Миодраг Полексић: Информације о Сремском фронту не смеју бити рекла-казала

Информације не смеју бити рекла-казала и не смеју бити у функцији дневне политике или национализма

Југословенска армија на Сремском фронту 1945. године (Фотодокументација „Политике”)

У петак 22. маја у овој рубрици се појавио текст, где се, између осталог тврди да је на Сремском фронту погинуло око 120 хиљада припадника Југословенске армије и њених савезника,

Не знам одакле ови подаци аутору текста, када званични подаци говоре од око 13 хиљада погинулих. Ако се тачно зна број страдалих партизана и црвеноармејаца током ослобођења Београда, зашто давати паушалне оцене о Сремском фронту.

Могуће је да апсолутно тачан број није евидентиран, због ратних дејстава. Међутим, скоро 10 пута повећавати ту цифру је апсурдно. Цифра од 20 до 25 хиљада максимално, би одговарала реалности.

Даље у тексту је пласирана информација да 1944. постигнут споразум између Ј. Б. Тита и немачке команде, да се омогући повлачење немачке армије из Грчке током 1945. и да је то узрок додатних страдања на Сремском фронту. Не знам одакле и тај податак.

Знам само да су партизанско вођство и Немци имали састанке током 1942. године у Горњем Вакуфу, Сарајеву и Загребу. Не разумем зашто би Тито био болећив према Немцима, када су га ови прогонили цео рат.

Често се у вези Сремског фронта, помиње податак, да су масовно регрутовани голобради младићи и слани на фронт без обуке. То би, мислим, радио само поремећен официрски кадар. Уосталом ти борци су убили на фронту око 30 хиљада Немаца и усташа.

За све историјске податке, сматрам да је неопходно навести. У наведеном случају, ако треба, користити и немачке архиве. Информације не смеју бити рекла-казала и не смеју бити у функцији дневне политике или национализма.

Аутор је професор у пензији

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Ала се професор у пензији налупетао за све паре.Шест месеци крвавих борби и да погине само 13,5 хиљада наше војске,а да они необучени убију 20-30хиљада добро обучених и искусних Немаца и Усташа може да каже само идеолошки фанатик југокомунизма.Уосталом ми и нисмо пробили сремски фронт јер су се Немци и Усташе повукли у савршеном реду.тог дана је пао Беч а Црвена Армија завршила опкољавање Берлина.Праве цифре на жалост не знамо али су несумњиви неколико пута веће од приказаних.деци у школи кажем да оду до споменика у центру села и да виде колико погинулих има из њиховог села а код огромне већине датум смрти је 1944-45 што значи да их је однео сремски фронт.само у селу Хајдучица у општини Пландиште има списак од преко 50 имена а то је само једно село у Банату.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading