Свештеник Ненад Илић: Размишљања о злу на дан светог Вукашина Јасеновачког

Систем овога света у злу лежи. И тек ће нам показати на шта је све спреман. Као и на шта су спремни сви они који подупиру тај систем у свим његовим прерушеним облицима

Данас, на дан Светог новомученика Вукашина, чије су последње речи избезумљеном усташком кољачу који је од њега тражио да се одрекне вере и Бога биле „Само ти, синко, ради свој посао“, гледамо призоре из Америке.

Бивши играч америчког фудбала, радник у обезбеђењу једног ресторана у Минеаполису, Џорџ Флојд, „питоми црни Џин“ како су га звали, убијен је при полицијском привођењу тако што му је полицајац коленом стао на врат док он није престао да дише.

Није се опирао, а његове последње тихо и питомо изречене речи су биле „Позорниче, не могу да дишем“. Џелат се није мрднуо. Забележено је мобилним телефонима немоћних сведока.

Извор: ФБ свешт. Ненада Илића

У Минеаполису су избили нереди, напади на полицију, паљење полицијске станице, аутомобила. У нередима учествују и црни и бели.

У људима ипак постоји нешто што се опире злу.

Зло је присутно у свету. Зло које је заклоњено иза униформе и државне силе је посебно одвратно. Ако игде постоји тежња система да оправда зло, нема никакве сумње да се оно што је људско и Божије мора од зла оградити. Реакција није увек контролисана али је разумљива.

Болно је што суседи Хрвати, међу којима је и много бивших Срба, никако, после толико година, да се јасно ограде од зла које су усмерили на Србе. Али је још болније да међу Србима у Србији постоје још увек људи који не желе без обзира на Милошевића и Туђмана и Алију, да разумеју отпор који се јавио код Срба у Хрватској кад им је поново запретило непокајано зло. Ако и разумеју сад нереде у Минеаполису, не желе да разумеју неупоредиво страшније узроке грађанског рата у Хрватској и на територији некадашње НДХ.

Зло се злом не лечи, али да неко не разуме разлику између гнева немоћних и уплашених и гнусне организоване силе ипак је опасно. То је подршка злу било где и било на који начин ће се оно појавити.

Свети новомученик Вукашин 

А победника у Христу као што је Свети Вукашин, победника који ни праведним гневом не помажу злу да влада, увек је било мало. И због тога их и прослављамо. Да бисмо пронашли и сачували оно Божије у нама.

А биће нам потребно. Јер систем овога света у злу лежи. И тек ће нам показати на шта је све спреман. Као и на шта су спремни сви они који подупиру тај систем у свим његовим прерушеним облицима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића, 29. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Овако говоре хришћани.

Оставите коментар