Високи комитет за људско братство: Позив припадницима свих вероисповести на молитву за окончање пандемије

Не молимо се једни против других! Сви смо уједињени као људска бића, поручио папа Фрања током јутарње мисе

Папа Фрањо (Фото: EPA-EFE/VATICAN MEDIA)

Папа Фрања из Рима и велики имам Ахмед ал-Тајеб из Каира, као и личности свих конфесија, упутили су данас међународни позив на молитву за окончање пандемије корона вируса.

„Не молимо се једни против других! Сви смо уједињени као људска бића“, поручио је папа Фрања током јутарње мисе.

Велики имам из Каира препоручио је верницима да се моле Алаху да „спаси све људе од ове несреће и да помогне научницима да успеју да пронађу лек“.

„Нека бог заустави ову трагедију“, поручио је папа Фрања који је на челу Римокатоличке цркве, али је указао и на „пандемију глади“ која је ове године однела 3,7 милиона људских живота и на пандемије „ратова“ и „деце без образовања“.

Папа Фрања и шеик Ахмед ал-Тајеб су у фебруару 2019. у Абу Дабију потписали „документ о људском братству“ у којем се апелује на слободу вероисповести и на слободу изражавања, на заштиту верских места и на правима дискриминисаних мањина.

Та иницијатива је изродила Високи комитет за људско братство који је званични организатор овог међународног дана за молитву.

У Египту су затворене све џамије, а верници проводе рамазан код куће.

У Либану, где је поново уведена четвородневна изолација, председник Мишел Аун је позвао „Либанце да се моле да бог заштити човечанство од опасности пандемије корона вируса“, што је одговор на папин и имамов апел.

„Нека се звуци минарета и црквених звона уједине како би утишали све гласове који штете нашем националном јединству“, поручио је председник Либана.

У поруци либанском народу, папа Фрања је одао почаст овој земљи која је „толико дуго пример коегзистенције и братства“, али пролази кроз озбиљну привредну и финансијску кризу која угрожава будућност младих.

Папа је најавио помоћ од 200.000 долара за доделу 400 стипендија и изразио жељу да „сви национални и међународни актери на одговоран начин истрају у потрази за општим добром“.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Нека се помоле да свако за себе схвати и одупре се белосветској обмани (hysteric pandemic) која се намеће преко мас медија милионима пута током сваког дана (иако су доживели потпуни фијаско са почетном причом о милионима жртава и важношћу кућног притвора – коју су Белорусија и Шведска разбуцале). Нека се помоле и за душе статистичара да случајно не подлегну превари када буду у јуну представљали извештај колико је УКУПНО људи (не корона жртава) умрло у ЕУ током протеклих пар месеци. Када буду схватили да су подлегли неоснованом страху молитва ће им бити услишена.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading