зависи и од нас самих, као што каже народна изрека: „Док је оваца, биће и вуне!“ Престанимо да будемо овце, престанимо да се плашимо и сарађујемо са окупаторима наших савести и душа! Ковидитис је појава и пошаст масовне сугестије и аутосугестије; као што је рекао један немачки лекар: „Ако мене питате, шта се дешава, не дешава се ништа, ништа посебно“!

Производња заштитних визира (Извор: newsbreak.com)

Док се већина плаши, одређена мањина зарађује. Повећана је производња и потрошња „заштитних“ маски и опреме, а позната компанија „Амазон“ за онлајн куповину бележи скок зараде у милијардама! Руке трљају и појединци из фармако и вакцино струке. Али маске, ах, маске, па и „заштитне“ рукавице, каква је то парада неукуса и непотребног понижења људског, уз бесмислени трошак! Као да су милиони и стотине милиона постали преко ноћи пушачи, у смислу издвајања и потрошње и нечије зараде! Када ово лудило прође, ако прође, а све ће кад-тад проћи, сем Бога и Речи Божје, људима ће требати одвикавање од маски и рукавица, јер ће од њих постати физички и психички зависни! Многи уплашени разболеће се од самога страха и анксиозности, а многи ће се пресабирати и да ли да стварају потомство у овом и оваквом обезбоженом, сатанизованом и антиљудском свету!

А зарада, сатанска и непоштена зарада, заснована на похлепи, а остварена на превари и патњи људској кроз векове, пропада, и пропашће заједно са својим убиратељима, који ће бити вечно бедни, праведно испаштајући за своје злочине!

Обогатимо се Богом, и не прихватајмо ковид сиромаштво ума, срца, савести и вере, јер то није нити Божија воља, нити наша потреба! „Стојте, дакле, у слободи којом нас Христос ослободи, и не дајте се опет у јарам ропства ухватити“ (Галатима 5, 1)!

10. Ковидно лудило и његове последице

Какве ће бити последице ковидног лудила, које као пожар букти на све стране, још увек није познато, али, ми већ сада видимо да су оне катастрофалне! Људи, који су бића надкосмичких димензија и потенцијала, почели су себе да своде на страх, маске и рукавице, и разне „жваке“ и „жвакице“ које жваћу и испљувавају „мејнстрим медији“ и остали „усрећитељи“!

Као што смо рекли, мења се и деградира свест људи да би се они поробили! И као што човековом развоју у добру нема краја, тако ни човековом пропадању, које злобници хоће да појачају! Ако се човек лиши људскости, а у доброј мери она је садржана у његовој слободи, свашта се може очекивати!

Мере предострожности на Сингапуршком аеродрому (Фото: Рослан Рахман/АФП)

Многи, који данас грчевито желе да се „спасу“ смрти, када би били свесни чему то води, радије би изабрали смрт, било од болести, за шта су мале шансе, било у борби против тираније, јер људе нико није питао шта они хоће, него је такозвана елита узјахала вештичју метлу „короне“, вакцина и чипова, и вуче за собом све у смрт и пакао!

Дакле, осим психичких и економско-физичких последица, ковидно лудило ће имати и далекосежне духовне последице ако се што пре, као друштво и човечанство, не излечимо од њега! Лекови су нам у вери у Бога, здравом разуму и храбрости! Рецимо не владарима из сенке, удружујмо се једни са другима у правди и добру, и будимо солидарни са људима, а не са демонима и онима који њима служе!

Благодат Господа нашега Исуса Христа, и љубав Бога и Оца, и заједница Светога Духа, нека буду са свима нама!

У Београду, на Св. Кирила и Методија 2020.



Categories: Српско православно стање

Tags: , , , , ,

69 replies

  1. Оче Браниславе помаже Бог!
    Начин, на који сте уочили и демаскирали цео злочиначки Ковид проблем је врхунски професионалан.
    Али, неколико Ваших запажања привукла су ми пажњу.
    1/. Свакако да су људи који свесно или несвесно учествују у наметању неоправданих, необјективних, ненаучних и псеудонаучних мера, као врховне истине и начина живота, и тзв. „нове нормалности“, најобичнији злочинци!
    2/. Свети Оци кажу да прелести, или духовне обмане, могу бити тако суптилне, да се могу препознати само по „укусу“, и то од стране оних чија су духовна чула извежбана кроз дуготрајну борбу са страстима и духовним обманама! Па, о чему се ради?!
    3/. Ваше запажање: „Све ово што видимо, и што нам злочинци припремају и најављују, јесте чист сатанизам и удружени злочиначки подухват! „
    4/. Треба отворено рећи да је тзв. „обавезна вакцинација“ злочин против човечности генерално, и злочин против појединаца и породица појединачно; као и да сви они који то и помињу као позитивно, а поготово ако то намећу, јесу најстрашнији злочинци и изроди рода људскога.
    +++++++++++++++++++++++++++++++++

    Као свештенику наше Свете Цркве, верујем, да Вам нису непозната и ова јавно изречена мишљења :

    Чињеница је да нас је посетила једна страшна болест, епидемија која је захватила не само наш народ него читав свет. Надлежни и упућени у те проблеме имају своје мишљење и то изражавају у виду опомена народу и то сигурно треба уважити, слушати и применити, прича у ексклузивном васкршњем интервјуу за “Блиц” Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј.

    Благодарим Господу и онима који су сада на власти. Однос цркве и државе је онакав какав треба да буде. Држава води свој посао, своју бригу, Црква води своју и влада један хармоничан однос између Цркве и државе. Држава има пуно разумевања за потребе цркве, не само наше цркве, него и свих других верских заједница и ту немамо никакве примедбе, само похвалу и захвалност.
    http://www.spc.rs/sr/strah_je_velik_opravdan

    Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej primio je danas, u Patrijaršiji, stručni tim srpskih lekara i kao „građanin starije životne dobi“, pozvao na pridržavanje mera koje su propisali.
    https://www.danas.rs/drustvo/patrijarh-irinej-pozvao-na-postovanje-zdravstvenih-mera/

    “Stav Crkve je da deca treba da budu vakcinisana, ali da istovremeno roditelji treba da budu dovolјno dobro informisan o prirodi vakcine, rekao je patrijarh srpski Irinej………..
    On kaže ne može ni da zamisli da bi medicina mogla da izmisli nešto čime bi putem vakcine ubijala.
    https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3024857/patrijarh-irinej-decu-vakcinisati-roditelje-informisati-spc-nije-protiv-transplantacije-pod-odredjenim-uslovima

    Часни оче !
    Вама, и Вашој Богом благословеној породици, свако добро од Оног ко је Пут, Истина и Живот.
    Христос посреди нас !

    10
    1
  2. Љубав и вјера нек ходе
    (Оче наш Господе)

    Љубав и вјера нек ходе
    С нама Оче наш Господе
    Здравља среће и слободе
    Дај нам Оче наш Господе

    Поглед наш сад Небо боде
    Све стазе ка Теби воде
    Жедни смо правде к’о воде
    Оче наш драги Господе

    Корак по корак мој роде
    Правом кичмом до слободе
    Жедни смо Тебе к’о воде
    Оче наш драги Господе

    Момчило

    13
  3. Оче Браниславе,

    О бично не читам овако дуге чланке, али сам овај прочитао до посљедњег слова. Све ово ми интуитивно осјећамо и здравом логиком расуђујемо, али обично немамо времена и стрпљења да изведемо овако јасне закључке. Ја у Вашем тексту не бих промијенио ни једно слово.
    Постоји Пастир наш, али постоје и “пастири”. Првом је циљ наше добро а овим другим наш новац, односно властито “добро”.
    Наш је избор коме стаду ћемо се приклонити.
    Његову Светост не бих овдје призивао.
    Претходник Његов био је Светац. Срео сам Га само једном. Довољно да се увјерим.

    Ко има очи, нек види.

    Вама и свим Вашим од Бога свако добро желим

    19
  4. “Када је, пре много година, цариградски теолог и Митрополит пергамски Јован Зизијулас написао текст „Од маске до личности“ било је то врло популарно штиво и литература међу српским богословима, тј. студентима и ученицима богословских школа! Изгледа да је дошло време да се пише нови текст на нову и обрнуту тему: „Од личности до маске (или визира и вакцине)“!”

    Најпре литература.

    Наведено штиво “ОД MACKE ДО ЛИЧНОСТИ – БОГОСЛОВЉЕ СВЕТИХ ОТАЦА О ПОЈМУ ЛИЧНОСТИ” (Јован Зизјулас, превод са грчког: Епископ Амфилохије, 1985, 24 стране) у ПДФ формату доступно је на сајту ПБФ (http://bogoslovlje.pbf.rs/images/arhiva/1985/1985-04.pdf).

    Да је дошло време да се пише текст на нову и обрнуту тему – јесте.
    Питање је само када је коме дошло.
    Владимиру Димитријевићу изгледа још 2018-те, а можда и пре.

    Тек, “ОД ЛИЧНОСТИ ДО МАСКЕ – ЗИЗЈУЛАСОВШТИНА ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА” (Vladimir Dimitrijević, Izdavač: Romanov, Broj strana: 343, Pismo: Ćirilica, Povez: Mek, Format: 21 cm, Godina izdanja: 2018), доступно, рецимо, овде https://www.delfi.rs/knjige/145264_od_licnosti_do_maske_knjiga_delfi_knjizare.html .

    Предање каже да је У Пергаму (Бергаму) настао пергамент а ту је и један од најпознатијих асклепиона (античких бања). Митрополија велика и са далекосежном традицијом. Грчки се више не чује мада се у тавернама може чути грчки мелос. Затекао сам и напуштену цркву чија је порта коришћена као нужник и паркинг за теглећу марву. Нисам улазио.

    Уз обалу, међутим, део локалног становништва са колена на колено преноси српски језик уз солидан фонд речи и “раван” изговор, без акцента, као да говоре латински или есперанто.

    У свему овоме можда леже разлози популарности “цариградског теолога и Митрполита пергамског” међу српским богословима. Одох да проучим литературу.


  5. ‌Зажежи лучу Господе

    ‌Зажежи лучу Господе
    ‌Нека слијепци провиде
    ‌Да нас живе не одводе
    ‌У црње – горе гробове

    ‌Уждиј ломачу истине
    ‌Нек мржња и зло изгоре
    ‌У крви спали отрове
    ‌Лажне љубави братове

    ‌Освијетли ноћ Господе
    ‌Разоткри ситне нељуде
    ‌Упри прстом на одроде
    ‌А даље знамо Господе

    ‌Момчило


    13
  6. Мртви смо

    Аушвици, Јасеновци
    Око нас. У нама страх.
    И мени, посљедњој овци,
    Јасно је да чека се крах.

    Старо сајмиште, Сајам,
    Исто све. Разглас жубори.
    Издали мозак у најам,
    Струка нама стоци збори.

    Закрпу на образ мећем,
    Лик без лица у колони,
    Ужасно споро се крећем.
    Прекасно аларм сад звони.

    Често нам пиштољ на челу,
    Шифру за снове да дамо.
    Кошмар, бомба у тијелу,
    Мртви смо, само не знамо.

    Момчило

    10
  7. Ziv bio oce. Svaka cast.

    8
    1
  8. “Грешан”
    Наведите, молим Вас, по ком основу ви знате да је у питању “страшна” болест? Могао бих да Вас разумем да себе називате грешним ако сте као верник послушали савете кризног штаба и одустали од одласка у цркву, поготово на Васкрс.

    4
    1
  9. @ Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип…
    Наведите, молим Вас, по ком основу ви знате да је у питању „страшна“ болест?
    ++++
    Поштовани,
    Мој коментар, јесте био мало дужи а Ви, да сте га прочитали ( и схватили суштину ) било би Вам јасно ко је изговорио ту реченицу коју мени приписујете. Па онда молим, питајте њега.

    …………..Чињеница је да нас је посетила једна страшна болест, епидемија која је захватила не само наш народ него читав свет. Надлежни и упућени у те проблеме имају своје мишљење и то изражавају у виду опомена народу и то сигурно треба уважити, слушати и применити, прича у ексклузивном васкршњем интервјуу за „Блиц“ Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј.

    http://www.spc.rs/sr/strah_je_velik_opravdan

    Љубазан поздрав !

  10. Пажљиво сам читао подужи текст и не нађох ни једну једину реченицу која не стоји. Свака част оче и од Бога здравље.

    11
    2
  11. У прилично збуњени народ, протојереј Јелић уноси још гору забуну. Мешајући неке од текућих теорија завере са мноштвом нетачних или лоше схваћених информација о вирусу и епидемиологији уопште, притом покушавајући да зазвучи “пророчки” – и успевајући једино да звучи патетично – док “упозорава” народ који је недовољно свестан шта му се спрема од стране “онога чије име не жели ни да спомене”, изнео је невероватну гомилу бесмислица и погрешних података. Од тога да “вирус, барем како га представљају (а како га то “представљају”, баш ме занима?), заправо ни не постоји”, преко обрачуна са маскама и рукавицама, које су облик “поробљавања човека” и “деградирања његовог достојанства”, до “вештичије метле короне, вакцина и чипова” (овде није могао, или није хтео, да сакрије своје антиваксерско убеђење). Уз све то, под привидом вере у Христа, отворено, без задршке и без срама, он позива на непоштовање било каквих превентивних мера и, практично, на одустајање од здравог разума.
    Сво оно наше опсесивно “апокалиптолошко” и “антихристолошко” лудирање из деведесетих, сво оно крештање о “последњим” временима, а у одсуству основне богословске образованости која нам је одувек била насушно потребна, данас доноси своје “плодове”, тако да чак и неки свештеници уместо просвећености, шире мрачњаштво најгорег соја. А неки им на то и аплаудирају.

    4
    32
  12. Бориславе,
    одслушајте нпр. Др Светозара Радишића, шта он има да каже и шта каже о ковиду, па ће Вам бити бар нешто јасније!
    Ви не схватате да је ковид део специјалног ратовања, као и мере које се у вези њега доносе, те да ће жртава и последица бити много више него што их има, што и јесте циљ, и на шта је протојереј Јелић лепо указао!

    15
    2
  13. Стефане, протојереј Јелић није ни на шта “лепо указао” него је заменио сазнања која имамо о вирусу оним што се њему чини да је тачно, додајући у све то омиљене зачине из кухиње теоретичара завере. И све то испративши “пророчким” тоном због кога цело његово писаније делује још неозбиљније. Да је само неозбиљно, не би било нарочито проблематично. То писаније, међутим, позива на ирационално и неодговорно понашање – оно је дословно мрачњачко.

    4
    24
  14. “Забрана окупљања” (која не важи за политичаре, али само оне који су на власти) фактички је забрана живота и забране цркве! “Заштита од вируса” не може бити, никако, рушење темеља друштва! Пошто јесте управо то, пошто се руши религија, морал (много се лаже и спекулише на ту тему), економија, сасвим је јасно да се не ради ни о каквој заштити, него о специјалном рату против човека и човечности, те да су, самим тим, и све приче о “вирусу” сумњиве, са алтернативом почев од тога да га уопште и нема, па да је вештачки, да је бактерија итд. Иначе, за “теорије завере” постоје многе чињенице и изјаве самих завереника, као и научна сазнања и изјаве многих лекара, који научно тврде да маска не штити од вируса, него гуши човека, обара имунитет, и ствара предуслове и базу за многе болести.
    Донете “мере” нису заштитне, него насилне и геноцидне, од чега полако почињу да се ограђују и угледне државе, нпр. Холандија, која је укинула препоруку о ношењу маски!
    Тамошња министарка здравља Тамара ван Арк је изјавила: Зато што, из медицинске перспективе, није доказана ефикасност маски, кабинет је одлучио да неће постојати обавеза њиховог ношења!
    Ето позива на “неодговорно” понашање из министарства и владе једне угледне земље, где се људи удубљују у ствари и проучавају чињенице!
    Инстересантна је и изјава Др Дејана Жујовића, начелника Завода за олућне болести из Београда: “Корона није дрекавац, неће вас ухватити на сред (улице) Војводе Степе кад шетате са својим псом! Немојте ни маску да носите, слободно! Ако нема никога у близини, ништа вам се неће десити! Немојте дати да вас сломе!”

    12
  15. О каквој “забрани окупљања” говорите? О каквој “забрани Цркве”, побогу??

    Код нас нико није забранио црквена (богослужбена) окупљања. Чак и када је био уведен викенд-полицијски час било је могуће отићи у храм другим данима, а не викендом. Па и тај викенд-полицијски час је трајао краће од два месеца.

    Приче о бескорисности маске, поготово о њеној штетности, су бесмислене. Маска не пружа заштиту 100% – такву заштиту не пружа ниједно средство – али своди ризик од инфекције на нижу меру. Поготово кад је реч о оним квалитетнијим маскама. Приче о томе да маска “гуши” човека су поготово бесмислене. Да је то тачно, већ би се одавно сви хирурзи “погушили”, много пре појаве корона вируса. О “непостојању” вируса и сличним “тврдњама” да и не говорим.

    И зашто у борби против маски и окупљања истичете Холанђане? Они имају више од 50.000 регистрованих случајева, и више од 6.000 преминулих, на својих 17 милиона становника. Док Јужна Кореја, која је прва успела да стави епидемију под контролу, на својих 52 милиона становника има 14.500 регистрованих случајева и само 302 преминула. Наравно, у Јужној Кореји су маске обавезне. Да не заборавим, 5Г мрежу – коју теоретичари завере такође истичу као један од фактора који доприноси ширењу вируса – они развијају и шире још од 2017. године.

    2
    13
  16. @Borislav Maksimović
    ”И зашто у борби против маски и окупљања истичете Холанђане?
    Они имају више од 50.000 регистрованих случајева, и више од 6.000
    преминулих, на својих 17 милиона становника. Док Јужна Кореја, која
    је прва успела да стави епидемију под контролу, на својих 52 милиона
    становника има 14.500 регистрованих случајева и само 302 преминула.”?!

    СЗО је забранила обдукцију, те се стварни узрок смрти не може узети као
    веродостојан.
    Ткође, слична је ситуација и са тестовима – колико су били сигурни,
    а пракса показује да су веома несигурни.
    Птање методе, начина/протокола лечења је био различит од земље до
    земље – тамо где су репсиратори масовније коришћени и смртност
    је већа, а где су мање коришћени смртност је мања.
    У првом монету, по сугестији СЗО, све смрти су регистроване под узрок
    смрти од ”Ковид-19”, а већина је умирала од хроничних болести, где
    је ”Ковид-19” био само окидач, али не стварни узрок смрти.

    Ако се упореди статистика умрлих од сезонског грипа у ранијим годинама,
    који је само био ”окидач” за стварну смрт од већ присутних хроничних болести,
    долази се до приближно истих бројки – регистрованих и умрлих на укупан
    број становника не само Холандије, већ већине земаља у свету.
    Зато се у Србији, смишљено, не пласирају статистички подаци оболелих и
    умрлих од сезонског грипа ранијих година, јер би се показало да смртност
    од /Ковид-19/ није ништа већа од броја умрлих од сезонаског грипа у ранијим
    годинама.
    Маска не штити од вируса, већ само од бактерија, врло ограничено /пар сати/.
    Ношење маски, на дуже време отежава нормално дисање, због смањеног
    уноса кисеоника, и већег уноса угљен диоксида, који се задржава испод маске
    приликом издисаја, и поновним удисајем враћа у плућа.

    10
    1
  17. @Стефан: Сигурно је да имате потпуно право на сопствено мишљење и о стварима о којима ни појма немате, али – ипак, уздржите се, па немојте још и фалсификовати. Наводим Ваше речи: “…Донете „мере“ нису заштитне, него насилне и геноцидне, од чега полако почињу да се ограђују и угледне државе, нпр. Холандија, која је укинула препоруку о ношењу маски!
    Тамошња министарка здравља Тамара ван Арк је изјавила: Зато што, из медицинске перспективе, није доказана ефикасност маски, кабинет је одлучио да неће постојати обавеза њиховог ношења!
    Ето позива на „неодговорно“ понашање из министарства и владе једне угледне земље, где се људи удубљују у ствари и проучавају чињенице!“.
    Холандија никада није укинула препоруку о општем ношењу маски, а није то ни могла, јер такве препоруке никада није ни било! Није било, и – за сада, зависно од развоја епидемиолошке ситуације, неће бити обавезе ношења маски свуда и у свим околностима – ОСИМ у околностима када није могуће доследно одржавање међусобног растојања од 1,5 метра. Зато је обавезно ношење маски:
    1. У свим средствима јавног транспорта широм земље (Владина одлука);
    2. У великим градовима (Амстердам, Ротердам) – због тога што су то жаришта инфекције, и то у деловима центра тих градова са великом концентрацијом људи – како на улицама, тако и по пијацама, тржним центрима, радњама… (наредбе надлежних градоначелника). Казна за неношење маски: 95€.
    Иначе, још како постоје и подаци из медицинске литературе о користи ношења маски у циљу смањивања ширења инфекције – ево само једног недавног, и то из Кине:
    https://gh.bmj.com/content/5/5/e002794.full
    @Borislav Maksimović: узалудан је напор борити се резонским аргументима против оpскурантистичких текстова какав је овај – протојереја Бранислава Јелића, које велика већина коментатора поздравља и одушевљава се њима. Ја сам се зато ограничио само на једноствано побијање @Стефановог очигледног фалсификата чињеница, што се околности у Холандији, које јако добро познајем, тиче.
    Овим Вам се са задовољством придружујем у сакупљању негативних оцена које ће почети да пљуште.

    3
    8
  18. СЗО није ништа забранила (коме, побогу, падају тако глупаве помисли на памет?) јер она нема власт да била шта забрани или нареди – одлуку о томе како ће поступати са телима преминулих доноси свака држава за себе.

    Просечна смртност од сезонског грипа у свету је на нивоу 0,1 до 0,2%. Смртност од Kовид-19 је значајно виша. До данас је у свету регистровано 19 милиона оболелих и 700.000 умрлих, што значи да је тренутно стопа смртности око 3,6%. Под условом да сви који су тренутно болесни преживе и опораве се. Такође, много је већи број компликација и чешћа је потреба за болничким лечењем. Сем тога, за разлику од сезонског грипа, који је искључиво респираторна болест, за Kовид-19 се већ сада зна да је, практично, болест целог организма – напада не само плућа, него и срце, бубреге, јетру, а чак изазива и појаву угрушака у крви.

    Маске штите и од вируса, не само од бактерија. И приче о тобожњем “враћању” угљен-диоксида у плућа су бесмислене. Мерења их оповргавају.

    2
    12
  19. @стари доктор

    Залажете се за резонске аргументе што је зa поздравити.

    Пре него размотримо (ако будете заинтересовани) неке медијске представе о корона вирусу, имао бих једно питање за Вас у вези са поузданошћу тестова који утврђују присуство вируса.

    Претпоставимо следеће: сензитивност теста је 95% а специфичност такође 95%, док је раширеност (prevalence) болести у широј популацији 1%.

    Ако случајно одабрана особа из шире популације има позитиван тест, колика је вероватноћа да је ова заиста заражена?

    Приближна процена је ок. Хвала.

  20. @Borislav Maksimović
    Сем тога, за разлику од сезонског грипа, који је искључиво респираторна
    болест, за Kовид-19 се већ сада зна да је, практично, болест целог
    организма – напада не само плућа, него и срце, бубреге, јетру, а чак
    изазива и појаву угрушака у крви.
    ”СЗО није ништа забранила (коме, побогу, падају тако глупаве
    помисли на памет?) јер она нема власт да била шта забрани или нареди
    – одлуку о томе како ће поступати са телима преминулих доноси свака
    држава за себе.”

    СЗО не може да нареди, али су њене препоруке обавезујуће!
    Ако је тако, зашто се обдукције не раде у Србији?
    Ако је тако, зашто се обдукције не раде у Холандији?
    Да ли вам је познато да се негде у свету јавно ради, и да су обелодањени
    резултати тих обдукција?
    Зашто је декан Медицинског факултетета у Београду демантовао да је
    на Институту за патологију рађена обдукција /званично – на сајту Медицинског
    факулетеа/?
    Не зато што је то ЗАБРАНИЛА СЗО, већ зато што се њене препоруке – МОРАЈУ
    поштовати!

    @Borislav Maksimović
    ”Сем тога, за разлику од сезонског грипа, који је искључиво респираторна
    болест, за Kовид-19 се већ сада зна да је, практично, болест целог
    организма – напада не само плућа, него и срце, бубреге, јетру, а чак изазива
    и појаву угрушака у крви.”

    Како то ”знате”, можете да тврдите без обдукције?

    Згрушавање крви спречава доток кисеоника до сваке ћелије организма и
    то доводи одумирања ћелија/ ткива појединих органа, посебно већ хронично
    оболелих, што доводи до смртног исхода.
    Прва компликација настаје у плућима са појавом отежаног дисања, немања
    ваздуха, а онда се респиратотима, на силу, под анестезијом,
    удувава ваздух у плућа препуна слузи, што доводи до гушења.

    10
    1
  21. Што се тиче “ковида 19” у питању је смртоносна превара, а не смртоносна болест и вирус! То је болест којој се помаже да буде смртоносна! Спектар помоћи је широк: од политичког, преко медицинског, до медијског! Укуцајте на Гуглу Танзанија корона и видећете да је у Танзанији корона искорењена! Запитаћете се како?! Па, имају паметног Председника! Г-дин Џон Магуфули је посумњао у веродостојност тестова за вирус корона и наредио да се уместо људи тајно тестирају животиње и биљке, чак и моторно уље, а да се напишу људска имена и годишта! Када се испоставило да “корона имају” папаја јаребица и коза, а да је овца негативна итд. Председник је све то објавио и између осталог рекао: “Морате знати да се прљаве игре играју са овом тестовима, и да се невероватне ствари дешавају у овој земљи! Танзанијци, будимо јаки и ујединимо се! Ставимо Бога на прво место! Треба да пуно радимо, и да се не плашимо једни од других, већ да помажемо једни другима, како би смо заједно могли да решимо овај проблем”! Резултат? У Танзанији све нормално функционише, а на око 56 милиона становника 21 човек је преминуо укупно, без нових случајева од прве половине маја! Паметном доста! Ако сте у прилици, погледајте и снимак на ју тјубу: Психопате ће уништити нашу децу ако им сада не кажемо “не”!

    12
    1
  22. @Драган Славнић

    Још једном, СЗО не може ништа да нареди, нити су њене препоруке, како кажете, “обавезујуће” (ако су “обавезујуће”, онда практично јесу наређење, зар не?).

    Није тачно да се обдукције уопште не врше – управо се до одређених сазнања о последицама инфекције овим вирусом и дошло путем обдукција преминулих.

    А зашто се обдукције не врше увек? Зато што је, с обзиром на уочену клиничку слику коју Ковид-19 даје, у највећем броју случајева довољан само рендгенски снимак плућа, или евентуално скенер (ЦТ).

    @Ана

    Две земље у свету не пријављују случајеве Ковид-19 јер их, званично, немају. То су Северна Кореја и Танзанија. Ова друга, на коју се Ви позивате, напросто је престала да пријављује случајеве још од краја априла, да би половином јуна њихов председник прогласио да у Танзанији “нема заразе”. У међувремену су, за мање од две недеље, три члана парламента преминула од непознатог узрока, а болнице су имале повећан прилив пацијената. Како се ниједна епидемија не зауставља председничким прогласом, то здравствени радници у болницама у Дар ес Саламу, престоници Танзаније, уредно носе заштитне маске. И на граници са суседном Кенијом возачи камиона из Танзаније се, с времена на време, тестирају позитивно. Дакле, та прича о “победи” над вирусом у Танзанији је, изгледа, мало преурањена.

    1
    8
  23. @Don Quixote, кажете: “…Претпоставимо следеће: сензитивност теста је 95% а специфичност такође 95%, док је раширеност (prevalence) болести у широј популацији 1%.Ако случајно одабрана особа из шире популације има позитиван тест, колика је вероватноћа да је ова заиста заражена? Приближна процена је ок. Хвала”.
    Проблем је вишеструк: Са овим вирусом и тестовима за сада нема широких искустава. У овој ситуацији, када мало знамо и мало могућности тестирања имамо, треба се држати старе морнарске изреке кад си у чамцу за спасавање, у бури: “Из све снаге веслај – ма каква весла да имаш“, а и иначе код сваког теста важи и златно правило да у суштини све зависи од квалитета материјала који се од тестиране особе узме. Другим речима: ако брисеви из ждрела/носа нису добро узети, резултати никада не могу бити добри – правило: garbage in – garbage out. Хипотетички, ако је специфичност и осетљивост теста какаву наводите, а преваленција 1% , могло би се казати да је дијагностичка вредност негативног резултата врло висока чак и код случајно одабране особе , а позитивног знатно нижа, и позитивне треба проверавати и другим тестовима (других произвођача).
    Али – виц је у томе да у таквој ситуацији, у дијагностичке сврхе уопште не треба тестирати случајно одабране особе – него искључиво оне који имају симптоме инфекције дисајних путева.

    3
    5
  24. @Borislav Maksimović

    ”@Драган Славнић

    Још једном, СЗО не може ништа да нареди, нити су њене препоруке, како
    кажете, „обавезујуће“ (ако су „обавезујуће“, онда практично јесу наређење,
    зар не?).”

    До 80-их година хомосексуланост је била на листи болести СЗО, а од тада
    је ”преименована”, ”преквалификована” у – ”ОПРЕДЕЛЕЊЕ” /сексуално/
    од стране те исте СЗО, тако да сада цео ”цивилизовани” свет прихвата ту
    бирократску вратоломију преименовања БОЛЕСТИ у ”ОПРЕДЕЛЕЊЕ”.
    На шта вам то личи?
    Само на заје**нцију!
    Али, та заје**нција обавезује, зар не???
    Тако је и са обдукцијама – дозвољена је, али је треба ИЗБЕГАВАТИ, јер су
    довољни само рентген и евентуално скенер плућа за објективну дијагностику?!
    Добро, то је за плућа, али како установити да напада – срце, јетру, бубреге…,
    а и изазива згрушавање крви?
    Опет: ”рентгеном”, ”скенером”, аскултацијом, палпацијом, опсервацијом…?
    Судска медицина прихвата само обдукциони налаз као веродостојан метод
    утврђивања узрока смрти.
    Ако је тако, а јесте, зашто се у Србији та пракса – игнорише?
    Једино због тога што то не дозвољава СЗО – не бар земљама ”банана република”
    попут Србије.
    Зато је и декан Медицинског факултета у Београду морао јавно да порекне/демантује
    да је на Иституту за патологију рађена обдукција тела преминулог од корона
    вируса /а – јесте!/.

    6
    1
  25. Драгане, Вама се упорно привиђа некаква “обавезност” поступања по препорукама СЗО? А у стварности НИЈЕДНА држава не мора да поступа како препоручује СЗО, него како препоручују националне здравствене власти.

    Не разумем ни Ваше позивање на одредницу о хомосексуалности? Чак и када је СЗО званично скинула хомосексуалност са листе поремећаја сексуалног понашања, било је држава у којима је она и даље била третирана као кривично дело (источноевропске земље, Југославија, итд – да не спомињем блискоисточне, муслиманске земље!).

    Па шта мислите, како је утврђено да Ковид-19 напада срце, бубреге, итд, а не само плућа? Управо захваљујући обдукцијама преминулих. Које су, по Вама, забрањене!

    Судска медицина прихвата као узрок смрти и сваку акутну болест за коју је утврђено да проузрокује компликације које могу да доведу до смрти – што је случај и са Ковид-19 – и БЕЗ ОБДУКЦИЈЕ. Ако је код неког дијагностикован Ковид-19, па је дошло до компликација и до смрти, нема потребе да се врши обдукција.

    3
    4
  26. @Borislav Maksimović
    “Па шта мислите, како је утврђено да Ковид-19 напада срце, бубреге, итд, а
    не само плућа? Управо захваљујући обдукцијама преминулих. Које су, по
    Вама, забрањене!”
    Наведите изворе резултата тих обдукција преминулих од Ковид-19!

    Није по мени забрањена обдукција, већ то доказује и показује деманти декана
    Медицинског факултета у Београду, да обдукције није било, а било је!
    Шта мислите, зашто је декан то демантовао?
    Сигурно не зато што сам ја то ”забранио”, већ СЗО, зар не?
    Зашто?
    Не дозвољава се да се утврде стварни узроци и последице Ковид-19,
    да се на ефикасан начин може лечити, већ овако остати да се тумара,
    напипава… и народ држи у социјалној изолацији, дистанци, у бојазни
    и страху, да са њим моћници могу владати као са марвом и да ”спас”
    једино очекују од ”свемоћене” вакцине, чије дејство неће бити дуже
    од пар месеци, те ће бити потребна вакцинација 2-3 пута годишње.

    @Borislav Maksimović
    “Судска медицина прихвата као узрок смрти и сваку акутну болест за коју је
    утврђено да проузрокује компликације које могу да доведу до смрти – што је
    случај и са Ковид-19 – и БЕЗ ОБДУКЦИЈЕ. Ако је код неког дијагностикован
    Ковид-19, па је дошло до компликација и до смрти, нема потребе да се
    врши обдукција.”

    Како судска медицина може на бланко прихватити смрт од Ковид-19, без
    обдукције, а о Ковиду-19 се скоро ништа или тек врло мало зна?
    Није Ковид-19 као и свака друга акутна болест која завршава смртним
    исходом, што је дугом праксом вршења обдукција познато, Ковид-19 је
    потпуна непознаница, бар за сада.

    6
    1
  27. Ево званичног саопштења декана Медицинског факултета у Београду, проф. др Небојше Лалића:

    “У вези са интервјуом који је објављен са проф. др Миљком Ристићем, професором у пензији са Медицинског факултета у Београду, на појединим медијима и у коме се наводи да је на Институту за патологију Медицинског факултета обављена обдукција 17 преминулих који су били позитивни на ковид 19, дужни смо да обавестимо јавност да се обдукције ковид позитивних пацијената нису обављале ни на Институту за патологију, ни на Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду од почетка епидемије. У Препоруци за збрињавање код сумње на тешку акутну респираторну инфекцију изазвану новим корона вирусом верзија 2, интерне процедуре, тачка 10, од 14. марта 2020. године коју је дао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут“, препоручено је да се обдукције код умрлих од ковида или сумње да су умрли од ковида не раде. По препорукама америчког CDC-а овако ризичне обдукције (ризичне по здравље лекара и помоћника обдуцената који раде обдукције умрлих од ковида), треба да се раде у специјалним обдукционим салама (са јаким исисним системима за ваздух и великим бројем измена ваздуха у јединици времена), а ниједна обдукциона сала таквог типа не постоји у нашој земљи, па ни на Институту за судску медицину у Београду.

    Наведене препоруке су поштоване на оба института Медицинског факултета и нису рађене обдукције ковид позитивних пацијената.”

    ( линк ка наведеном саопштењу је овде: http://med.bg.ac.rs/?p=19746&script=lat )

    Дакле, ради се о препорукама нашег Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, као и о препорукама америчког националног института за јавно здравље, CDC (Centers for Disease Control and Prevention), које се код нас поштују зато што нажалост НЕМАМО специјално опремљене обдукционе сале, у којима високоризичне обдукције једино и могу да се спроводе без опасности да обдуценти и сами буду заражени, а не зато што нам је СЗО то забранила. Обдукције се врше тамо где постоји одговарајућа опремљеност, и нико их није забранио.

    1
    7
  28. @стари доктор

    Прво да одговорим да је позитиван тест тачан у један од шест случајева (вероватноћа заражености у случају позитивног теста је око 16.7%). То значи да зaраженост изгледа далеко већа него што јесте.

    “….Али – виц је у томе да у таквој ситуацији, у дијагностичке сврхе уопште не треба тестирати случајно одабране особе – него искључиво оне који имају симптоме инфекције дисајних путева.”

    Нeће бити да је виц, него је проблем, а затим и медијска подвала, то јест, смртност се барем у првих три месеца од почетка “пандемије” рачунала у односу на број људи са неком болешћу дисајних путева који су били заражени и вирусом (претпостављајући да је тестирање било поуздано).

    И ту је проблем, јер је, на тим бројевима заснована, смртност била око 100 пута већа од стварне.

    Тачку на ту подвалу је ставио John Ioannidis који је (серолошки) тестирао 3030 случајно одабраних људи у срезу/реону Санта Клара (Калифорнија) када се испоставило да је уместо 965 заражених (званичан број, објављен у свим средствима масовног информисања процењени број заражених био 85 хиљада. Ови бројеви се односе на 31-ви март 2020.

    Дакле, испоставља се да смртност није драстично већа него је приближно као и код уобичјеног сезонског грипа.

    На делу је кризно-штабно-медијски линч здравог разума и ширење атмосфере страха и панике широм планете, док власт анитицивилиѕацијских елита тренира послушност стада зарад утеривања у тор….

  29. @Borislav Maksimović
    Како је могуће да Србија нема ни једну обдукциону салу за рад високоризичних
    обдукција?
    Зар је могуће да тако што не постоји и на ВМА, будући да су вируси моћно
    биолошко оружије?
    Не, то није могуће!
    Зар је могуће да Клинички центар Србије нема такве могућности?
    Не, то није могуће!
    То – да Србија нема такве могућности – је ноторна лаж!
    Препорука дошла од америчког националног института за јавно здравље, CDC
    (Centers for Disease Control and Prevention), а САД највећи финасијер СЗО?!
    И, ко је овде дао забрану у виду ”препоруке”?
    Наравно – СЗО!

    6
    1
  30. @Borislav Maksimović: Врло је корисно Ваше навођење званичног саопштења декана Медицинског факултета у Београду, проф. др Небојше Лалића о томе да између осталог, и због непостојања одговарајућих заштитних механизама у обдукционим салама у Србији није дозвољена обдукција пацијената умрлих од/под сумњом КОВИД-19, како би се избегли ризици заражавања особља вирусом SARS-CoV-2. То је похвално и показује ипак напредак на Медицинском факултету у Београду… Ја сам дипломирао 1962 г. У том времену, идиоти-ма, практично злочинци, професори Судске медицине су нас, студенте завршне године приморавали да вршимо обдукције лешева на Судској медицини у оквиру вежби – ГОЛИМ РУКАМА БЕЗ РУКАВИЦА! То је било, наводно, “да се не би смањивало чуло додира”. То је била стварно монструозна политика, ако се узме у обзир да је нпр. преваленција вируса Хепатитиса Б у Србији била око 6% (а међу жртвама злочина, итд. на судској медицини сигурно и доста већа). Најмања повреда студента је била довољна за заразу тим опаким вирусом – за шта тада нису постојале апсолутно никакве ни дијагностичке ни превентивне методе. Никога међу нашим наставницима тада није болело д..е за нас. Видим да су њихови наследници данас, скоро 60 година касније ипак постали паметнији.

    2
    4
  31. Драгане, да ли сте проверили да у Србији има/нема одговарајуће опремљених сала за високоризичне обдукције? Били сте на ВМА и утврдили сте како изгледа њихова сала за обдукције (да поседује јак исисни систем за ваздух, са великим бројем измена ваздуха у јединици времена)? Ако нисте били тамо, а мислим да нисте, одакле Вам онда тај податак?

    2
    4
  32. @Borislav Maksimović
    Немате разлога да ми верујете, а то и не очекујем, али има ко Вас може у то
    уверити.
    Обратите се рез. санитеском мајору ЈНА, а одскора рез. санитетском потпуковнику
    ВС др. Предрагу Кону, тренутно начелнику Кризног штаба за сузбијање актуелне
    епидемије/пандемије ”Ковид -19”.
    ВМА је санитетска подршка и база НАТО-у за случај било какве војне активносту у
    овом делу Европе.
    Познато Вам је да је Министарство ВС под непосредном контролом официра
    НАТО /САД, смештених на првом спрату зграде Минситарства у Бирчаниновој улици.

    6
    1
  33. То да на ВМА постоји одговарајућа сала за високоризичне обдукције, спремна за потребе НАТО јединица, Предраг Кон је открио Вама? Па ће открити и мени ако га питам?

    2
    5
  34. @Borislav Maksimović
    Покушајте, питајте га – ништа не боли, ништа не кошта, а никоме ни на
    сенку нећете стати постављајући то питање.
    Цела зграда ВМА има унутрашњи систем за вентилацију /чак се ни прозори не
    отварају/, зашто онда не би имала херметизовану салу за ризичне обдукције.
    Свака операциона сала је, такорећи, /може бити/ апсолутно херметизована,
    по потреби, и до потребног степена стерилизована.
    Ако је надземни део зграде ВМА тако пројектован и функционалан, шта мислите
    колико је тек вишеспратни подземни део опремљен, да издржи и сваку
    радиолошку, хемијску и болошку контаминацију.

    5
    1
  35. За Вашу тврдња да се на ВМА прозори “не отварају” из личног увида знам да није тачна. Кад сам био на одслужењу војног рока, провео сам на ВМА две недеље и одлично знам да се прозори отварају. Чак смо имали и терасу на коју смо најнормалније излазили директно из своје собе.

    И друге своје тврдње Ви износите напамет, без увида у чињенице, или уз игнорисање чињеница. Зар је онда чудно то што нисте у праву?

    2
    5
  36. @Драган Славнић & @ Borislav Maksimović: Заиста није важно натезати се око тога да ли ВМА има или нема одговарајуће могућности за безбедне обдукције., отворене или затворене прозоре, балконе и друге керефеке… Битно је питање: Колико је стварно било умрлих током новог таласа ове епидемије у Србији – после тријумфалне државне “победе” над вирусом SARS-CoV-2 до сада. Ако је веровати проф. Радовановићу, држава је тај број безочном фалсификацијом смањила. Исто тако – на страну дијагностички критеријуми, али ако коза лаже – рог не (би требало да) лаже: Другим речима, уколико се уопште може веровати Државном Заводу за Статистику, требало би упоредити број умрлих у јуну-јулу 2019 г. са бројем умрлих у јуну-јулу 2020 г. Ако је број умрлих у том периоду 2020 г. знатно већи: разлика је вероватно настала услед КОВИД-19. Ако није већи: или влада има право (хм…хм…), или се ради о фалсфикату (то држави не би било сефте). Иначе, за русофиле – и у Русији је објављено да је у јуну дошло до великог повећања смртности (+16,8%) у односу на јуни прошле године, што се у добром делу приписује овој епидемији (https://regnum.ru/news/society/3031671.html ). Ако чак и Русија признаје…

    1
    3
  37. @стари доктор

    Ако сте у прилици, имате могућности и интересовања, молим Вас, погледајте
    приложено.
    Хвала!

    ”Ovo je dokaz da su rađene obdukcije preminulih od korone: Rezultati prezentovani
    na online tribini
    Na video linku od 11, maja kada je održano onlajn predavanje na temu kovida, prof.
    Jelena Sopta sa Katedre na patologiju prezentovala je do detalja rezultate tri obdukcije
    preminulih od korone jedne žene od 42 godine, i dvojice muškaraca od 52 i 72, dva
    pacijenta su intubirana, a jedan nije. Njihov tok bolesti nije bio duži od 48 sati”

    /www.telegraf.rs/vesti/srbija/3214265-ovo-je-dokaz-da-su-radjene-obdukcije-preminulih-od-korone-rezultati-prezentovani-na-online-tribini?fbclid=IwAR3J1j8uwx5hevgDppSiNbXATpm
    http://www.youtube.com/watch?v=5FijTF1JuCw&fbclid=IwAR3JOmzEJxgfsdDlWXJBFmeZxMfKAYajd1cklO4e1czc-HzOhJpb6pDlNc0
    ww.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Eo4NGSn-IhU&feature=emb_logo

  38. Нејасно је како човек може да буде са једне стране образован, са друге неинформисан, а са треће стране бахат у својој неинформисаности, као на пример Борислав!
    Предлажем свим учесницима ове дискусије да одслушају: “Др Стефановић од пошасти се не умире, нема доказа да постоји”; на Јутјубу, што је једно од многих стручних мишљења и код нас и у свету, која долазе и од стране многих лекара, и која говоре и тврде да је корона једна велика превара, а самим тим и једна велика завера, чији циљеви никако не могу бити ружичасти, него само мрачни…!

    5
    2
  39. Стефане, овај несрећник који “тврди” како нема доказа да вирус постоји (??) сâм за себе каже да се “веома кратко бавио медицином” и да је врло брзо напустио (у једном другом интервјуу). Какво је дакле његово медицинско знање, осим искључиво књишког? Поред тога што би требало проверити његову тврдњу да је уопште завршио Медицински факултет, свакако би требало проверити и његово психичко здравље. Јер неко ко је у стању да изговори такву гомилу бесмислица за тако кратко време вероватно је измучен озбиљним проблемима. Ако се на њега позивате као на “ауторитет”, благо Вама.

    3
    6
  40. Oн се мени баш свиђа, и одаје ми утисак човека који много зна и разуме, а при томе је и добронамеран! Такви људи су често несхваћени, јер оно што они знају превазилази оквире поимања већине! Ви чврсто верујете у званичну, медијску верзију, а много је лекара и стручњака из разних области, широм света, који мисле другачије! Што се тиче медија, они причају наручене приче, како одговара моћницима који их плаћају! Режирају се разне представе широм света, лажно се извештава, и затим вуку потези који немају везе са стварним дешавањима! Mи Срби смо то јасно искусили! Прво је вршена наша медијска сатанизација, па је дошло бомбардовање! Зашто? Зато што је “међународна заједница” подржала тероризам на територији једне суверене државе! Ми смо проглашени за “вирусе”, за које су они “пронашли лек” – бомбардовање! И људи су веровали у то, као и у хемијско оружје у Ираку, због кога је Ирак бесомучно бомбардован, а које никада није пронађено..!

    6
    1
  41. Стефане, цитирам Ваше сопствене речи: “Он се мени баш свиђа, и одаје ми утисак човека који много зна и разуме, а при томе је и добронамеран!”

    Видите, то што Вам се неко “свиђа” и што “оставља утисак” не говори апсолутно ништа о вредности његових аргумената, нити га квалификује за озбиљну дискусију. Ако неко износи тврдње да вирус “не постоји”, и сличне, а не поткрепи их ниједним научним истраживањем, ниједним доказом, осим позивањем на сличне себи опскурне ликове са разних портала и YouTube снимака, који ни сами не нуде никакве доказе за своје “тврдње”, онда остаје само један закључак – дотични износи бесмислице.

    Жао ми је што Вам се он “баш свиђа”, и што на основу личних симпатија које имате за некога изводите закључке о ваљаности његових аргумената, али у науци и истраживачком раду појмови као што су “свиђање”, “остављање утиска” и слични, немају никакве вредности. Ту се једино рачунају чињенице. Пошто овај негира чињеницу да SARS-CoV2 постоји, и наравно не нуди ниједан доказ за своју “тврдњу”, ни уз најбољу вољу не могу да схватим Вашу оцену да је он “несхваћен”? Напротив, веома је добро схваћен – он износи бесмислице.

    1
    6
  42. Дехристијанизација Европе текла је постепено. Европа је престајала да буде хришћанска као кад организам постепено губи витамине. Човек који губи витамине дуго може изгледати сасвим здрав, а потом, изненада, настају најозбиљнији проблеми! Тада више није довољно дати му оно што недостаје да би сместа оздравио! Неки облици духовне анемије исто су тако озбиљни као тешка анемија која је покосила, на пример, месецима после њиховог ослобођења, бројне логораше из Дахауа и других нацистичких логора!

    Који је типични симптом ове духовне анемије? Равнодушност према истини и лажи, или приклањање на страну лажи! Данас пропаганда може да докаже шта јој драго, и људи, више или мање, пасивно прихватају шта им она намеће. Зашто? Способност просуђивања не може се исказати без својеврсног унутрашњег залагања. Ко просуђује, за нешто се залаже! Модерни човек више се не залаже, зато што нема више за шта да се заложи, јер је изгубио веру у Бога и духовне идеале! Он је и даље кадар да размишља, међутим, његова способност просуђивања функционише колико и мотор без горива! Нема је! Не недостаје ниједан део мотора, само нема горива!

    Ко једнако следи и истину и лаж зрео је за било какву тиранију! Страст према истини иде упоредо са страшћу према слободи! Није узалуд слобода мишљења одувек сматрана најдрагоценијом слободом од које зависе све остале! А сада? Милионима људи у свету не ускраћује се слобода мишљења, већ су је се они добровољно одрекли, сматрајући такву жртву вредном хвале! Заправо, многи то и не сматрају жртвом, већ навиком која упрошћује живот! И она га, заиста, страховито упрошћује! Али, она страховито упрошћује и самог човека…! На жалост, у тоталитарним режимима се убице регрутују управо међу страховито упрошћеним људима…!

    6
    1
  43. Стефане, ако добро схватам разлог за Ваше поетске дигресије, рекао бих да покушавате да пребаците ову размену мишљења на терен приче о “дехристијанизацији” савременог света, о “губитку вере у Бога” и сличне теме, којима се обично прибегава у недостатку аргумената.

    Ако се вратимо на почетак ове размене мишљења, видећемо да тамо стоји текст проте Јелића у коме он износи тврдње да SARS-CoV2 “не постоји”, и сличне. Дакле, он износи тврдње које залазе у област природних наука. Срећом, такве тврдње – научне, материјалне – се могу врло лако проверити. Пошто су постојање овог вируса и његова природа утврђени у научним истраживањима, свако ко то негира мора да спроведе иста таква истраживања и покаже да су она претходна била погрешна. И, наравно, да резултате свог истраживања стави на увид научној јавности, да би други стручњаци могли да провере ваљаност његових истраживања.

    Пошто се ништа од овога није догодило, то значи да падају у воду све тврдње које су изнели прота Јелић и његови истомишљеници, јер нису поткрепљене ниједним доказом. (Наравно, позивање на YouTube “стручњаке”, који за своје “тврдње” не нуде апсолутно ниједан доказ, није никакав аргумент. Без обзира на наше приватно мишљење о њима.)

    Све друге приче, сва позивања на “завере”, “дехристијанизацију”, “тоталитарне режиме” и сличне поетске дигресије, представљају само крајње неразуман покушај скретања пажње са истине. А истина је врло једноставна: вирус постоји, непредвидив је и опасан, а мере заштите и превентиве су врло оправдане и разумне.

    2
    10
  44. Рекох и спаси душу своју,
    Епидемија не постоји, све је лажорано, Али нажалост 90 посто људи је поверовао,
    Силе зла су добро разрадили и одрадиле посао.
    Али ипак има, увек нешто јаче од њиновог плана и већ их хвата паника.

    12
    1
  45. За спасење душе постоје начини који су много бољи од изношења бесмислених тврдњи.

    2
    10
  46. Нико разуман не тврди да (корона) вирус не постоји. Наравно да постоји као и многе хиљаде других висруса.

    Али нико разуман не може да тврди, а да не изгледа необавештен, наиван или заведен, да су предузете мере оправдане, јер таквог оповргавају искуства Скандинавских земаља, Белорусије као и статистика броја умрлих, непрецизност тестова, и селективно (да не кажем фалсификовано) извештавање званичних средстава масовног информисања.

    Медијска хиперпродукција вести о екстремним случајевима имају погубан утицај на лаковерне, необразоване, оне са слабијим когнитивним способностима, лабилније карактере, али и на шире масе оних које можемо звати нормалним, а који попуштају под притиском непрекидног понављање истих или сличних “вести”, коментара или “мишљења” стручњака. У ове се могу убројити и они са формално високим образовање, а које нажалост није и гарант капацитета и способности мишљења.

    Не видети и не схватати да је почела нова епоха тоталитаризма је луксуз немислећих и оних који не знају да мисле. У оквиру тектонских поремећаја на економском, политичком и друштвеном плану, гужва око вируса је само начин да се одвуче пажња оних који ће бити преварени и осиромашени у перформанси глобалног шибицарења и планетарног социјалног инжењеринга.

    Затварање половине планете у кућни притвор и онемогућавање рада малим предузетницима широм света тек ће показати резлтате кроз тектонске поремећаји у економији САД и Западне Европе, на пример.

    Глобално наметање ношења маске има елементе иницијације у нови планетарни култ уплашених и дезоријентисаних. Треба се упитати колико смо добровољно у том колу.

    Не увидети друге аспекте дешавања везана за корона вирус значи имати капацитет само за оно непосредно и споредно а притом игнорисати широки сегменте реалности. Поучавање других од стране таквих са уско-споредним видицима је више штетно него само надобудно.

    Да нам је Господ на помоћи.

  47. Postovani Borislav Maksimovic je, sto bi se reklo, “zauzeo” raspravu. Pritom, izgleda da svako ko se pojavio u nekom snimku na Jutjubu nema nikakav na nauci zasnovan argument, dok je svaka izjava SZO sama po sebi zasnovana na naucnom metodu. O citiranju kao strategiji borbe za misljenje u vidu teranja maka na konac – da i ne govorimo… Ipak ima dobrih vesti: Rusi pronasli vakcinu. A ako je to eventualno losa vest – evo dobre: i Englezi su blizu!
    .

    5
    1
  48. Брате Бориславе, како Ви кажете! Ви сте, очигледно, одлично упућени у медицину, и научно знате да вирус постоји! Доказе за то нећемо тражити! Када монструми почну да одузимају децу по кућама и школама, и да растављају супружнике, под изговором борбе против “пандемије”, јавите се да задужите оружје, наравно, за борбу и одбрану од насиља!

    6
    2
  49. Поштовани Don Quixote, управо је о томе реч – овде неко заиста тврди да вирус “не постоји”. Иначе, потпуно сам сагласан са Вама да то “нико разуман не тврди” – овде је, очигледно, реч о неразумнима.

    Поштовани “G”, а где су ти “аргументи” оних који су се “појавили у неком снимку на Јутјубу”? Као што и сами можете видети, ту нема ниједног доказа, само њихова празна, доказима непоткрепљена прича.

    Поштовани Стефане, ако Ви нисте упућени у медицину, како знате да вирус не постоји? Тако што слушате YT “ауторитете”, који се Вама “баш свиђају”. А где су њихови докази? Њихова прича, иза које не стоји ниједан доказ – ако стоје, покажите ми, молим Вас, те доказе – сама по себи није никакав аргумент за било какве тврдње. Напротив.

    Такође, откуд Вам тај податак да ће “монструми почети да одузимају децу по кућама и школама, итд”? Колико видим, или говорите напамет – ако ипак имате доказе, дајте их! – или имате дар да предвидите будућност?

    1
    7
  50. Поштовани Бориславе, “нова реалност” има своје пророке и гласноговорнике, који јавно причају о томе шта желе да ураде, и свако, ако хоће, може са тиме да се упозна! Поред толико “пророка” није потребно бити пророк, довољно је бити информисан! Укуцајте на Јутјубу: “Други талас планиран за раздвајање родитеља и деце”, и чућете оригиналне изјаве и планове који су у припреми! Нико не може да тврди да ће бити остварени, и надамо се да неће, али, треба да будемо спремни да и не дозволимо!

    Друго, упорно импутирате протојереју Јелићу нешто што он није рекао, тј. тврдите да је он рекао да вирус ковид 19 не постоји! Он је рекао: “То је веровање у вирус који не постоји”…! Да је ту ставио тачку, били би, донекле, у праву, али, као прво, он ту не говори о вирусу, него о хистерији која је везана за њега, о медијској слици вируса која се прави, и коју назива “ковид преваром”, и “ковид хистеријом”, а, као друго, он ту није ставио тачку, него је наставио и рекао: “Бар не на начин на који нам се представља”, потврђујући ово што сада говорим, и исказујући своју мисао и тврдњу да тај, “медијски вирус”, како се он представља у медијима, и циркус, није реалан, као што и није, а не да никаквог вируса и нема!

    Тог вируса, о коме су нам причали, и о коме су нас званично лагали, да умире на 25°, да се живи облик задржава на металним површинама до 12 минута, итд. – нема! Била је то прича, ваљда вам је то јасно! Циљана, измишљена прича! Било је рано пролеће, крај зиме, још хладно, а требало је затворити људе, па, да би се лакше прогутало, дати лажну наду да неће дуго трајати! Кад, гле чуда! Дође лето, а “корона” цвета, а “стручне” и званичне лажи, којима смо били бомбардовани, више нико и не помиње, а и зашто би, ту су нове! Сада “улази” у очи, у уши, изазива ћелавост, и више погађа људе који имају више од 182 центиметара! Поред тога, “парадом” руководе стари вукови који су, као млади, здушно радили на томе да лекови против сиде што дуже не буду пронађени, минирајући поједине научнике и њихова сазнања! Хм! Шта су сада смислили?! Ви, ако хоћете, верујте им и даље!

    Иначе, драгичка! Направљен је и робот за узимање “корона брисева”, док је Олдос Хаксли још 1932. у “Врлом новом свету” писао о крају родитељства, и стварању и узгајању деце у фабрикама…!

    Прочитајте, такође, и отворено писмо Др Јоване Стојковић Младену Шарчевићу, и запитајте се шта Ви то подржавате, и против чега се то борите!

    7
    2
  51. Поштовани Стефане, већ сам покушао да Вам објасним да позивање на YT “стручњаке” НИЈЕ доказ ни у каквој дискусији уколико сами “стручњаци” на које се позивате не нуде никакве доказе за сопствене тврдње. Ако YT “стручњаци” говоре о “другом таласу ради раздвајања деце од родитеља” и слично, онда МОРАЈУ да пруже доказе за то. Поготово зато што је у питању тако КРУПНА ствар као што је одузимање деце од родитеља. Дакле, имају ли самозвани YТ “стручњаци” (да не кажем, “пророци”) икакав доказ за своје фантазмагоричне “тврдње”? Или им се то “јавило”, па ми треба да верујемо у њихов пророчки “дар”?

    Друго, ја сам тачно цитирао проту Јелића у првом осврту на његов текст, и ништа му нисам “импутирао” – ако Вас не мрзи, погледајте тај мој први осврт – јер сам дословно навео његове речи: “вирус, барем како га представљају, заправо ни не постоји”, и на то додао моје питање: “а како га то “представљају”, баш ме занима?” Дакле, како то “предстваљају” тај вирус, па он, тако “представљен”, заправо не постоји?

    Треће, НИКО од стручњака није тврдио да вирус “умире” на 25 степени, немојте да им потурате. Напротив, стручњаци су одмах рекли да је та “тврдња” потпуно бесмислена јер када би било тачно да вирус нестаје на тој температури, онда не би могао да преживи улазак у људско тело, пошто оно има температуру 36-37 степени. Ово је јасно и деци у основној школи.

    Дакле, Стефане, ако желите да наставимо ову размену мишљења, молим Вас да убудуће презентујете ДОКАЗЕ за Ваше тврдње. Хвала.

    3
    6
  52. @Borislav Maksimović

    …„вирус, барем како га представљају, заправо ни не постоји“, по речима
    проте Јелића!
    Тачно!
    Ако је вирус, стварно вирус, он мора имати све особине вируса, а нема их.
    Опстојава на вишим атмосферским температурама од 25 Целзијусових
    степени, што није особеност до сада познатих вируса?!
    ”Струка” је досада говорила, како се преноси капљично, а сада се стидљиво
    наговештава да је, сасвим могуће, да се преноси и ваздухом?!
    Да ли је то само вирус или има још неке аеросолне сусптанце за
    које се везује, па тако, ”у пакету”, КАДА УЂЕ У ТЕЛО – све галопирајуће
    разара?
    Ово и није само вирус, прави вирус, већ нека фрома ”ГМО”, као рецимо
    ”грифони или ”кентаури”, само у микро свету, дакле – удружени
    лабораторијски ЕКСПЕРИМЕНТ – ЗЛОЧИН, намеран или ненамеран?
    Шта је у том ”корона вирусу” / службени назив СЗО/, не зна нико, бар за сада.
    Сва настојања да се истастржи су само ИСТРАЖИВАЊА у ПОКУШАЈУ, и то
    врло опречна, чак дијаметрално опречна, па је позивање на доказе – ”за” и
    ”против” вируса – још у повоју; доказе које Ви тражите од коментатора
    различитог мишљења од Вашег – не постоје.
    Виц је у томе да их нико нема, па је ван очекивања то тражити од неког, а
    и сам немати могућности те и такве доказе представити јавности.
    ”Вирус” је званично детектован крајем прошле и почетком ове године, што је
    мање од године дана, а за то време се не могу спровести никаква валидна
    истраживања.
    Оно што се мисли да је истраживање, то је само – ”ИСТРАЖИВАЊЕ У
    ПОКУШАЈУ”, једнако ризично за научно – научничку веродостојност као и
    ручно разминирање миснког поља по систему дрвених или пластичних
    пипалица/штапова.
    Не инсистирајте толико на доказима, јер их, за сада, бар званично, нико
    нема.
    Можда ће их бити, бар за јавност, када се /и ако се обелодне/ резултати
    обдукционих налаза, од којих се бежи као ”ЂАВО ОД КРСТА”!
    А, када се то деси, било би коректно да се ти налзи обелодане
    и ”НЕВЕРНЕ ТОМЕ” – посраме!
    Срам их било – ”НЕВЕРНЕ ТОМЕ” – само ”умишљају”!
    Што се тиче Ваше опаске, да вирус опстојава и на високим темепратутама –
    па наводите нормалну телесну температуру од 36 до 37 C – понаша се
    као и сваки други вирус када доспе у тело, нормална телесна температура
    га не ремети.

    3
    1
  53. Драгане, микробиологија Вам очигледно не иде – СВИ вируси који су патогени за човека и топлокрвне животиње опстају на температурама вишим од 25 степени, без потешкоћа. Да није тако, ниједан од тих вируса не би преживео улазак у човеков организам, с обзиром на температуру од 36-37 степени. Такође, дигестивни вируси, тј. они који нападају човеков дигестивни тракт су активни током целе године – дакле, и током лета – не показујући знаке сезоналности.

    Ако сте можда мислили на немогућност већине познатих респираторних вируса да преживи појачано УВ зрачење, уобичајено током летњих месеци, ствари стоје овако.

    Прво, неки корона-вируси показују неуобичајену отпорност на УВ зраке, несвојствену вирусима сезонског грипа. На пример, болест MERS (Middle East Respiratory Syndrome), коју изазива такође један корона-вирус, избила је априла 2012. године у источном Медитерану и на Блиском Истоку, где су температуре ваздуха више него у умереном појасу, и у доба године кад је сезона грипа и сличних респираторних инфекција већ завршена. Што значи да том вирусу те температуре уопште нису сметале.

    Друго, чак и у односу на до сада описане корона-вирусе, овај вирус се одликује врло робусном грађом мембране, што је недавно и објављено у неким радовима – на пример, у раду под називом “Shell disorder analysis predicts greater resilience of the SARS-CoV-2 (COVID-19) outside the body and in body fluids”, објављеном у јулу, у часопису “Microbial Pathogenesis” – и што свакако доприноси његовој значајно већој отпорности на појачано УВ зрачење.

    Што се тиче Ваше тврдње да се “не могу спровести никаква валидна истраживања” о овом вирусу с обзиром на то да је откривен тек крајем прошле године, и да према томе о њему “нема доказа” – и ту сте веома погрешили. О овом вирусу је до данас објављено више хиљада радова, у огромном броју научних и стручних часописа. И не само то, него се дословно сваког дана објављују нови радови. Једино што Ви не знате за њих.

    2
    5
  54. @Borislav Maksimović

    “О овом вирусу је до данас објављено више хиљада радова, у огромном броју
    научних и стручних часописа. И не само то, него се дословно сваког дана
    објављују нови радови. Једино што Ви не знате за њих.”

    Сасвим сигурно, само ти радови су толико неусаглашени, и толико различити,
    да својом бројношћу и разноликошћу ништа суштински не доказују – порекло
    вируса, узроке његовог настанка и његове последице.
    А за све то морају се радити обдукције, које су опструисане од стране
    ”ауторитета”!?
    Мишљења су врло подељена по питању порекла – вештачки, природни или
    комбиновано!
    Иза сваког таквог различитог, опреченог мишљења стоје звучна академска
    имена струке!
    Шта је од тога тачно – коме веровати?
    Једна група лекара са Медицинског факултета у Београду, на сајту Мед.факулета,
    јавно обавештава да су рађене обдукције на 3 особе преминуле од короне,
    у мају месецу, и то стоји на сајту, да би то демантовао декан
    Мед. факулета, и са сајта уклонио раније изјаве, обавештења
    својих колега прфесора о резултатима извршене обдукције!?
    Извините, ко ту говори исправно и истинито а ко слуђује/ да не кажем – лаже/
    од политичара већ преко сваке мере слуђени народ Србије?
    Извините, да ли и Ви свесно то радите?
    Смртност је знатна /бар тако струка и статистика потврђују/, али не много
    више од већ познатих вируса грипа.
    И поред више хиљада радова, још увек нема стандардизованог начина лечења,
    прописаних метода и одговарајуће терапије?
    Колики је број умрлих само због неодговарајућег лечења – рецимо респиратора,
    јер је и по том питању струка подељена.
    Врло се мало шта поуздано зна да би се устројила ефикасна методологија лечења
    и одговарајућа терапија, тако да велики број радова потврђује претпоставку
    да су истраживања на почетку тј. ”у покушају”.

    5
    1
  55. Прочитајте објаву Наташе Ковачевић са фејсбука:

    SVI, NAROČITO RODITELJI, PROČITAJTE

    Zapažanja medicinske sestre u Australiji
    27. jul 2020.

    Merenje temperature infracrvenim termometrom uperenim u pinealnu žlezdu!

    “Stvarno sam zabrinuta! Počela sam sa primenom novih protokola koji su stupili na snagu. Jedan od mojih novih zadataka je da svakoj osobi merim i beležim temperaturu. Uperim termometar u obliku pištolja u njihovo čelo, povučem okidač, sačekam da zapišti i zabeležim temperaturu. Uvek se pre tog postupka izvinim osobi! Pošto sam to učinila više od desetak puta, odjednom sam shvatila:

    Da li nas to čini neosetljivim, da ciljamo nekome u glavu i pritom izazivamo moguće zdravstvene probleme time što uperimo infracrveni zrak u pinealnu žlezdu? Zato sam počela da merim temperaturu na ručnom zglobu, što se pokazalo preciznijim, a rezultati se u nekim slučajevima razlikuju za po više stepeni.

    Otišla sam u tržni centar, gde su ljudi čekali u redu da im temperaturu izmeri zaposleni koji očigledno nije medicinski radnik i nije propisno edukovan da pravilno izvede postupak. Mnogi su bili šokirani kad je došao red na mene, jer sam uzela pištolj uperen u moje čelo i preusmerila ga na zglob. Govorila sam tiho, ali odlučno i rekla zaposlenom da infracrveni termometar nikada ne sme da bude uperen u nečije čelo, posebno bebama i maloj deci. Osim toga, potrebna su osnovna znanja o tome kako pravilo očitati nečiju temperaturu tj. da je postavljanje termometra na ručni zglob ili pregib lakta mnogo preciznije i manje štetno.

    Veoma me uznemirava kad posmatram decu naviknutu da vide predmet u obliku pištolja uperen u čelo, bez ikakvih negativnih reakcija odraslih, kao da je to normalno i prihvatljivo.

    Kao medicinski radnik, odbijam da ciljam u pinealnu žlezdu koja se nalazi posred čela, infracrvenim zrakom. Međutim, većina ljudi je saglasna sa tim da kroz ovo prođe više puta dnevno! Naše pinealne žlezde moraju da bude zaštićene, jer su od presudnog značaja za naše zdravlje, kako sadašnje tako i buduće.

    Pinealna žlezda

    Pinealna žlezda je mala žlezda endokrinog sistema, u obliku šišarke. Kao deo međumozga, ona proizvodi hormon melatonin. Melatonin utiče na seksualni razvoj i ciklus spavanje–buđenje. Pinealna žlezda se sastoji od ćelija zvanih pinealociti i ćelija nervnog sistema nazvanih glijalne ćelije. Ona povezuje endokrini sa nervnim sistemom tako što nervne signale iz simpatičkog nervnog sistema pretvara u hormonske signale. Vremenom, nakupljanje kalcijuma i stvaranje naslaga u pinealnoj žlezdi kod starijih osoba može dovesti do kalcifikacije.

    Funkcija

    Pinealna žlezda učestvuje u nekoliko funkcija našeg tela, uključujući:
    – lučenje hormona melatonin;
    – regulisanje endokrinih funkcija;
    – pretvaranje signala nervnog sistema u endokrine signale;
    – izaziva pospanost;
    – utiče na seksualni razvoj;
    – utiče na rad imunog sistema;
    – antioksidantna aktivnost.

    Zapitajte se: da li je pametno uperiti infracrvenu lasersku svetlost u pinealnu žlezdu?”

    Preuzeto od: Jan Roskott

    4
    1
  56. @Драган Славнић

    А Ви сте прочитали све те радове, или барем већину, па знате да су “неусаглашени”? До јуче нисте ни знали да о овом вирусу већ постоје хиљаде радова, а данас већ знате да су “неусаглашени”? И даље говорите напамет.

    Научници се уопште не споре око његовог порекла – СВИ који га директно проучавају су сагласни око тога да је вирус природног порекла. Ништа “вештачки”, ништа “мешовито”. Ту не рачунам оне који, као и Ви, говоре напамет, без увида у реална истраживања, јер се њима тако “чини” на основу њиховог досадашњег искуства. У науци се не може говорити напамет о оном што је ново у непознато. Тек нам конкретна истраживања дају одговоре на питања зашто се овај вирус (или било који други) понаша тако како се понаша, а не онако како би се могло очекивати на основу претходног искуства са сродним вирусима.

    Посебан проблем представљају медији који лична размишљања и претпоставке неких стручњака који се не баве директно овим вирусом, па не знају много о њему, презентују као “доказ” да је вирус овакав или онакав.

    Што се тиче “једне групе лекара са Медицинског факултета”, која “јавно обавештава” да су рађене обдукције – није у питању никаква “група”, него само ЈЕДАН лекар, и то кардиолог, а не патолог, и то у пензији, др Миљко Ристић. Његове тврдње је демантовао декан, др Небојша Лалић. Дакле, и Миљко Ристић је говорио напамет, без увида у чињенице.

    Смртност од SARS-CoV2 је виша него што је смртност од сезонског грипа 30-40 ПУТА. Досадашња стопа смртности од овог вируса је око 3,6%, док је смртност од сезонског грипа око 0,1%, и нижа, што зависи од квалитета здравствене неге у конкретном земљама. Дакле, опет говорите напамет.

    Ако у “неодговарајуће лечење” рачунате респираторе – а како бисте Ви помогли ономе ко НЕ МОЖЕ да нормално дише без механичке потпоре, чија крв не може да прими довољну количину кисеоника из плућа јер су плућа оштећена? Ако имате боље решење, молим Вас, одмах га предложите лекарима који раде у Ковид-болницама. Или немојте говорити напамет.

    Што се тиче “стандардизованог начина лечења”, то и јесте циљ свих поменутих истраживања – проналажење поузданог лека, или поуздане вакцине. Кад дођемо до тога – дошли смо. Све дотле, морају да се спроводе истраживања јер је то једини начин да се дође до циља.

    С обзиром на број вакцина које се тренутно развијају у целом свету, као и на број оних које су ушле у завршну фазу клиничких испитивања, истраживања никако нису “у почетку”. То Вам се само учинило.

    1
    4
  57. @Borislav Maksimović

    “Што се тиче „једне групе лекара са Медицинског факултета“, која
    „јавно обавештава“ да су рађене обдукције – није у питању никаква
    „група“, него само ЈЕДАН лекар, и то кардиолог, а не патолог, и то у
    пензији, др Миљко Ристић. Његове тврдње је демантовао декан,
    др Небојша Лалић. Дакле, и Миљко Ристић је говорио напамет,
    без увида у чињенице.”

    Ваши приговори по питању др Миљка Ристића /кардиохирурга/,
    да није патолог и да је у пензији, чисто људски, нису на месту.
    Он није копетентан јер није патолог, а др Небојша Лалић, декан
    Медицинског факултета у Београду /ендокринолог/ је ”копетентан”
    /по функцији – да, али по специјалности – не/ да оспори обдукцију
    рађену на Институту за патологију од стране троје обдуцената,
    патолога – проф. Терзић, доц. Дунђеровића, и проф. Софта
    /од 25 минута видео прилога, што говори др Миљко Ристић/, а
    све објављено на сајту Медицинског факултета у Београду?!

    Ви не дајете одговор ко је и зашто наредио да се не обнародују
    резултати те обдукције, а декан је само извршилац те наредбе?!
    За очекивати је, како се крију ови налази од јавности, да ће се исто
    тако прикривати и стварна ефикасност/штетност будућих – обавезујућих
    вакцина, а да не помињемо да ће стварни састав вакцина бити
    ”пословна тајна” произвођача, који се ограђује од било кавих
    рђавих/нежељених последица вакцинације!
    Ово није само питање стручности, @Бориславе Максимовићу, ово је
    питање одговорности, личне морланости и стручне етичности, када
    су у питању овакве ситуације.
    Ово је ванредна ситуација /због чега је било и уведено Ратно/Ванредно
    стање/, па је скривање и опозивање оваквих информација врло
    узнемирујуће за обичне грађане, равно – велеиздаји!
    Обичан човек, попут мене, не мора бити ”струка”, да прочита ”хиљаду
    стручних радова/истраживања, попут Вас, које сте Ви, наводно,
    прочитали, да би могао нормално и здраворазумски да размишљa
    – као супруг, отац, деда, ујак, стриц, теча, кум, комшија, пријатељ…

    Ваши коментари би требало да допринесу исправној и истинитој
    обавештености осталих учесника са овога сајта, ако сте СТРУКА, а не
    замагљивању и одвлачењу пажње од ИСТИНЕ!
    Ипак, обичан човек није СТРУКА, али то не значи да треба да буде
    гове*о, зар не?
    Цело време Вам одговарам на коменатре, не да вам оспоравам, већ да
    схватите да је ПРАВОВРЕМЕНА и ИСТИНИТА ИНФОРМАЦИЈА
    оно што нам је у овом тренутку потребно, а не – ПОБИЈАЊЕ
    ”НЕСТРУЧНОСТИ” ОБИЧНОГ, МАЛОГ ЧОВЕКА.
    Да ли сте то схватили?
    Ако сте схватили – хвала!
    А, и ако нисте, опет – хвала!

    http://www.youtube.com/watch?
    v=5FijTF1JuCw&fbclid=IwAR3JOmzEJxgfsdDlWXJBFmeZxMfKAYajd1cklO4e1czc-
    HzOhJpb6pDlNc0 стање”

    3
    1
  58. Прилог за горњи коментар!
    ww.youtube.com/watch?v=5FijTF1JuCw&fbclid=IwAR3JOmzEJxgfsdDlWXJBFmeZxMfKAYajd1cklO4e1czc-HzOhJpb6pDlNc0

    1
    1
  59. Једна од поменутих обдуцената, проф. др Јелена Сопта, каже да нису вршене класичне, већ “модификоване аутопсије”, тј. некропсије и инспекције органа, “према препорукама СЗО”. И објаснила зашто је СЗО издала такве препоруке.

    И из овог што је рекла др Сопта је јасно да СЗО не може ником ништа да нареди, нити да забрани, него само да дâ препоруке.

    Још важније, сви налази до којих су дошли наши лекари потврђују оно што прота Јелић и његови следбеници покушавају да релативизују или да негирају – Ковид-19 је врло озбиљна болест и све превентивне мере које предлаже струка су веома оправдане. Ниједна од тих мера није усмерена на “увођење ропства”, “деградирање личности” и сличне бесмислице, него на очување здравља. Из ових налаза наших лекара се поготово јасно види колико је опасно протино махнитање о “лажовима и преварантима”, о “удруженом злочиначком подухвату”, и слична булажњења.

    3
    5
  60. @Borislav Maksimović

    ”Још важније, сви налази до којих су дошли наши лекари потврђују оно
    то прота Јелић и његови следбеници покушавају да релативизују или да
    негирају – Ковид-19 је врло озбиљна болест и све превентивне мере које
    предлаже струка су веома оправдане.”

    Зашто препричавате изјаву проф. Сопте, а не цитирате и не прилажете
    линк, на који упућује и др, Миљко Ристић ради веродостојности и
    убедљивости онога што говорите?
    Ако сте могли са сајта Медицинског факултета у Београду да приложите линк
    деманти декана, да обдукције није било, зашто немате смелости да приложите
    и линк-предавање/налаз обдукције проф. Сопте, са истог тог сајта?

    Ако су резултати њихових налаза на основу ”модификоване” обдукције валидни,
    и за борбу против ове пошасти пожељни и добродошли, зашто та три патолога
    обдуцента нема у Кризном штабу, и зашто ти њихови налази не циркулишу јавно
    у медијима?
    То заслужује сваку пажњу, похвалу, захвалност и награду поменутим лекарима
    /патолозима – обдуцентима/, од свих грађана, а посебно од струке и државних
    органа!
    Уместо похвале, њима декан ”одалами” професионалну шамарчину – деманити?!
    Ко му је то наредио?
    СЗО – преко ”СВЕстручног”, ”СВЕзнајућег” и СВЕнадлежног…
    Није лепо што понижавате и омаловажавате проту БРАНИСЛАВА ЈЕЛИАЋА, како
    булазни, упоследњој реченици Вашег коментара – ”и слична булажњења”.
    Он је СТРУКА за Теологију, и са тог аспекта сагледава ово што, колоквијално,
    слови као ”КОРОНА ЦИРКУС”.
    Ви здравље везујете за анатомију, физиологију, биохемију и продукте истих –
    фецес, урин, крв, брис, ткива и остале физиолошке текућине… као лабораториј
    ске материјале, а он се везује за душу, коју изучава Теологија, Богословље,
    за шта је прота Бранислав Јелић – СТРУКА, а Ви и ја – само ЛАИЦИ.
    Смрт тела изазива ”вирус”, а страх од СМРТИ тела изазива – СМРТ ДУШЕ!
    По Теологији, тело је пропадљиво, а душа непропадљива.
    Тело је у простору и времену, и душа са њим док је у телу, а после смрти тела
    прелази у вечност, са стањем у којем је затечена у тренутку смрти – вечно
    болесна, хронично инфицирана, контаминирана – СТРАХОМ.
    Да не говоримо, а познато је, да страх обара имунитет тела и
    да тело постаје за вирус – ”Мека” , ”Нишка Бања, топла вода, за мангупе
    жива згода”.
    Зато: НЕМА СТРАХА, НЕМА ВИРУСА, јер свака болест долази из/од ГЛАВЕ.
    А, умрети се мора, пре или после, јер нема под капом небеског онога
    који се родио, а неће умрети.

    8
    1
  61. О каквој “смелости” говорите? О томе што нисам приложио линк? Пошто се на њу позивате, надао сам се да сте довољно писмени да сте сами пронашли линк и утврдили шта је др Сопта говорила. Али пошто изгледа да нисте, што ме с обзиром на Ваше разумевање науке уопште више не чуди, ево линка:

    https://www.youtube.com/watch?v=Eo4NGSn-IhU&t=2148s

    (др Сопта почиње своје излагање од 33:32)

    Др Сопта говори о 17 модификованих, а не класичних аутопсија, према препорукама СЗО, од којих је у три случаја рађена хистолошка анализа (претрага одговарајућих ткива), и резултати те три хистолошке анализе су презентовани на онлајн конференцији која је одржана 11. маја, и на коју сe односи горњи линк.

    У ова три случаја се ради о “једној њиховој колегиници” (дакле, о лекару) од 47 година, “једном техничком лицу са њихове установе” (могуће о њиховом лаборанту) од 52 године и о једном пензионеру од 72 године. Др Сопта је потом упоредила своје налазе са налазима које је добила од својих кинеских колега и потврдила постојање доста типичне хистолошке слике измењених ткива.

    Дакле, и ово што су утврдили наши лекари се подудара са налазима из других земаља у вези са клиничким сликом и током болести, као и са хистолошким налазима.

    И сви ти налази упућују на један закључак – да је у питању озбиљна болест, и да је савршено неодговорно и неразумно позивање на борбу против мера превенције, чему се нажалост придружио и прота Јелић.

    Ваше позивање на Јелићеву “стручност за теологију” је потпуно бесмислено. Овде уопште није реч о теологији, него о заштити здравља.

    А ако кажете да је његов “апел” заправо позив на очување “духовног здравља”, опет сте промашили – његова “борба” за духовно здравље се своди на одбацивање мера за заштиту телесног здравља. У његовом супротстављању теологије и медицине нема ничег “духовно здравог”, напротив – то што он ради је ненормално и неодговорно.

    1
    7
  62. @Borislav Maksimović

    ”Дакле, и ово што су утврдили наши лекари се подудара са налазима из
    других земаља у вези са клиничким сликом и током болести, као и са
    хистолошким налазима.”

    Ако је то тако, а сами то потврђујете, и о томе говори и др Миљко Ристић,
    дакле: да су резултати обдукционих налаза потпуно упоредиви са
    испитивањимадруги истраживача, онда је НЕЈАСНО зашто декан демнатује
    све то?
    Ви сте били ти који је приложио линк деманти декана/који подржавате!/, па, ред
    је био и да приложите овја линк предавања проф. Сопте који, такође,
    – о, гле чуда! – подржавате?!
    Како је могуће да подржавате и демнати декана, и предавање проф. Сопте?
    Проф. Сопта је само потврдила, у свету општепознат и једино меродаван
    начин утврђивања смрти, а то је узимање узорака ткива умрлог и хистолошком
    анализом доказивање узрока смрти, тако да није довољан само скенер или
    рентгенски снимак.
    Све је ово вредно похвале, дивљења, поштовања, награде, захвалности…,
    а не ДЕМАНТИЈА од стране – СТРУКЕ?!
    Што се тиче проте Јелића, њега оставите њему самоме и онима који деле
    његове ставове, он, бар, не намеће своје ставове – медијским силовањем, преко
    свих медија, или законском присилом.

    5
    1
  63. Декан Лалић каже да обдукције нису вршене на Медицинском факултету, јер они немају одговарајуће опремљену салу за вршење високоризичних обдукција, што потврђује и проф. Савић са истог факултета. Зато су проф. Сопта и њен тим извршили модификоване аутопсије, које укључују само узимање узорака циљних ткива или органа – у овом случају, плућног ткива – а не “отварање” целог пацијента, како је уобичајено у класичним аутопсијама.

    Надам се да је сада јасно шта је декан Лалић демантовао, а шта је проф. Сопта са својим тимом извршила.

    Што се проте Јелића тиче, он заиста ником не “намеће” своје ставове – он се “само” разгаламио о “стављању човечанства на одстрел”, “увођењу ропства”, “деградирању личности”, “чистом сатанизму”, “удруженом злочиначком подухвату”, итд, итд, при том и негирајући постојање вируса како га наука и струка описују, и проглашавајући мере превентиве за “духовни геноцид”, и позивајући на одбацивање здравог разума.

    Другим речима, он лудује. И то преко медија.

    4
    8
  64. @Borislav Maksimović
    “Надам се да је сада јасно шта је декан Лалић демантовао, а шта је проф.
    Сопта са својим тимом извршила.”

    Сада је јасно да је деманти декана — деманти писања у медијима, али не
    и онога што је проф. Сопта са својим тимом извршила, а он то у свом
    деманту не појашњава, што је вредно поштовања, похвале, захвалности
    и награде, од струке и државе, већ – ПРЕЋУТКУЈЕ, и тим несмотреним
    прећуткивањем дискредитује њихов успешан рад?!

    Проф Сопта је у својој изјави/предавању од 11. маја управо то и рекла,
    да није рађена стандардна аутопсија, због техничких немогућности,
    и да је урађена ”модификована”, ”скраћена” варијанта узимања
    узорака ткива, по прописаној процедури/протоколу, што говори и др. Миљко
    Ристић, а тек касније декан /17. јула/ излази са демантом, што ствара
    забуну, да он неоправдано прећуткује постигнути успех наша три патолога
    – проф. Терзић, проф. Септе и доц. Дунђеровића?!
    Сада је ствар доведена на чистац: демантовано је мањкаво писање
    медија, а потврђен успешан рад наша три патолога са Медицинског
    факултета у Београду – проф. Септе, проф. Терзић и доц. Дунђеровића,
    као и коректност изјаве проф. др Миљка Ристића, који је само препричао
    изјаву проф. Септе, дакле – ништа не кривотворећи или извртати
    чињенице у вези са радом наша три патолога!
    Нашим патолозима – проф. Терзић, проф. Септи, доц. Дунђеровићу и
    проф. др Миљку Ристићу, захвалност за успешан рад и помоћ у борби
    са ”Ковид-19”, и људска захвалност и њима сатисфакција преко
    овог слободног медија – Стања ствари – када не може то преко
    штампаних и електронских државних медија.
    “Криво седи, а право беседи!”
    Што није добро – то покуди, а оно што је добро – то похвали!

    4
    2
  65. Предлажем да прочитате следећи текст:

    https://www.svetozarradisic.com/index.php/napisi/geopolitika/431-orvelov-kovid-19

    4
    4
  66. Зашто нико не помиње податак да Dr.WHO (СЗО) плаћа државама неколико хиљада долара за сваког пацијента крунисаног етикетом ,,корона” (круна). Ако се при том дода и да је намонтиран на дисало (респиратор) Dr.WHO даје још пар хиљада; а ако још и умре, па га држава пријави да је умро од короне, онда легну још пар хиљадарки. Све у свему – бизнис. Као са азилантима, тј. парама које даје Eвроунија за сваког увезеног азиланта.
    Има ли све то неког смисла? Кад суд нема доказе истрага иде у правцу ,,ко има највише користи?” Ако је од 6 шешира Едварда де Боноа о.Бранислав највише користио црни, онај ко му не верује нека стави бели шешир (задужен искључиво за бројеве, податке и чињенице) на своју главу и нека за кратко време размишља строго неолиберално: бројке, добит, зарада, профит – без икаквих осећаја за људе. Као да су потрошна роба. Глобално нека размишља (think big!) да ли је и како могуће да се добро заради на азилантима, пандемијама, лековима, вакцинама итд. И да та зарада буде стална, под контролом. Да се стекне власт над свим тим стварима, а наравно и људима.
    Само храбро! За вас је то само мисаона вежба. Нећете ви то стварно да радите. То ће неки други да раде. Они до којих ћете ви доћи ако само доследно и немилосрдно будете размишљали. Они које нико не сме отворено да прозива и оптужује. Јер само ТИ су прави владари.
    Ако вам је све ово ипак тешко – шта да се ради!
    My dream – mainstream.

    6
    3
  67. Hvala oce Branislave, divan doprinos je raditi na osvješćivanju Ljudi u borbi protivu laži i straha iz kojih sva zla poznatog nam Svijete i kreću. Ljubav i Mir Univerzuma sa Vama

    9
    3
  68. @Радојица “прозорљиво“ тврди: „Зашто нико не помиње податак да Dr.WHO (СЗО) плаћа државама неколико хиљада долара за сваког пацијента крунисаног етикетом ,,корона“ (круна). Ако се при том дода и да је намонтиран на дисало (респиратор) Dr.WHO даје још пар хиљада; а ако још и умре, па га држава пријави да је умро од короне, онда легну још пар хиљадарки. Све у свему – бизнис…“
    Па, добро – Радојице, да се не блесавимо даље (јер, надам се, ниси баш сасвим – знаш већ, оно….?), како те није срамота?
    А – ако те није срамота, моли ближње да те одведу доктору и траже помоћ, а ако помоћи нема – има и кошуља чији рукави се везују на леђа….

    3
    6
  69. Za sve koji drugacije misle, ovi novonormalni ce uvesti ….kosulje.To li je sloboda? Ah da, njima je zdravlje bitnije od svega….sta to bese sloboda?

    7
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading