Политика: Колико је Србија помогла корејску фабрику у Смедеревској Паланци

Србија ће са шест милиона евра субвенционисати запошљавање радника

Земљиште на којем је почела градња фабрике (Фото: Оливера Милошевић)

Пре неколико дана у Смедеревској Паланци озваничен је почетак градње фабрике аутоделова, јужнокорејске компаније „Кјунгшин кејбл Јуроп” која ће бити чвориште за тржиште Европе. Најављено је да ће Корејци уложити 20 милиона евра у изградњу погона и опрему и запослити од 700 до 1000 радника, те да ће радови бити завршени за шест месеци а производња почети током идуће године. Председник Србије Александар Вучић рекао је на церемонији полагања камена темељца, „да је држава уложила значајан новац, неколико милиона евра, у ову фабрику”, али не и тачно колико.

Према званично доступним подацима, Србија је компанији „Кјунгшин кејбл Јуроп” преко Републичке дирекције за имовину без накнаде уступила нешто више од шест хектара, тачније 61.534 метра квадратних грађевинског земљишта у индустријској зони Губераш за градњу фабрике. Парцела је додељена на основу Уговора о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини на чији је нацрт Комисија за контролу државне помоћи дала сагласност 21.маја, оценивши да је у складу са правилима доделе државне помоћи. Цео поступак одобрила је Влада Србије током ванредног стања, закључком од 13. априла којим се утврђује да је ова инвестиција пројекат од значаја за Србију, у циљу подстицања регионалног и развоја Смедеревске Паланке која је сврстана у трећу групу локалних самоуправа по степену развијености.

Према процени одељења Пореске управе у Смедеревској Паланци тржишна вредност грађевинског земљишта које се уступа је 485 динара по метру квадратном, што је око 29,8 милиона динара, односно 254 хиљаде евра. На њему ће се градити објекат од 11 хиљада квадрата. У опису инвестиционог пројекта наведено је да се реализује гринфилд инвестиција – изградња погона за две врсте производа, за сензорски склоп батеријског модула и делове високог напона за електрично возило и његову батерију.

Предвиђено улагање укључује не мање од 20 милиона евра у изградњу хале и опрему, као и запошљавање 700 људи на неодређено време до краја 2022. године, уз обавезу да инвестиција са бројем запослених опстане најмање пет година након завршетка инвестиционог пројекта.

Како Политика сазнаје, поклоњено земљиште је само део државне помоћи јужнокорејској компанији за фабрику у Смедеревској Паланци. Србија ће са шест милиона евра субвенционисати запошљавање радника, а исплате ће ићи у траншама, пропорционално броју запослених радника, тако што ће последња рата бити уплаћена по ангажовању свих 700 радника. Према нацрту уговора у тој фабрици ће бити запослено 40 људи са вишим и високим образовањем, 21 са средњом школом и 652 са основним образовањем.

Лидер у производњи електронских делова

„Кјунгшин кејбл Јуроп” је део Кјунгшин групе чија се постројења налазе широм света, укључујући САД, Мексико, Кину, Пољску и друге државе. Основана је 1974. године а данас је лидер на корејском тржишту електронских делова за аутомобилску индустрију. Производи делове углавном за „Хјундаи” и „Кију”, а од 2018. године компанија започиње са снажном експанзијом на европско тржиште. Филијала у Србији основана је почетком марта ове године.

Оливера Милошевић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 6. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading