Вељко Ђурић Мишина: С. Антонић треба да пита оно што не зна или Срби често претерују када је реч о бројевима

Поводом текста Слободана Антонића „Јасеновац у Београду“, објављеног на „Стању ствари“

Добро је што је социолог Слободан Антонић, професор Филозофског факултета у Београду, написао веома инспиративан текст „Јасеновац у Београду“, који је објављен на неколико интернет  сајтова, па и на НСПМ. Узгред, сличну тему је отворио историчар Радош Љушић у тексту „Сава, река српских жртава из Јасеновца“ који је 27. априла 2020. објавио у дневним новинама „Данас“. Заједничко им је помињање лешева који су долутали Савом из Независне Државе Хрватске до Београда 1941-1945. године, па и током маја и јуна 1945.

На Љушићев текст сам реаговао сутрадан у истим новинама текстом насловљеним „Зашто историчари не проучавају српско страдање у НДХ?“ На Антонићев реагујем тек сада зашта могу да наведем неколико разлога. Најважнији је био у жељи да сазнам садржај бројних реакција анонимних читалаца који су поменути текст коментарисали из дубоке (интернетске) таме у којој је веома лако писати све што год пожелиш, а најчешће половично знање и информисаност уз обилату острашћеност. Сачекао сам довољно времена, у међувремену се начитао свакојаких коментара, па реших да саставим кратак осврт који ћу поткрепити познатим и новим чињеницама.

Не желим да реагујем на много тема које је Антонић начео (и при том у неколико битних случајева показао недовољно знање релевантних чињеница). Желим само да појасним о броју и судбини лешева који су долутали од Јасеновца до Београда.

Није спорно да су Хрвати усташе убијале јасеновачке заточенике међу којима су Срби били најбројнији, нити је спорно да су тела повремено бацали у Саву која је те лешеве носила чак и до три стотине километара. Спорно је колико је заточеника бачено у реку и колико је тих тела доплутало до ушћа у Дунав у Београду!

Кад је реч о бројевима, Срби ту често претерују. За то има више објашњења а најважније је, дубоко сам убеђен, то што Срби не воле логику у расуђивању. Пример за ово јесу „тврђења“ да је лешева било толико да су Немци употребили динамит како би омогућили проток код понтонског моста преко Саве! Логика упозорава да мало размислимо о наведеној тврдњи! Ако би прихватили поменуте речи о броју тела на површини тока Саве то би значило на хиљаде лешева!!! Сматрам да ни у овом случају не треба претеривати: познато ми је да су током ратних година две екипе медицинских стручњака (по задатку власти Владе Милана Недића, а то значи и уз сагласност немачке управе) код Шапца и Београда вршила аутопсије лешева и о томе попуњавали одговарајуће формуларе.

Тај посао вршен је и под комунистичком управом од краја октобра 1944. све до средине јула 1945. године. Та веома вредна архивска грађа указује да је лешева највише доплутало последњих дана јула 1942. и при крају маја 1945. године. За то постоји објашњење: најмасовнији злочини око и у Јасеновцу почињени су после немачко-хрватске офанзиве на Козару средином јуна 1942. и око 22. априла 1945. приликом ликвидације и уништења логора пред повлачење хрватских постројби са тог терена. Тешко је утврдити колико је обдукција обављено а још теже утврдити где се налази та документација. Познато ми је да нешто има у Војном архиву у Београду као и у Институту за судску медицину Медицинског факултета Универзитета у Београду. У доступној документацији постоје подаци о око 1.000 обдукционих налаза. Познато је да су хрватске власти под претњом смртне казне забрањивале вађење лешева из Саве и њихово сахрањивање. То, међутим, не значи да нису извађена поједина тела из Саве и тајно сахрањена од Јасеновца до Београда. О тајним сахранама није остало никаквог писаног трага. Зато је, поред осталог, тешко закључити колики је број заточеника убијених па бачених у воду. Могуће је претпоставити да би тај број могао бити неколико пута већи од броја тела над којима је извршена обдукција у Шапцу и Београду.

У причама о телима страдалника, вађењу из Саве и њиховом сахрањивању такође има много произвољности, да не кажем нелогичности: позната ми је тврдња о сахрањивању на Ратном острву и код Небојшине куле. Прво, Ратно острво је припадало Независној Држави Хрватској, односно немачкој зони. Друго, ако су медицинари свој посао радили на десним обалама Саве и Дунава као прави професионалци, логично је да је после њиховог дела посла, долазила група гробара са београдског Новог гробља и тамо сахрањивала лешеве. Уосталом, знам да у том гробљу постоје известан број гробница у које су сахрањена тела непознатих особа. Узгред, на том гробљу постоје и гробнице у којима су сахрањене непознате жртве страдале у англо-америчком бомбардовању Београда на Васкрс и у септембру 1944. године. Но, то је друга тема.

„Лешеви плутају Савом у близини логора Јасеновац“ (Фото: Музеј жртава холокауста САД)

Да закључим: добро је што се личности од звања јављају и обзнањују своје мишљење о различитим темама наше трагичне прошлости нудећи објашњења. Лоше је, међутим, када умисле да је све то што напишу истина. Саветујем таквим да када залазе у туђе теме, затраже мишљење и провере своје знање од оних којима је то професија. Да будем конкретан: замерам господину Антонићу што није запитао нас који се професионално бавимо страдањем српског народа у 20. веку и запитао нас о, на пример, броју лешева који су из Саве извађени и местима њихових сахрана. Узгред, могао је и да ме упита о терминима који објашњавају затирање а не да се затрчава у форсирању нове речи „покољ“ (коју је својевремено понудио стоматолог по образовању а подржао јавно академик Василије Ђ. Крестић) а која би требало да замени јасну и конкретну реч „геноцид“ разумљиву на бројним светским језицима!

Наслов и опрема: Стање ствари 

(НСПМ, 31. 5. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

44 replies

  1. Бољи наслов је:

    В.Ђурић треба да пита оно што не зна, или Директор Музеја често подбацује када је реч о бројевима.

  2. Вељко Мишина и даље глуми неприкосновени ауторитет о нечему у шта је ушао да би релативизовао и фалсификовао ствари. Нити има шта стварно битно да каже, нити зна начин како то да уради, нити уме да сакрије свој задатак.

  3. Шта је писац ових редова хтео да каже?

  4. Кад је већ реч о логици….

    Каже Ђурић Мишина: “Кад је реч о бројевима, Срби ту често претерују. За то има више објашњења а најважније је, дубоко сам убеђен, то што Срби не воле логику у расуђивању. Пример за ово јесу„тврђења“ да је лешева било толико да су Немци употребили динамит како би омогућили проток код понтонског моста преко Саве! Логика упозорава да мало размислимо о наведеној тврдњи! Ако би прихватили поменуте речи о броју тела на површини тока Саве то би значило на хиљаде лешева!!!”

    А у закључку истог текста: “Познато ми је да нешто има у Војном архиву у Београду као и у Институту за судску медицину Медицинског факултета Универзитета у Београду. У доступној документацији постоје подаци о око 1.000 обдукционих налаза. Познато је да су хрватске власти под претњом смртне казне забрањивале вађење лешева из Саве и њихово сахрањивање. То, међутим, не значи да нису извађена поједина тела из Саве и тајно сахрањена од Јасеновца до Београда. О тајним сахранама није остало никаквог писаног трага. Зато је, поред осталог, тешко закључити колики је број заточеника убијених па бачених у воду. Могуће је претпоставити да би тај број могао бити неколико пута већи од броја тела над којима је извршена обдукција у Шапцу и Београду.”

    Е сад, да реконструишемо мисаони код аутора текста у тексту, илити његово резоновање (логичко) – од исказане неверице подвучене са три знака чуђења над тврдњом да се радило о хиљадама лешева у Сави до закључка, неколико пасуса касније, да је могуће претпоставити да је број тела неколико пута већи од 1000…

    Добро, није толико ни логика у питању него аритметика, али ипак….

  5. Какав ***** овај Ђурић. Страхота какви дилетанти се хвале својим сујетом.

  6. …сви ме лажете!

    Брате Ђуро…

    Шта ти замераш Антонићу ни мени није јасно осим ако си на овај начин хтео сам себе да промовишеш. У тем случају ти опраштамо.
    Цело твоје обраћање, иначе у твом маниру, показује да и ти бауљаш у магли. Зашто онда то замераш другима.
    И на крају Антонић је лепо написао зашто би требало да користимо наш израз “покољ” .
    Брате Ђуро јел имаш ти нешто да радиш? Слушај код мене мајстори копају за ограду па ако си залудан…

  7. Још један Покољ, још један Геноцид, још једно Затирање Истине – музеј жртава геноцида и поглавник музеја, изопаченост и наказност поглавникове сујете, незнања и велеиздајности, бешчашћа и без образности, мртва каријеристичка душа… За њу се моле Јасеновачки Новомученици док она ради свој посао…

  8. “Туђе теме”

  9. ПОКОЉ је име/назив/терминолошка одредница за геноцид почињен над Србима од стране НДХ. Исто као што је то име за геноцид над Јеврејима Холокауст (или Шоа) а над Ромима Порајмос. Ријеч је дакле о именовању геноцида над Србима а никако не о преименовању како Вељко Ђурић по ко зна који пут покушава да представи, па име Покољ пише малим почетним словом.
    Јер.. не можете преименовати нешто што нема име.
    Када чујете ријеч Холокауст, одмах вам је јасно о чему је ријеч. Пошто се трудимо да се име/назив Покољ „удомаћи“ код Срба, увијек додамо на шта се то име односи. Да би међународна јавност сазнала о чему се ради, превели смо страницу http://www.Pokolj.org на 11 свјетских језика гдје уз ријеч Покољ (јер име се не преводи) стоји шта то на том језику значи. Већина Срба НЕ ЗНА шта се десило Србима у НДХ а људи у свијету поготово. Из много разлога је важно да Срби барем нешто сазнају о Покољу. Онај најважнији је: ПРЕВЕНЦИЈА ГЕНОЦИДА! ПРЕВЕНЦИЈА НОВОГ ПОКОЉА!
    Вељко Ђурић и овај пут покушава изманипулисати јавност када пише да је „стоматолог по образовању понудио ријеч..“. Истина је да је ријеч о одлуци Скупштине удружења грађана Јадовно 1941, удружења потомака и поштовалаца жртава логора смрти Независне Државе Хрватске. Одлуци која је донијета након консултација са људима из струке и то не само са историчарима пошто је ријеч (и) о језичком питању. Одлуци да удружење користи и промовише ријеч Покољ као име за геноцид почињен над Србима од стране НДХ и да позове најширу јавност да то усвоји.
    Храбри нас да је проф. Антонић, поред академика Крестића, доц. др Жутића и још неколико историчара препознао потребу да се коначно именује геноцид над Србима.
    Кажем коначно, јер поред много изгубљеног времена на потурене и јалове расправе „статистичара“о броју жртава Јасеновца (друге не постоје?), много пропуста, много тога неурађеног на срамоту нашега рода, историјска наука се до сада ни терминолошки није одредила према мега страдању Срба од стране НДХ.
    Много значе и писма подршке које је наше удружење Јадовно 1941. добило од низа удружења потомака и поштовалаца жртава Покоља.
    У исто вријеме забрињава опетовано инсистирање на одбијању директора Музеја жртава геноцида да се именује геноцид над Србима почињен од стране НДХ.

  10. “У свом животу познавао сам велике људе и, по својој процени, сaрађивао с њима; и још никада нисам видeо ниједан план који није био побољшан примедбама оних знатно мање упућених у послове од особе која их је водила.”
    Едмунд Берк

    (Овај Берков цитат је мото књиге Карла Попера “Отворено друштво и његови непријатељи”, тј. полазна замисао, основно убеђење аутора – на знање Ђурићу Мишини..)

  11. Ако се не варам овај Мишина не рече колико је било мртвих, а тврди да Антонић претерује. Звучи ли ово још некоме нелогично, или макар недоречено..?Толико о томе.
    А кад је реч о покољу, односно Покољу, да не улазимо у детаље, потпуно се слажем са Мишином јер геноцид се не сме потирати никаквим синонимом док се не обезбеде услови да тај синоним добије снажније значење од термина геноцид, као што је случај са Холокаустом.
    Немојте ви господо правдати своју намеру покушајем, јер ризикујете да умањите значај и дело геноцида. Покољ само у вашим главама, и у главама још неколицине људи има већи значај од термина геноцид. Отрезните се, ако је ту реч о заблуди!

  12. “Њуз нет” је својевремено објавио да су млади Загрепчани у градском музеју разбили плочу са хијероглифима сматрајући да се ради о ћирилици. Вељко Ђурић мешина (није грешка у правопису, а ако уредник мисли да јесте нека је избрише), дакле, Вељко сваког ко би се усудио да прозбори неку о страдању Срба, прецизније, о Покољу у НДХ, одмах прогласи да размишља ћирилицом што значи да, за разлику од њега, Ђурића, појма нема.
    Ја немам појма о чему ви пишете и причате, рекао би Вељко, али се a priori, са вама не слажем јер ме нисте питали за ваше мишљење.

  13. Господин Антонић се у свом раду врло искрено бавио суштинским проблемима које имамо у односу према нашим жртвама и према звјерским злочинима. Не схватам зашто је аутор овог текста уопште реаговао (наравно да би било добро да то није учинио), бавећи се бројем жртава и непристојним критикама господина Антонића, који завредњује поштовање и подршку свих нас.
    И нико нема тапију на ову болну тему!
    Срби не претјерују о својим мученицима!Срби су, нажалост, предуго ћутали и тек сада помињу, а многи, слично Мишини у овом осврту, случајно или намјерно, желе да их ућуткају.

  14. Covjek smisljeno negira misljenja ljudi sa kojima se vecina srpskoh naroda 100% slaze.
    Ovakve osobe bi se bez srama usudile negirati i izjave Srboljuba Zivanovica, covjeka koji je svojim ocima vidio obim Pokolja,zlocina i koji je sa timom u doba komunisticke represalije dosao do kljucnih informacija,dosao do ISTINE.
    Pogledajte samo stranicu Muzejgenocida.rs, gdje im je nakon svih ovih godina “strucnog rada” centralnu bazu podataka digitalno dostupnu u kojoj ce svako moci po imenu I prezimenu da vrsi pretragu zrtava NDH u II svjetskom ratu?
    Gdje im je digitalno izdanje mape sa svim jamama i stratistima srpskog naroda u NDH sa bar procjenom broja zrtava po stratistu ?
    Bar za neke jame kao Prebilovacka zna se tacan broj zrtava sa imenima i prezimenima,spisak hrzava u Starom Brodu ?!!!!
    Jednostavan odgovor, neradom se dosta toga postize, e da I na sajtu Muzejgenocida.rs stoje neke knjige I publikacije,valjda je bio dobar budzet da se naplati sav taj naucni rad I fino se zaradi…

  15. Gledam komentare nasih istoricara ,strucnjaka kako arogantno kritikuju definiciju Pokolja, kako treba da se raspravlja bar jos 15 godina,da se ubere debele dnevnice I dobiju budzeti za pisanje “studija”da sva ta nekrofilska strucna garda malo zaradi na kostima Novomucenika,Bar jos deceniju-dvije, kad su mogli ovih 5 decenija tokom komunizma I evo 3 deceniju od pada istog zasto nebi jos malo zaradili, pisali,diskutovali jer oni su ti koji se pitaju I sve najbolje znaju zar ne?
    Ne treba da se pita jedan doktor,IT strucnjak,pasionarina penzioner koji voli istoriju,obican covjek koji voli istoriju, obican Srbin koga boli tuga I sramota da ISTNA ceka svjetlo dana vec 80 godina…
    Ajde onih 50 godina je bilo jednoumlje ali sta je sa zadnjih 30 godina? Cime zasluzismo onako nakaradnu stranicu Muzejgenocida.rs?

  16. Zar nije dovoljan tzv. Blue print i narudzba sto je tigla u Solingen davne 41’ godine da se u Njemackoj fabrici pravi alat sto ce olaksati posao ustasama za istrebljenje srpskog naroda?
    Ili mozda ova nekrofilska elita zeli da kaze i da je izjava svjedoka doktora Nedeljka Zeca takodje laz i da u Jasenovcu nisu pravili takmicenja u klanju i da je sve to preuvelicano? Sta zna doktor o istoriji zar ne?
    Nisu nad svakom, ALI SVAKOM jamom,stratistem koristili ISKLJUCIVO sjeciva,nozeve maljeve umjesto vatrenog oruzja za ubijanje naseg naroda?
    Srbosijek kako ga vec nazvase je zdravom srpskom umu dovoljan kao simbol stradanja i rijeci su isuvisne a kamoli da se postavlja pitanje zasto Pokolj?!!!
    To je zlonamjerno i sramota prema Novomucenicima!

  17. Да се питала оваква наопака памет, оваквих, **** ***** **** **** **** **** ****, Достојевски не би никада написао ни једну реч јер је био инжењер. не би то урадио ни Чехов јер је био лекар… Нико струку не може обрукати као “стручњаци”, доказ за то је онај који уместо да труне у затвору после афере са ињекцијам приликом свињског грипа, забрањује Србадији прославу Васкрсења Господњег, или овај који са позиције директора жртава геноцида спроводи туђманизацију србске историје…

  18. Дуже време је Мишина био ВД, да би касније био устоличен за директора Музеја Геноцида. Овог историчара треба схватити озбиљно док не буде касно. Требало би истражити ко је њега инсталисао на ту позицију. Мишина је под великим утицајем моћног страног фактора. Он и Владика Славонски Јован су на истом таласу. И није он сам. Недавно је јавно изјавио да је он на челу групе младих историчара који раде у Музеју Геноцида. Он је, дакле успоставио своју школу младих историчара. Очекују нас резултати напорног знанственог рада овог Мишине. Са Српског нациналног становишта, боље је да, за сада, нема никавог Музеја Геноцида него овакав на челу са Мишином. Потребно заиста реаговати на више нивоа, како би се спречила огромна национална штета у блиској будућности.

  19. Ја о Јадовном , Госпићу и Пагу нисам сазнао од Мишине него од зубара Басташића. Велика је срамота Мишине што је поменуо Басташића као зубара. Басташић се упустио у служење своме народу на овај начин зато што то није радила какотреба наука оличена у Мишини. Басташић носи у срцу љубав према српском народу, а одатле проистиче његова потреба и обавеза да живе Србе обавести о страдању сународника . Све то он ради , углавном, о свом “руву и круву” , за разлику од Мишине кога плаћа систем. Мишина се осећа угроженим и повређеним јер поред његове високе науке културом сећања се бави и тамо неки зубар, који се чак усудио да предложи српски израз ПОКОЉ , уместо латинског геноцид . И још се Басташић усудио да недавно објави да се у српској просвети много више учи о страдању Јевреја него Срба,од наставника тренираних у Израелу. Прави мотив јављања Мишине и јесте да наметне латински израз геноцид у односу на српски ПОКОЉ.
    Има аналогије у деловању науке по питању неговања културе сећања о страдању Срба и о деловању лингвистичке струке поводом ововременог страдања ћирилице. И лингвистима много смета што људи из других струка указују да ће ћирилица нестати у двоазбучју. Научници лингвисти су стручни у одбрани ћирилице у оној мери у којој су је сачували : 1,5% у улици председника Матице српске.

  20. Ђурићу срами се , рећи за усташе да су “повремено” бацали заклане Србе у Саву може само особа с кризом идентитета….(самопорицање на дјелу)

    Први Србин с простора ЛИЈЕВЧА ПОЉА (за неупућене дио који је страдао много од усташа простор од Козаре до ријеке Врбаса) отишао је у бравареву војску тек 1954. Запитај се зашто?

    Друго моја бака (Сремица) гледала је свакодневно гомиле лешева које су плутале Савом све 4 године рата на простору Србије, кажем свакодневно јер послије рата престала је јести рибу поготово ријечну и никад је више није окусила све до своје смрти 2008. год управо због слика из дјетињства. Предавалa је србски и историју

    Ја још чувам њено свједочанство с печатом НДХ која је тад била окупирала Србију до Земуна. И говорим сопственом потомству да су најгори Срби прво комунисти затим хрвати и муслимани ….
    Такође је била свједок бомбардовања престонице с косе која данас носи име Бежанијска .Запитај се зашто је баш тако зову? И СРАМИ СЕ!

    Кад угледам србски ЈАД ВАШЕМ У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ(умјесто Скадра на Бојани >Београда на води) И ГОМИЛЕ УЧЕНИКА ИСПРЕД УЛАЗА ЗНАЋУ ДА СРБИЈУ ВОДЕ патриоте све дотле водим вас све као шесту колону(А.Дугин)

  21. Ja sam za termin POKOLJ cuo od Danijela Simica iz Banje Luke ima deset godina

  22. “Нит у мору мјере,
    Нит у Вељи вјере”

  23. Вељко Ђурић Мишина никако да каже због чега је Музеј геноцида пре пар година изложио материјал о страдању српског народа и материјалне баштине у Хрватској који је сакупио покојни Димитрије Мирко Ћелић, без спомена о аутору, чак и без његовог имена.

  24. Подржавам критику коју је изнео Ђурић и то сам само 5-6 пута прочитао за задњих 7 година да се свесно ПРЕЋУТКУЈЕ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА КАКО У НДХ ОД СТРАНЕ хрвата усраша тако и од стране нацистичких убица СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ из труленацистичке америке 1999 године када је извршен геноцид над СРБИМА А ДОКАЗАО ГА ЈЕ ДОКТРОР ХЕНЗЕЛ У УН И ШИРОМ СВЕТА А У СРБИЈИ СВИ ПРЕЋУТКУЈУ ТАЈ ЗАДЊИ ГЕНОЦИД ЈЕР СМО ОТРОВАНИ УРАНИЈУМОМ А ДЕЦА ПОУБИЈАНА У РОДИТЕЉСКОМ ЗАГРЉАЈУ. ЗАТО СВИ ОВИ ” УЧЕНИ ” ДОПИСНИЦИ У ЧИЈУ ПАТРИОТСКУ ОБАВЕЗУ НЕ СУМЊАМ МОРАЈУ ДА СЕ ВИШЕ КРЕЋУ У ОБИЧНОМ СВЕТУ СРБА ДА ВИДЕ И СХВАТЕ ДА ЈЕ СТВАРНОСТ ГЕНОЦИД А НЕ ЛАЖНА ПРОПАГАНДА ПОКОЉ ИЛИ УБИСТВА ИЛИ ОБИЧАН РАТ КО ШТО ТО ИЗЈАВЉУЈУ ПОЈЕДИНЕ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКЕ *******Е ДА ИМ ЈЕ НАТО НАЦИСТИЧКО КРВНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПРЕЧА ОД НАС СРБА И СРБИЈЕ.
    Понављам критика Ђурића је умесна и истинита треба истину изрећи њеним правим именом.

  25. На страну све остало, али иницијатори су се заиста истрчали с наметањем термина Покољ као решења за именовање геноцида над Србима. Зато што израз Покољ ни изблиза не дочарава сву чудовишност почињеног злочина: покољ м 1. скупно, масовно убијање, клање. — Боље ти је изгубити главу нег’ међ браћом покољ учинити. НПХ. Узме [Србија] у своје руке одбрану хришћана… да их сачува од даљих покоља. Јов. С. 2. рат. — 1914… је плануо свјетски покољ. Матк. (Речник МС, II изд,, књ. 4, стр. 628, 1991).
    покољ м (инстр. -ем) .масовно убијање (обично извршено кла­ње.м); уп. погром. (једнотомни речник МС, стр. 946, 2011).
    Као што знамо, усташе су Србе затирале на СВЕ ДОСТУПНЕ начине, а не само КЛАЊЕМ. Злочин је био више него МАСОВАН – намера је била ТОТАЛНО ИСТРЕБЉЕЊЕ. Реч ПОКОЉ ту чињеницу УМАЊУЈЕ, потпуно истребљење своди на МАСОВНОСТ, дакле, сужава злочин у мање оквире. ПОКОЉ је слабији израз од сродне речи ПОГРОМ, који масовно убијање не ограничава клањем, већ подразумева уништавање туђих живота и имовине на све могуће начине. Осим тога, ПОКОЉ буди неумесне и недостојне асоцијације са сродним речима типа СВИЊОКОЉ. ПОКОЉ је слабији израз и од његошевске ИСТРАГЕ.
    Чињеница је да се наш тзв. “ЈАВНИ ДИСКУРС” превише често своди на не баш смислено БРБЉАЊЕ и ПРЕПУЦАВАЊЕ о свему и свачему. У том брбљању и препуцавању смо умногоме изгубили осећај за вредност и тежину изговорених речи. Зато је пре доношења коначне одлуке, ако се већ злочин над Србима хтело српски именовати, ваљало много пажљивије завирити у речнике, посаветовати се с песницима и лингвистима, који се колико-толико клоне од свеопште какофоније те изабрати неки примеренији, тачнији и мање излизан израз. Ја лично од речи ЗАТИР и ЗАТОР у српским речницима и литератури нисам нашао ништа примереније за ову сврху.

  26. Одговор Гремлину:

    “ПОКОЉ је слабији израз од сродне речи ПОГРОМ”

    Погром се односи на анти-јеврејске прогоне.

    Поента је била да се именје геноцид почињен над Србима у НДХ а не присвајање још једног термина који не описује страдање Срба.

    Покољ је именовање геноцида почињеног над Србима у НДХ. Није преименовање, већ именовање

    ”Осим тога, ПОКОЉ буди неумесне и недостојне асоцијације са сродним речима типа СВИЊОКОЉ.”

    Српски лингвисти мисле другачије (погледајте само 30 секунди, где се цитира мишљење председнице удружења лектора Републике Српске, Александре Савић):

    https://www.youtube.com/watch?v=Q27h5Muxbn4&t=46m49s

    Да цитирам професора Слободана Антонића:

    ”А посла је толико, да има довољно славе за све.
    Уместо да тражимо длаку у јајету и пенимо од сујете, боље да засучемо рукаве.”.

  27. Gledam komentare nasih istoricara ,strucnjaka kako arogantno kritikuju definiciju Pokolja, kako treba da se raspravlja bar jos 15 godina,da se ubere debele dnevnice I dobiju budzeti za pisanje “studija”da sva ta nekrofilska strucna garda malo zaradi na kostima Novomucenika,Bar jos deceniju-dvije, kad su mogli ovih 5 decenija tokom komunizma I evo 3 deceniju od pada istog zasto nebi jos malo zaradili, pisali,diskutovali jer oni su ti koji se pitaju I sve najbolje znaju zar ne?
    Ne treba da se pita jedan doktor,IT strucnjak,pasionarina penzioner koji voli istoriju,obican covjek koji voli istoriju, obican Srbin koga boli tuga I sramota da ISTNA ceka svjetlo dana vec 80 godina…
    Ajde onih 50 godina je bilo jednoumlje ali sta je sa zadnjih 30 godina?

  28. Stvarno zar nije dovoljan tzv. Blue print i narudzba sto je tigla u Solingen davne 41’ godine da se u Njemackoj fabrici pravi alat sto ce olaksati posao ustasama za istrebljenje srpskog naroda?
    Ili mozda ova nekrofilsa elita zeli da kaze i da je izjava svjedoka doktora Nedeljka Zeca takodje laz i da u Jasenovcu nisu pravili takmicenja u klanju i da je sve to preuvelicano? Sta zna doktor o istoriji zar ne?
    Nisu nad svakom, ALI SVAKOM jamom,stratistem koristili ISKLJUCIVO sjeciva,nozeve maljeve umjesto vatrenog oruzja za ubijanje naseg naroda?
    Srbosijek kako ga vec nazvase je zdravom srpskom umu dovoljan kao simbol stradanja i rijeci su isuvisne a kamoli da se postavlja pitanje zasto Pokolj?!!!
    Zar nije ta sprava napravljena za POKOLJ jednog naroda?
    Ima li nesto monstruoznije sto bi ljudski um izmislio i jos PROVEO u praksu?
    E zato POKOLJ…

  29. ПОКОЉ је слабији израз и од његошевске ИСТРАГЕ.
    Pa i rijec istraga bi zanjemila da vidi onu rukavicu sa sjecivom i to jos u serijskoj proizvodnji pravljenu!!!
    Sta vise treba ljudi??? grijeh je opovrgavati …..

  30. Dok mi jos bar 10-tak godina diskutujemo i pametujemo o terminu Pokolja na koncert Tompsona u Citluku i Grudama desetine hiljada napaljenih mladih ljudi sa ustaskim obiljezjima pjevaju u glas iste one pjesme koje su dzelati pjevali koristeci tu “solingensku alatku” na srspskim stratistima,logorima,jamama,kucnim pragovima…
    Ako nastavimo ovako da se grijesimo o Novomucenike desice nam se opet…

  31. Jasenovačke žrtve su klane ili spreda, tako što im je presecan grkljan, pri čemu se ne povređuju veliki krvni sudovi pa čovek lagano umire krvareći nekada i danima. Ali ako se sa strane zaseče jedan od velikih krvnih sudova, velikih arterija, žrtva je momentalno mrtva. Bilo je i jednog i drugog načina klanja u Jasenovcu. ”
    — Srboljub Živanović
    Guglajte malo izvjestaj Srboljuba Zivanovica vi sto ste protiv naziva Pokolj.

  32. @Александар Симић
    Ја наведох пар дефиниција предметне речи из најозбиљнијих речника српског језика, а то је меродавније од сваког појединачног мишљења. Ево вам и додатка из Вујаклије: масакр (фр. massacre) – ПОКОЉ, мрцварење, убијање, крвопролиће. Па јесу ли масакр и геноцид исто? Хоћете да наставимо? Колико год речника, примера из књижевности наводили, доћи ћемо на исто: ПОКОЉ је сувише уопштен, слаб израз за именовање геноцида над Србима у НДХ. Таквим именовањем хтели-не хтели скрнавимо жртве. Људи су убијани не само клањем, него и маљевима, стрељањем, сваковрсним мрцварењем, да не набрајамо…
    Узгред, поводом речи ПОГРОМ одвалили сте глупост: ПОГРОМ се не односи САМО на “антијеврејске прогоне” (тачније: пљачке и убијања). То је једно од новијих, али не основних, најважнијих значења те речи. Изгуглајте српске и руске речнике, ако вам већ није до читања књига, па се сами уверите.

    Ако се нечим бавимо, онда морамо бити свесни својих могућности и ограничења. Има много начина да се питање геноцида над Србима свестрано расветли, није именовање најпрешнија ствар. Нити га неко удружење грађана може изнети. Али да – бубнути неку реч је најлакши начин да привучете пажњу: мукотрпно истраживање, прикупљање пабирака чињеница, података, имена, сведочанстава није баш захвалан посао. Биће да је и са друге (не само са Ђурићеве стране, како неки мисле) разлог за оволико острвљено брањење неодбрањивог врло баналан: жудња за јефтином славом. Иначе – чему толика острашћеност? И какву сујету и жељу за славом, истицањем итд. приписујете неком ко се потписује псеудонимом?

  33. “Кад Србин (Вељко Ђурић Мишииина) хоће да буде објективан, он пређе на страну непријатеља”! (Стеван Сремац)

  34. Али да – бубнути неку реч је најлакши начин да привучете пажњу: мукотрпно истраживање, прикупљање пабирака чињеница, података, имена, сведочанстава није баш
    Jedno 10-15 godina jel da? Za dobre dnevnice i budzet po mogucnosti,tuce knjiga i doktorskih radova mozda?
    Kome je covjece ovde do slave, o cemu ti pricas?!
    Zar tzv. “srbosijek”nije simbl stradanja,izradjen po mjeri za zatiranje jednog naroda,sta vise treba?

    A dok mi to radimo legalizovase i ustaski pozdrav, kakva sramota….

    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/th A dok mi to radimo proompson-smije-vikati-za-dom-spremni-na-pocetku-pjesme-bojna-cavoglave-visoki-prekrsajni-sud-donio-odluku-koja-je-obvezujuca-za-sve-suce-tog-suda/10368703/

  35. Ми Срби смо постали духовно запуштен народ. Народ са минимумом националног достојансва. Већина коментатора спомиње једну мантру из доба Југословенства, да су усташе починиле масовне злочине. Нико не спомиње да су усташе у великој већини били Хрвати католици и да је нацистичка Хрватска држава плански направила масовне звјерске злочине над Српским цивилним становништвом. Да је Хрватска држава објавила (говор министра Миле Будак у Госпићу): да ће једну трећину Срба побити, другу трећину покатоличити, а трећу пројерати у Србију. Објављено и темељно одрађено. уз активно учествовање Римо Католичке цркве. Дакле, Хрватска држава са свим својим капацитетима, оганима, институцијама. А Срби, нарочито новинари, у Београду и Бањој Луци, у великој већини спомињу само усташе. Као да су Српски народ побили само неки екстремисти те Хрватске државе. Срамота и грех према стотинама хиљада невино страдалих душа.

  36. @Гремлин

    ”Иначе – чему толика острашћеност?”

    Зар ово није прикладније да се усмери на аутора текста?

  37. @Nebojsa
    Видим да су ти нечије дневнице, буџети, књиге и докторски радови највећи проблем. Најпримитивнија завист, дакле. Типично за празне галамџије неспособне да ишта створе. Само не знам зашто се мени с тим обраћаш. Нити живим од буџета и дневница, нити сам одговор упутио теби, нити сам у њему говорио о србосеку и стварима које папагајски понављаш из коментара у коментар. Говорио сам о изразу ПОКОЉ, без хистерисања, укратко изневши њено значење из предочених извора и рекао своје мишљење о томе, без наметања властите неупитне исправности. На све то нисам добио ниједан смислен одговор.
    А од тебе га, јуначе, и не очекујем. За размишљање о речима за почетак је неопходно савладати основе матерњег језика, синтаксу, научити се јасном формулисању и изношењу мисли саговорнику, а не рикати неповезано и неартикулисано. Ајде, лаку ноћ.

  38. Видим да су ти нечије дневнице, буџети, књиге и докторски радови највећи проблем. Најпримитивнија завист, дакле. Типично за празне галамџије неспособне да ишта створе.
    Pogledaj jadni sajt https://www.muzejgenocida.rs/ pa reci sta su stvorili za sve decenije rada,dnevnice i drzavne budzete,fondove i ko zna sta jos…..
    Ja bih bio bi ponosan da imamo centralnu bazu podataka sa SVIM zrtvama, digitalnu mapu stratista sa informacijama ,godinom i bar pribliznim brojem zrtava.
    Sajtom na vise jezika jer nam je to digitalna prezentacija cijelom svijetu.
    Pa bolje bi partijski komesari u doba Breznjeva osmislili sajt nego ovo ruglo.
    Zrtve to nisu zasluzile i to me boli i zato sam “ostrascen” ali ja bi rekao ljut zbog decenija nerada i guranja pod tepih.
    Ali da se skoci na neciju inicijativu da se Pokolj usvoji za to su svi spremni,mislim na ove sto sebi ekskluzivno pravo uzimaju jer im je to struka.
    Sta je sa muzejem Stari Brod, gdje su slike i spisak zrtava na sajtu?
    Zivot i rad Dijane Budisavljevic,digitalna prezentacija?
    Zivot Zorke Delic Skibe,zar je smoralo cekati da Kvadratura kruga pravi dokumentarac o njoj?
    Onako lijepa Prebilovacka crkva, slike prve prije miniranja i unistenja i sada nakon obnove.
    Ako je ovo najprimitivnija zavist ja jesam primitivan i JAKO ZAVIDAN jer sve ovo ne vidjeh na sajtu muzejgenocida.rs.

  39. Говорио сам о изразу ПОКОЉ, без хистерисања, укратко изневши њено значење из предочених извора и рекао своје мишљење о томе, без наметања властите неупитне исправности. На све то нисам добио ниједан смислен одговор.
    Ja ti pokusah da objasnim sta za jednog obicnog Srbina znaci i koje emocije budi rukavica sa ostrim sjecivom narucena,po mjeri pravljena serijski u fabrici a sa jednim cilem da se satre moj narod.
    Napravljena upravo zato jer se dzelat umori koristeci obican noz u POKOLJU!
    Ako je to za tebe histerisanje onda tebi treba strucna pomoc…

  40. @Гремлин

    ”Говорио сам о изразу ПОКОЉ, без хистерисања, укратко изневши њено значење из предочених извора и рекао своје мишљење о томе, без наметања властите неупитне исправности. На све то нисам добио ниједан смислен одговор.”

    Како може неко да се схвати озбиљно, када му реч Покољ има асоциајцију на клање свиња?

    А тек ставимо на страну то што чак и лингвисти, цитирајући речник Вука Караџића, тврде супротно.

    Шта треба да кажемо када неко употреби речи ”истребити”, да се ради о истребљењу вашки, зато што то има код некога такву асоцијацију?

    Зар то не спада у домен ”Баби се снило, оно што јој мило”?

    Поента није да Ви нисте добили ниједан смислен одговор. Већ да на свако Ваше питање су већ дати одговори, и пре него што сте их поставили. Е сада, што Ви не желите да их прихватите или видите, то више није тема за овај форум.

    Сами сте рекли:

    ”Ако се нечим бавимо, онда морамо бити свесни својих могућности и ограничења.”

    Свако добро.

  41. Srecno vam “bavljenje” bar narednih 10 godina strucna javnosti!!!.
    Ja znam, tj. siguran sam sta 90% Srba asocira i koje emocije budi kada vide tu monstruoznu rukavicu sa sjecivom.

  42. Poštovani Gremline,
    Potpuno ste u pravu i hoću da naglasim da većina ljudi ima to stanovište. Pokolj je potpuno nedovoljno primerena reč da bi se upotrebila kao sinonim za genocid nad Srbima od strane ustaške NDH. Providno je kako ovde neki ljudi, poput Vučićevih botova na sličnom poslu, pokušavaju da stvore privid o tzv. masovnoj podršci preimenovanju genocida. A gospodinu Vidiću, ukoliko je to zaista čovek koji se tako zove, samo mala primedba – ne hvalite se gospodine time što ste o Jadavnu čuli od nekoga Bastašića.

  43. @Александар Симић
    Ја вам цитирах најозбиљније речнике, где је ПОКОЉ потпуније и тачније објашњен, а ви се ухватили за Вука. Хоћете и њега да вам цитирам? Вероватно латински и немачки, којима је Вук објашњавао речи, знате боље од српског? Ако сам ја неозбиљан, јер указујем на могућност да се неко сутра спрда са тим изразом ако буде прихваћен као назив за геноцид над Србима, ваљда су озбиљна та тумачења? Па њих су писали управо лингвисти, на основу употребе тих речи код најбољих српских књижевника и народног стваралаштва!
    Погледах видео прилог који сте поставили, па се уверих да ни ваш презимењак није ништа мањи демагог од вас: надлежне институције су му се “тобоже” изјашњавале, а оне у ствари и нису надлежне, него Матица српска, али на крају крајева – ко шиша и МС, не треба нам ничији “ексклузивитет”, јер нама се тако свиђа. Успут никако нема стрпљења да саслуша саговорнике, јер га занима шта он сам мисли, па никоме не допушта да дође до речи. Говори, наравно, и разложне ствари, али измешане с несувислостима, тако да тај галиматијас Бог Отац не може размрсити. Па још надмено, да остави утисак “стручности”, “исправља” опонента, нпр. тамо где се позива на Даничића (43. минут), малтене правећи неистомишљеника будалом. Одаћу вам тајну велику: Даничићев превод израза холокауст је заиста НЕТАЧАН (као што је његов превод Старог Завета с православне тачке гледишта погрешан на низу места због предлошка који је користио); тачан превод те речи је управо “свеспаљеница”, јер подразумева жртву која се приноси читава, цела. Али, да вас не гњавим стварима које су за вас шпанска села. Разумем да је много више људи којима је занимљивије безобразно разметање и бусање у груди, него да нешто разумеју и науче.
    Битно је да смо се сложили макар у једном: ако се нечим бавимо, онда морамо бити свесни својих могућности и ограничења. И вама свако добро.

  44. @Kosta Dori

    “Poštovani Gremline,
    Potpuno ste u pravu i hoću da naglasim da većina ljudi ima to stanovište.”

    Хајде да поверујемо вама Коста, који не смете чак ни своје име и презиме да ставите поред свог мишљења.

    Претварајмо се да већина читаоца и коментатора овде не види Ђурић Мишину, и његово излагање крајње критички.

    ”Providno je kako ovde neki ljudi, poput Vučićevih botova…”

    Зашто то радите?

    ”ne hvalite se gospodine time što ste o Jadavnu čuli od nekoga Bastašića.”

    Да није Душана Басташића, нико не бих чуо о Јадовну.

    Да, Ћуро Затезало је написао књигу о том стратишту, али ко је проширио вест и свест о том стратишту?

    Мали пример: нико у фамилији моје супруге није знао где је убијен њихов прадеда од стране усташа. Него тек захваљујући списку жртава на сајту ”Јадовно 1941.”, моја супруга је прва у фамилији, тек после 72. године сазнала.

    Када се говори о Јасеновцу, Јадовно се ставља у исту реченицу од стране свих српских политичара (ма колико они лоши били).

    Ако мислите да је подцењивање такавог рада нешто са чиме можете заједљиво, анонимно да добијате поене на овом форуму, то је Вама на част.

    Колико пута се мора поновити да именовањем геноцида почињеном над Србима у НДХ, као Покољ, се не ради о ”preimenovanju genocida”?

    То не само да није тачно, него је чиста неистина. Јер да јесте, не би било сврхе стварати га и промовисати.

    Свако добро.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading