Владика Јоаникије и свештеници пуштени на слободу

Осим владике Јоаникија, притвор од 72 часа био је одређен и свештеницима никшићког Саборног храма

Епископ Јоаникије (Фото: Снимак екрана Јутјуб – Острог ТВ)

ПОДГОРИЦА Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и свештенство из Никшића пуштени су на слободу.

Руководилац Основног државног тужилаштва у Никшићу, Стево Шекарић рекао је вечерас новинарима да епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици свештеника Митрополије црногорско-приморске  неће бити продужено задржавање, а о детаљима ће говорити у суботу на конференцији за новинаре која је заказана за 10 часова, преносе локални медији.

Осим владике Јоаникија, притвор од 72 часа био је одређен и свештеницима никшићког Саборног храма: Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу, Николи Маројевићу и Слободану Јокићу. Јокић је после саслушања враћен у болницу гдје се налази под полицијском стражом.

Велики број верника остао је до касно у ноћ испред зграде суда у Никшићу чекају ослобађање свештеника. Локалне власти су искључили уличну расвету на простору испред Основног суда и Центра безбедности.

Владика Јоаникије одмах по изласку на слободу обратио се окупљеном народу који је јуче од девет часова ујутро чекао одлуку суда.

У више градова Црне Горе и вечерас се одржавају протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника Српске православне цркве.

После молебана у Саборном храму Светог Василија Острошког, грађани су се вечерас окупили испред Основног суда у Никшићу, а протеста је било и у Подгорици.

У Будви трећу ноћ за редом окупило више од 1.000 Будвана.

Како преносе „Вијести”, у вечерашњој најбројнијој протестној шетњи, окупљени узвикују „Пустите нам владику”, „Косово је срце Србије”, „Устала је Црна Гора”, „Светиња се бранит мора”.

У Бијелом Пољу протест грађана је одржан на градском тргу, а окупљени су између осталог узвикивали „Мило лопове”, „Баците штитове”, „У нама је срце лавље, ми бранимо православље”, „Не дамо владику”, „Не дамо свештенике”, „Црна Гора и Србија то је једна фамилија”.

Протест у Пљевљима због хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника СПЦ завршен је вечерас око 21 сат без инцидената.

Грађани су се окупили у главној градској улици након чега је колона кренула до цркве Свете Петке где их је сачекао кордон полиције.

Око 5.000 грађана је током протеста у Беранама узвикујући „пустите владику” прошао поред зграде полиције и запутио се према манастиру Ђурђеви ступови.

Демонстранти у Беранама су се разишли, након што су враћајући се од манастира поново прошли поред полиције, преноси Танјуг.

Чуло се неколико петарди, али су редари усмерили грађане да се не задржавају. Полиција је под пуном опремом остала мирна.

Грађани испред суда у Никшићу чекали ослобађање владике

НИКШИЋ – После молебана у Саборном храму Светог Василија Острошког, грађани су се вечерас окупили испред Основног суда у Никшићу, у знак протеста због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника Српске православне цркве.

Грађани Никшића цео дан су испред суда чекали одлуку (Фото: Снимак екрана)

Протојереј Радојица Божовић поручио је, после молебана, да се народ у Црној Гори тренутно налази на распећу, али да ће, како је казао, вера победити, преноси РТЦГ.

Хапшење владике Јоаникија, према речима Божовића, подсећа на хапшење Христово.

Он је додао да се нада да ће епископ Јоаникије и свештеници бити пуштени на слободу.

Владики Јоаникију је одређено задржавање до 72 сата због литије која је 12. маја одржана на дан Светог Василија Острошког у граду под Требјесом.

Поред њега у притвору су и свештеници Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић.

Сава Костић, адвокат Јоаникија, посетио је данас у Центру безбедности Никшић епископа и свештенике са којима је разговарао о условима и поступању према њима током задржавања, преноси Танјуг.

„Очекујемо, сходно одредбама Законика о кривичном поступку Црне Горе, да након истека 72 сата, по сили закона, епископ Јоаникије и свештеници буду пуштени на слободу. Било какво задржавање и минута после тога представљало би драстично кршење основних права и слобода зајамчених Уставом, законицима, међународним конвенцијама, тако да верујем да ће надлежни државни органи у складу са тим и поступати”, рекао је Костић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading