Марјан Ивануша: Нећемо избећи други талас корона вируса

Смирује се ситуација и боље је, али вирус је још увек ту, рекао директор Светске здравствене организације у Србији

Директор Светске здравствене организације у Србији, Марјан Ивануша, изјавио је како се очекује други талас корона вируса Србији који нећемо избећи.

„Бојим се да нећемо избећи други талас, надам се да ће бити што блажи, али то не знамо, треба да смо спремни на најгоре, а надати се најбољем“, рекао је за Н1 Ивануша.

Да је вирус ослабио, како је истакао, нема доказа. Студије су показале да је у тешко погођеним земљама корона вирусом заражено до 10 одсто, док је то код оних са умереном епидемиолошком ситуацијом испод пет одсто.

„Смирује се ситуација и боље је, али вирус је још увек ту“, рекао је Ивануша.

Епидемија је, према његовим речима, још релативно активна, а 67 новооболелих је и даље велики број.

Иако још нема довољно доказа, Ивануша верује да би кавасаки синдром могао бити доведен у везу са корона вирусом.

„Изгледа да се код неке деце појавио и нема другог објашњења него да би могао бити узрокован вирусом короне, велика је вероватноћа да та веза постоји, а анализе се још раде“, сматра Ивануша.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Као што су раније пришили аденовирусима миокардиопатију као компликацију, тако сад корона вирусима пришивају нешто ретко и мало познато да делује страшно. Само да директор СЗО Србије престане да се боји и тиме ће све бити много боље.

  2. … поплава.

    Заравњење криве, експоненцијални раст, италијански и шпански сценарио путем СМС-а, брат Си (а можда и ниси), респиратори и маске, социјално дистанцирање, ретроактивно легализовано ванредно стање, “нова нормала” (термин који још увек тражи успешан преведена на српски), масовно тестирање …

    Са све хРТ Србије/(х1)N1/pink е-школом за старо и младо, аплаузима и бакљадама, уз упражњавање скупова по тржним центрима, супермаркетима и кладионицама док су литургије и литије заразне.
    Васкршње и Спасовданске изразито.

    Чуди ме само да је текст “остани код куће” из горњег угла екрана замењен у родно неравноправно “буди одговоран” а да се ни једна надлежна ФЛГБТ инстанца није побунила.
    Да ли то значи да могу да будем “неодговорна” (до сад нисам био ал’ можда сам постала) или је можда у питању предизборни компромис?
    После другог таласа или формирања владе (шта год се раније догоди) овај пропуст биће исправљен, тако ми протестантске етике

    Дакле, кад је могла да се игнорише епидемија зимус а да се ванредно (здравствено) стање прогласи у марту питам се да ли постоји и један разлог да се исто не понови у позну јесен/зиму, са све полицијским часом?

    До тад ће већ и струка (која никад не спава) мало да одмори, да преведе нова образложења и припреми се за други талас. Да се мање брука.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading