Митрополија црногорско-приморска: Груби обрачун власти Црне Горе са Црквом

Црногорска власт је током епидемије корона вируса наставила сурови обрачун са Црквом уз застрашивање грађана и утеривање страха у њих, истакнуто је у саопштењу 

Фото: Спутник/Небојша Поповић

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика будимљанско-никшићки Јоаникије и Правни савет МЦП, поручили су да ће предузети мере да се, због будућих случајева, неодложно поништи неуставна и незаконита одредба Наредбе за предузимање привремених мера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог корона вируса.

У заједничком саопштењу истичу да је у једном њеном делу, који се тиче укидања и поништавања верских права грађана, она грубо супротстављена обавезујућим међународно-правним актима које је Црна Гора ратификовала и који су за њу обавезујући.

Изгледа да, осим наредбе, у правном поретку Црне Горе не постоји ниједан други акт и, у том погледу, је кажу, реч о догађају без преседана.

Подсећају да су МЦП и Епархија будимљанско-никшићка, у претходном периоду, у више својих саопштења, указале на политичке, идеолошке и медијске аспекте поражавајућих атака на право на слободу вероисповести и говора мржње против Цркве, свештенства и верника.

Указују, међутим, да је црногорска власт током епидемије корона вируса наставила, како кажу, сурови обрачун са Црквом уз застрашивање грађана и утеривање страха у њих као у најгора времена једнопартијске тоталитарне идеологије и режима.

Упркос поштовању свих здравствених заштитних мера, истиче се у изјави, црногорска власт је, кажу, нажалост кроз селективно и дискриминаторно незаконито поступање менаџмента Управе полиције, започела „јавну и правну шикану свештенства, монаштва и верног народа“, која се огледала у поништавању међународног и уставног права на слободу вероисповести до права на слободу окупљања.

Набрајајући неуставно и незаконито деловање Управе полиције током протекла два месеца, од 13. марта до 9. априла, за које кажу да је било катастрофално, у изјави се истиче да ниједан верски тренутак, чак и када су у питању сахране преминулих, није био вредан људске пажње и елементарног поштовања.

„Управа полиције је поступала без икаквих појединачних правних аката на које би се могла изјавити жалба или искористити друго правно средство ради заштите повређених права и основних слобода“, наводи се и додаје да је таквим поступањем бројним грађанима прекршено право на делотворни правни лек предвиђен Уставом Црне Горе.

У изјави се, између осталог истиче, да се у овом случају никако не ради о ограничењу права ради заштите здравља него о несразмерним, усменим мерама и то у обиму који не допуштају међународно правни акти и Устав Црне Горе.

(Спутник, 11.5.2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар