Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Само нека дижу оптужнице, ми смо пред законом чисти

Позив Влади Црне Горе за дијалог послат, чекамо одговор, изјавио ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић за Радио Београд

Отац Гојко Перовић и Ана Томашевић (Архивска фотографија: Радио Београд)

„Митрополија црногорско-приморска је непосредно пред инцидент у Никшићу славу града (Св. Василија Острошког), прошле недеље поднели Влади Црне Горе иницијативу за наставак преговора о спорном Закону о слободи вероисповести. Онда су настале ове непријатности и инциденти, хапшење владике Јоаникија и свештенства. Мислим да је сада управо у данима пред нама време да Влада одговори на нашу иницијативу”, изјавио је за Радио Београд ректор Богословије на Цетињу и један од преговарача Митрополије црногорско-приморске са Владом Гојко Перовић.

„Они се већ дуже време састају и држе седнице под појачаним надзором. Никаквог значи разлога нема да се под истим околностима преговори експертских тимова не наставе. Ми стрпљиво и смирено чекамо њихов одговор да се преговори наставе, да почну нормални разговори, који ће Црној Гори донети нормалне законе и нормалне односе.”

Tешко у Црној Гори разумети шта је здравствена мера, а шта злоупотреба

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић оценио је тродневно задржавање у притвору владике Јоаникија и свештенства у Никшићу као тешке и потресне догађаје.

„За нама је потресна и непријатна недеља, осећала се та непријатност у ваздуху. Превладао је разум код људи који су доносили одлуке и то је сад најважније. Толико неразумевање је било и логично, јер су у последње време овде одлуке доношене крајње једнострано, без икаквих консултација са црквом. Онда долазимо у ситуацију да до поноћи чекамо да пусте из притвора владику и свештенике, а да никаквог основа нема да они у притвору буду.”

Извор: Фејсбук

Оценио је да је „тешко у Црној Гори разумети шта је здравствена мера, а шта злоупотреба, шта је сукоб државе и цркве, а шта борба за квалитетан, цивилизацијски закон, који треба да има свака уређена држава”.

Упитан да прокоментарише оптужницу која је подигнута против свештенства Митрополије црногорско-приморске, отац Гојко је одговорио да је Црква чиста. „Ма, само нека подижу оптужнице, ми верујемо да смо пред сваким судом чисти и без греха. Што се тиче позитивних прописа, ми смо потпуно мирни. Правна опасност у том смислу је ништавна, нема основа за правну осуду.”

Наглашава да ово није моменат за зле слутње, већ за наду да ће судови почети да се понашају у складу са принципима. „Јер, ако ћемо по прописима, пола власти и сви ми онда треба да будемо осуђени.”

Литије ускоро

Гојко Перовић каже да ће се литије свакако наставити са првом могућношћу јавног окупљања, а то би, по свему судећи, сматра, требало да буде ускоро, „уколико опет неко не нађе за сходно да ту тему злоупотреби“.

„Сад се и последњи заражени короном не сећа кад се заразио. Значи, наш проблем није корона (круна), него неправда, круна те неправде је антиуставни покушај да се створи државна црква, а то је намера овог Закона о слободи вероисповести. и то више не треба увијати у обланде”.

Додао је да то више није питање само имовине или положаја свештеника, већ питање новог духа који хоће насилно да убаци државу у цркву. Док се не стекну услови за литије, организоваћемо саборне молитве.

Отац Гојко закључује да у Црној Гори нема међуетничких сукоба. „Они су између браће и кумова, то су несугласице унутар једног народа и то је Божија истина. Црква ће наћи начин да да благослов свакоме – и повређеном полицајцу и повређеном грађанину.” Он не очекује даље заоштравање, „већ смо видели куда оно води”.

Послушајте целу емисију

Ана Томашевић, Радио Београд



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Оче, Гојко.
    Разговори?
    Са ким?
    О чему?
    Ако су они већ све своје рекли.
    А ваш услов за даље, био је укидање Закона.
    Не разговори о амандманима, експертских тимова, итд итд…
    Поступање мимо реченог оставља простора сумњи, а то не треба да постоји.

    Уосталом, има људи које су у овим смутним временима изнедриле Литије, показавши да су верујући, одговорни и способни да скупа са народом и ураде нешто по тем питању. Свакако и са свештенством СПЦ, на добробит себи и ничију штету.

    ПС.
    Народ никада није водио у раскол или јерес.

    Мир свима!

  2. Отац Гојко громопуцателном реториком црногорчи свеколико историјско, културно и духовно насљеђе српског народа у Монтенегру, у коме је и по Гојку и по Милу све – од немањићке земље до немањићких светиња увијек само црногорско, никад бар “и српско” у јавним наступима. Губитнички експертлуци Гојковог тима у преговорима са силом и неправдом Монтенегра су нас својим непресушним колаборационизмом до овог крајње инфериорног положаја и довели. Вечито пресамићивање пред истрјебљивачима свега српског у јавном животу Црне Горе и упорно паламуђење једног црквеног лица о грађанској држави, грађанском миру, црногорском просперитету, без иједног јединог осврта на све гори терор те и такве усташоидне државе над Србима, уз што је могуће чешће изостављања српског имена уз све што нам отимају – Цркву, историју, језик и културу у цјелини! Слаткорјечиви и теолошки обландирани ангажман Гојка Перовића у овим стварима наноси велику штету православном српству и на тај начин и Српској Цркви у Црној Гори. Несхватљиво је како се још не нађе ниједан од толиких наших академских богослова да нам вјеродостојно протумачи његов чувени домољубни поклич на једној од литија, упућен пред претежно српским аудиторијем црногорским србомрсцима: “Нема нама молитве без вас (србомрзаца) нити вама државе без нас (слободних “православних” Црногораца и поробљених православних Срба, којима у таквом Монтенегру може сљедовати само потпуна асимилација или прогон и одстријел).

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading