Site icon Стање ствари

Данас: Неће Вучић ништа лоше рећи о Ђукановићу

Саговорници листа „Данас“ Борко Стефановић и Санда Рашковић Ивић коментаришу реаговање председника Србије на дешавања у Црној Гори

Александар Вучић и Мило Ђукановић (Архивска фотографија: Betaphoto/AP)

Представници појединих опозиционих партија у Србији различито гледају на реакцију председника Србије Александра Вучића на дешавања у Црној Гори, који је изјавио да не може да се меша у послове друге државе те да је потребно бирати речи.

Док је заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић очекивао одлучнију и жешћу реакцију, потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић указује на то да је позиција Србије у овој ситуацији деликатна.

Стефановић у изјави за Данас говори о Вучићевом лажном државништву и патриотизму и поставља неколико питања.

– Зар је ико очекивао да Вучић буде одлучан и жесток у одбрани народа у протесту у Црној Гори? Може ли неко да замисли ситуацију у којој је неки владика ухапшен у Хрватској и како би Вучић на то реаговао? Неће Вучић ништа рећи лоше о Ђукановићу јер их вежу заједнички, веома опипљиви интереси. Толико о његовом лажном државништву и патриотизму – навео је Стефановић.

Рашковић Ивић има блажи приступ.

– Позиција Србије је деликатна у односу на кршење људских права Срба у Црној Гори и кршење права СПЦ у Црној Гори. Свакако треба заштитити права наших сународника и права СПЦ, али треба дипломатски одмеравати реакције, јер је Црна Гора суверена држава која би интерпретирала интензивно уплитање Србије као мешање у унутрашње ствари црногорске државе. И међународни фактор би дао исту интерпретацију – објашњава она за наш лист.

Како додаје, тек треба видети како ће се Вучић надаље понашати.

– Остаје тек да се види хоће ли Вучић умети да на дуге стазе води балансирану политику заштите Срба и СПЦ у Црној Гори без „клацкања“ између популизма с једне стране у циљу стицања политичких поена на домаћем терену, и игнорисања ситуације у Црној Гори у циљу стицања поена као „стабилократа“ на међународном пољу – закључује она.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 5. 2020)

Exit mobile version