Уставни суд одбацио све иницијативе за испитивање уставности ванредног стања

Разлози за одбацивање иницијатива би требало да буду објављени следеће недеље у Службеном гласнику

Уставни суд Србије је збирно одбацио све иницијативе за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања и општих правних аката који су из те одлуке проистекли, наводи се у саопштењу.

Суд је такође одбацио и захтеви за обуставу извршења аката и радњи предузетих на основу наведен оспорене Одлуке Владе Србије.

Подсећамо, Уставни суд је током трајања ванредног стања примио више десетина иницијатива за покретање поступка за оцену уставности и законитости, од чега се преко 30 односило на поједине одредбе које су током ванредног стања донели Влада Србије и поједина министарства.

Разлози за одбацивање иницијатива би требало да буду објављени следеће недеље у Службеном гласнику.

Ванредно стање у Србији је због пандемије корона вируса уведено 15. марта, а укинуто 6. маја.

Организације цивилног друштва, политичке партије и појединци који су суду подносили иницијативе указивали су на потенцијалну неуставност одлуке о самом увођењу ванредног стања, обзиром да је одлука донета без сагласности Скупштине Србије и без „адекватног објашњења зашто се највише законодавно тело није састало да разматра увођење рестриктивних мера“.

Иницијативе су биле усмерене и на легалност одржавања „Скајп суђења“, Наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије и сличних рестриктивних мера.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 22. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Какве крпе…

    ОВО више није ни за брисање уср..их опанака.

  2. Да су чекали да се заврши надгорњавање у Скупштини, посланика који би били против власти и по цену већег броја умрлих, пандемија би се већ много више проширила. Из тих истих разлога је велика Британија платила свој данак корони.
    Интересантно је да увођење ванредног стања најтврђе оспоравају они који су после убиства Ђинђића такође увели ванредно стање без одлуке Скупштине. Али хипокризија и двоструки аршини су постали стандард у Србији.

  3. … да додам да нема пуно смисла проглашавати ванредно стање у сатрапији чији је део окупиран а остатак под колонијалном управом. У том слислу је оно првопоменуто ванредно стање делимично и имало неку сврху (да се утврди градиво код потоњих).

    Уставни суд је могао да се, рецимо, наново прогласи ненадлежним (читај неуставним) што ће вероватно и учинити на јесен када крене “други талас”. Што да губе време на суштину кад ни досад нису.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading