Понуда Црне Горе СПЦ: Нови назив, грб, преговори уз међународне институције

Ђукановић је дао понуду Српској православној цркви да се направи “црква за све православне вјернике у Црној Гори“, јер ће се у супротном правити црква националних Црногораца

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић)

Према незваничним информацијама које долазе из Црне Горе, предсједник Мило Ђукановић предложио је да се од 1. јуна до 1. августа воде преговори између државе Црне Горе и Српске православне цркве.

По истим информацијама, СПЦ у Црној Гори би по приједлогу Ђукановића требало да се преименује у Православну цркву Црне Горе, а протоколарна јурисдикција би остала Српска православна црква.

Црквена служба би се по том приједлогу вршила искључиво по православним канонима, а вјерска окупљања би била искључиво на традиционалном утемељењу.

Свештенство “Православне цркве Црне Горе”, би по приједлогу остало исто (резидентно и странци са државном боравишном дозволом), а застава цркве би требало да буде Грб Црнојевића.

Богословија би по приједлогу требало да ради по закону о школству Црне Горе, а дошло би до промјене Закона о слободи вјероисповијести, гдје би се о имовини СПЦ-а власништво доказивало у судском умјесто у управном поступку.

Разговори о овом приједлогу Црне Горе би требало да се воде уз асистенцију међународних институција.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(АТВ/РТРС, 29. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Трикови већ вићени када је СРЈ преименована у Србија и Црна Гора па се потоња убрзо одвојила.

    А ово, за име Православна црква Црне Горе је иста формула као и за (неканонску) Православну Цркву Украјине (ПЦУ).

    Али, неће проћи.

    Отпадници од Бога и од Цркве, неће вам пројекат успети — јер правите кућу на песку сопственог бахатог властољубља, мржњи према Србима својој једноверној браћи и на богоборном одступништву.

    Несретници, су чим ћете изић пред Милоша и остале српске витезове?

    До Милоша нећете стићи, а ни поред Марка Миљанова нећете проћи:

    “Два Зећанина, један од браства Лајковића, а други Кликовац, чували су годинама овце заједно на Цијевну. Љубили су се као два брата. Послије виђе Лајковић да није Кликовац добар чојак, ни вјеран друг. Рече му: ”Нијесам мога промислчит да можеш такав бит; али нећу ти ништа друго рећ ни учињет, тек само сломићу они ваган из којегa смо заједно јели двадесет година, да се не трује ко од њега, ка што си ти отрован!” И тако сломи ваган и бачи га у воду Цијевну, ради знака ништавне љубави.”

    Хеј Црногорци, некадашња Српска Спарто, вођи ваши загадише, отроваше “ваган” из кога једосте са Србима толике године, али га Срби не сломише.

    Нека га не сломише и у воду не бацише, није “ваган” крив. Ваши вођи јесу…

  2. Ovdje ulogu igraju detalji. Ne može Pravoslavna crkva Crne Gore, može ona koju Moskva priznaje u Ukrajini , Upc-Moskovske patrijarsije. Ovdje bi to moglo biti Pravoslavna crkva u Crnoj Gori – Srpske patrijaršije. Recimo takva formula. Jer to de facto već jeste. Ali to bi se moglo napraviti da nije Milo i da nema ovih drugih ustaša, jer drugo nisu. Dakle, nema dogovora sa zločincima

  3. Биће вруће лето!

  4. Ajmo svi po jednu ciglu i neka napravi tu crkvu i da vidim ko ce mu doci u nju?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading