Сретен Петровић: Не краду Теслу само Хрвати

Ово што Хрвати ових дана чине са Теслом, у заветрини ЕУ, јесте поновно извршавање Месићеве наредбе да тврдњом како је Тесла велики хрватски научник промовишу нову и независну државу Хрватску

Никола Тесла (Илустрација: Драган Стојановић)

Кад човек остави толико дубок траг у историји човечанства, кад својим изумима иницира и цивилизацији омогући скок у развоју какав није учинила никад раније, онда је лепо, а и корисно, таквог човека присвојити, како то безобразно, из бусије Европске уније, чине Хрвати. Нимало се не обазиру на чињеницу да је Тесла увек говорио како је поносан што ће потоње генерације за његова дела говорити да их је учинио Србин. Не краду Теслу само Хрвати. Неки Румун је писао да је Тесла његов сународник и да се звао Николае Теслае. У некадању велику енциклопедију Француске, уписан је као Француз. И тако даље и томе слично.

Своје прве изуме Тесла је у Америци, док није добио америчко држављанство, пријављивао заводу за патенте као држављанин Аустроугарске. Једино је тако прихватан, јер је рођен у аустроугарској покрајини, у то време, под директном управом Мађарске, па је у неколико историјских текстова записан и као Мађар. Историјски  гледано, Мађари би због још једног разлога имали више права од  Хрвата да за Србина Николу Теслу кажу да је (бар мало) Мађар. Имали би то право зато што је први посао Тесла добио у будимпештанској пошти, и у Мађарској је почео да расте као научник, а никад ништа није радио у Хрватској. У будимпештанском парку је осмислио и, на стази, пријатељу исцртао скицу свог првог великог изума, обртно магнетно поље које се и данас – век и по од времена у коме је настало  –  врти у сваком електромотору у свету.

У српским се школама о Тесли не учи довољно (моја оцена), народ из кога је потекао још нема ниједан докторат о његовом делу (чињеница, за магистарске немам податке). Срби немају аналитички саздан, а свеобухватан документ, електронски лако доступан са сваке тачке у Србији, који би им открио зашто је Тесла толико велик и зашто би Хрвати да га присвоје. Због тога овде наводим неколико чињеница које пружају објашњење.

Два открића – точак у другој половини четвртог миленијума пре хришћанске ере – и Теслино, горе већ поменуто,  обртно магнетно поље крајем 19. и почетком 20. века – изазвала су тектонску  технолошку револуцију и свако је, у своје доба, битно убрзало развој земаљске цивилизације.

Поуздани историчари науке и ауторитативни научници тврде да је Тесла својим открићима на пољу електротехнике задужио човечанство више него иједан човек пре њега.

Величину Тесле и значај његовог имена, међу Хрватима први је схватио некадашњи председник државе Стипе Месић. Месић је прво обуздао острашћене Хрвате који су, уништавајући све што је српско, срушили Теслину родну кућу у Смиљану. Осведочени хрватски србомрзац, онај који је злурадо саопштио да Југославије више нема, председник Месић, наредио је својим доглавницима да Хрватску промовишу у свету тако што ће доказивати да је „Ненадмашни геније” – како је у истоименом делу  Теслу назвао његов пријатељ и биограф Џон О’Нил – велики хрватски научник.

Ово што Хрвати ових дана чине са Теслом у заветрини Европске уније, јесте поновно извршавање Месићеве наредбе доглавницима да тврдњом како је Тесла велики хрватски научник промовишу нову и независну државу Хрватску. Судећи према извештајима из Брисела, и она наводно Теслина изјава,  да се  „поноси српским родом и хрватском домовином” доживела је нову хрватску обраду.

Сретен Петровић, 
Београд

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар