Мило Ђукановић: СПЦ би да управља Црном Гором, могуће формирање цркве православних Црногораца

Је ли Црној Гори мјесто у Европи или на другој страни, упитао председник Црне Горе на конференцији за медије поводом две године мандата

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић)

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да би Српска православна црква (СПЦ) да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер.

„Је ли Црној Гори мјесто у Европи или на другој страни“, рекао је Ђукановић на конференцији за медије поводом двије године мандата, која се одржава испред резиденције на Цетињу.

Ђукановић је казао да је највећи изазов како сачувати атрактивност Црне Горе као туристичке дестинације, наводећи да је туризам шанса државе, а потом енергетика и производња хране.

Истакао је да се држава успјешно изборила са првом и најважнијом фазом борбе против корона вируса.

„Показан је висок ниво организације и компетентности здравственог система“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да ниједан дан до краја године не смије бити изгубљен како би губици у сфери економије били сведени на минимум.

„Свака криза паметнима доноси наук“, поручио је Ђукановић.

Он је рекао и да је Црној Гори мјесто у Европској унији и да се око тога не премишља.

Ђукановић је истакао је да је искуство у борби са пандемијом учврстило повјерење грађана и у квалитет политике која управља државом.

Рекао је да провјеру тога очекује на редовним изборима на јесен.

Одговарајући на питање да ли је Закон о слободи вјероисповијести провокација стабилности, рекао је: „Суштинска дилема је да ли држава новим законима, усклађеним са европским, треба да замијени законе из комунистичког времена? Да. Закон о слободи вјероисповијести треба Црној Гори и донесен је у право вријеме“.

Он је нагласио да све што је отето Црној Гори, биће јој враћено.

„Не нудите нам те изанђале и окрвављене формуле за будућност Балкана. Нећемо их прихватити“, рекао је Ђукановић.

Истакао је да ни једној вјерској заједници па ни СПЦ не припада право да присваја туђу имовину, да се одупиру судској провјери катастарских евиденција црквене имовине, да не плаћа порез, илегално уводи свештенике у државу. …

„Кажу да воде уједињени народ. Против кога? …Доста је циркуса било“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да је могуће и формирање цркве православних Црногораца.

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић)

Одговарајући на питање има ли његове улоге у хапшењу епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника, истакао је да се они нису нашли на мети државних органа због свог позива, већ због тога што су сматрали да им припада право да не поштују наредбе којих се треба придржавати у борби против корона вируса.

„Не може бити привилегованих, па ни кад носе мантије“„, казао је Ђукановић.

Он је рекао и да су пажљиво читали оцјене Фридом хауса и да ће се потрудити да поправе „све што може да замагли суштину“, нагласивши да су аутори извјештаја о Црној Гори ненаклоњени власти.

Говорећи о позивима за заштиту Срба у Црној Гори, рекао је да то неодољиво подсјећа на деведесете.

„Данас не зову из Сарајева, него из Подгорице“, казао је Ђукановић, наводећи да не долази у обзир да се може поновити сарајевски сценарио.

Он је истакао да понуда за преговоре са СПЦ и даље стоји и да постоји спремност на дијалог.

Ипак је, како је рекао, тешко водити дијалог у атмосфери коју СПЦ нуди, уцјена и неваспитаног вријеђања државе.

Он је рекао да је предсједник Атлас групе, Душко Кнежевић „патолошки лажов“, наводећи да жели да буде доступан правним органима и одговори на сва питања, и везано за „новац који је покрао“.

Ђукановић је казао да је био предсједник свих грађана, те да у таквој држави, Срби не могу бити дискриминисани, али ни привилеговани.

Он је, одговарајући на питање да ли ће бити укључен у кампању ДПС, рекао да о томе још није мислио нити је о томе разговарано у партији.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 18. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Bravo Milo, konacno receno. Dosta je bilo lazne politike 90. ih o ugrozenom srpskom narodu.

  2. Мило Ђукановић : “могуће формирање цркве православних Црногораца”.

    Стари лисац. Не би он то рекао да није већ то и припремио.
    И он и Вучић су искусни политичари. Са неограниченим и неконтролисаним приступом у народну касу. Могу да купе кога хоће. Сад, пред изборе у Србији, видећемо ко ће се наћи на СНС листама.

    Мило може купити свештенике, дати им звања и имања, привилегије, почасти и моћ.

  3. Ђукановић треба да оде јер је направио непотребан раздор међу народом. Одузимати имовину СПЦ? Реакција и Цркве и народа је нормална. А с ким и с чим ће правити црногорску православну цркву? Са латиницом коју је увео у Црну Гору, са НАТО пактом, са признањем Косова. Са тим греховима. Све је могао на други начин. Он после овог нема шта да тражи од црногорског народа. Огромну штету је нанео народу. Одлази Мило Ђукановићу!

  4. 1. Не жели СПЦ да управља Црном Гором, него Мило Црквом.
    2. Црној Гори, исто као и Србији, место није у савезу са онима ноји су убијали Србе, него са Русијом.
    3. Пандемија није показала да народ има поверење у државу, него до које мере осиона власт може да злоупотреби све да би владала.
    4. По Милу, законе из времена комунизма треба мењати, али владаре из тог истог времена не. Он је последњи који има право да коментарише било шта на ту тему.
    5. Држави Црној Гори ништа није отимано, а цркви се отима од 45.
    6. Мило нуди фразе и малтретира све у име тих фраза, а приписује другима да нуде нека застерела решења. За њега су, као и за Вучића, све туђе идеје и сва туђа решења у старту погрешна.
    7. Није ствар у томе да цркви не припада право присвајања, него њему, Милу, не припада то право које бесомучно злоупотребљава већ 30 година.
    8. Мило себе представља као неког вођу народа, а цркву представља као нешто што практично нема подршку у народу. Комплетна замена теза.
    9. У тренутку објаве попуштања мера, Мило хапси за непоштовање тих мера. Наводно је држава изнад цркве. Имаће времена да, ако преживи смену власти, размисли о томе.
    10. Наравно да нас све Милова усташија подсећа на 90-те. Али Мило је сад у НАТО, па сматра да му се може.
    11. Умишља да је у прилици да некоме даје понуде за нешто. Он, битанга, преварант, издајник нема права да говори о васпитању других. Он је оличење бахатости, простаклука и лоповлука.
    12. Док је крао заједно са њим, Кнежевић му је био добар. Сад кад су се поџапали око плена, не ваља му.
    13. После свих злоупотреба, увреда, омаловажавања и увреда, Мило може да буде председник само Шиптарима и Хрватима.
    14. Најважнија, практично једина битна активност Милова, осим крађе, је припрема избора и кормиларење својом приватном партијом.

    закључак: Мило је озбиљна сметња било каквом нормалном и слободном животу у Црној Гори. Све што ће бити, заслужио је у потпуности. Тешко да ће ко сузу да пусти.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading