Кинеске власти шире употребу здравствених апликација

Људи би били оцењени на основу тога колико су вежбали, како су се хранили, шта су пили, да ли су пушили и чак колико су спавали ноћ раније

Припадник обезбеђења држи QR код за здравствену апликацију на контролном месту у уметничкој четврти 798 у Пекингу, током епидемије корона вируса, 29. април 2020 (Фото: Reuters/Thomas Peter)

Апликације са QR кодовима које прате кретање корисника играће много већу улогу у свакодневном животу, јер кинеске власти разматрају нове начине за употребу ове технологије, преноси Ројтерс.

Уграђени у популарне апликације за паметне телефоне као што су WEChat и Alipay, ови QR кодови садрже прикупљене податке о кретању, као и неке медицинске податке о власнику телефона и на основу тога кориснику дају црвену, жуту или зелену оцену која указује на вероватноћу заразе.

Да би се слободно кретали, људи у Кини морају имати зелену оцену и од фебруара се од њих тражи да покажу своје здравствене QR кодове уколико желе да уђу у одређени ресторан, парк или неко друго место.

Јавност се није превише супротстављала овим QR кодовима, јер су их сматрали неопходним за сузбијање пандемије.

То је био случај све док источни град Хангзхоу није предложио у петак да трајно додели сваком свом становнику обојену здравствену значку и додели им оцену од 0 до 100 базирану на њиховим здравственим картонима и животним навикама.

Људи би били оцењени на основу тога колико су вежбали, како су се хранили, шта су пили, да ли су пушили и чак колико су спавали ноћ раније.

Овај предлог сусрео се са оштрим критикама на интернету, јер људи сматрају да превише крши њихову приватност.

„Моје физичко здравље је приватно, зашто бисте желели да прикупљате информације и правите табелу са најбољим резултатима?“, гласио је један од коментара.

У Кини се лични подаци врло лако купују и продају на интернету, а притом је и вероватноћа хаковања личних података врло велика.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 26. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading