Изабрана прва транс жена за градоначелницу у Француској

Мари Ко на Твитеру добила пуну подршку француске министарке за родну равноправност Марлен Шиапа за место градоначленице локалне заједнице Тилоа ле Маршена

Трансродна градоначелница Мари Ко (Фото: Данас)

Савет локалне заједнице Тилоа ле Маршен на североистоку Француске изабрао је Мари Ко за своју градоначелницу као прву транс жену на том положају и тиме исписао нову страницу француске историје.

Кампања ове педесетпетогодишњакиње била је заснована на платформи еколошке одрживости и јачања локалне економије. Како је казала за агенцију АФП, није активиста али жели да се усредсреди на општинску политику.

„Људи ме нису изабрали зато што јесам или нисам трансродна особа, већ су одабрали мој програм“, каже Ко. Како је додала, „занимљиво је што, када ствари постану нормалне, ни по чему се не издвајате“.

Ко је на Твитеру добила пуну подршку француске министарке за родну равноправност Марлен Шиапа.

„Транс видљивост и борба против трансфобије такође зависе од обављања политичких и јавних одговорности. Честитам Мари Ко!“, написала је министарка.

Мештани Тилоа ле Маршена, заједнице на граници са Белгијом са мање од 600 становника, гласали су на општинским изборима у марту. Кандидати са листе „Одлучујмо заједно“ на којој је била и Ко, добили су највећу подршку грађана.

На основу тога, Ко је прекјуче добила једногласну подршку одборника за нову градоначелницу. Једна од оснивача француског Националног трансродног удружења Стефани Нико казала је да су избори показали да су „грађани све више прогресивни“ јер су „гласали о вредностима појединца без обзира на њихов родни идентитет“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

  1. Bolje da su izabrali robota,robot ne bi trazio paradu robota.

  2. … и птицама на грани јасно колико смо Напредни: они изабрали Градоначелницу за село са мање од 600 становника а Србија Премијера за више од 6 милиона! И то ко зна кад (и где, додуше).

    Горећи од жеље да сазнам је смисао термина “транс жена” и којом се преводлиачком техником до њега дошло, потражио сам извор ове вести. На жалост, ни Данас ни Блиц (који је ово такође објавио) га не наводе.
    Али полако – има времена – лепо пише да је ово (тек) “прва транс жена на том положају”..
    Биће тога још – само напредно и равноправно.

  3. Зар је нормално коментарисати нечији избор само због тога што је ненормалан? Таквих градоначелника у Француској има на хиљаде, али битно је само ово створење. Наравно, није проблем што је изабрано, него је пробчем што се помиње нешто што је тотално небитно за јавност. Свако има право да буде владар свог тела и дише, али нема право да другима поремећај пропагира као врлину. Да, то важи и за оно што врши дужност председника Владе Републике Србије.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading