Авдулах Хоти: Бићу главни преговарач у дијалогу са Београдом

Уставни суд је 2019. године донео одлуку да премијер представља, односно предводи Косово на међународној сцени”, рекао нови премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: АП)

ПРИШТИНА – Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је вечерас да ће он предводити дијалог са Београдом, јер то, како каже, предвиђа косовски Устав.

„Уставни суд је 2019. године донео одлуку да премијер представља, односно предводи Косово на међународној сцени”, рекао је Хоти за РТК.

Он је навео да је имао контакте са изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком убрзо након што је изабран за премијера.

„Одмах након мог избора имао сам контакт са Лајчаком. Био сам јасан о нашем опредељењу у погледу дијалога. Са њим смо успоставили прве контакте. Као и са господином Борелом и другим представницима институција”, рекао је Хоти.

Додао је да неће направити грешку да бира између Сједињених Америчких Држава и Европске уније, већ ће сарађивати и са једнима и са другима по питању дијалога између Београда и Приштине.

„Нећемо погрешити да се сврставамо само на једну страну, између САД и ЕУ. Ми смо са обе стране, нећемо ићи у дијалог без Вашингтона. Постоји огромно интересовање Вашингтона за спровођење споразума”, рекао је Хоти, преноси Танјуг.

Он је потврдио и да га бивши премијер Аљбин Курти није сачекао у канцеларији приликом примопредаје дужности.

„Мислим да то уопште не показује институционалну културу. Морамо се помирити са ротацијама на власти. У будућности ћу ја предати неком другом”, рекао је Хоти.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading