Џејмс Хупер: Вучићу лакше да се споразуме са Тачијем него да придобије Меркел

Вучићу је изгледа лакше да се споразуме са Тачијем, него да убеди немачку канцеларку Ангелу Меркел да прихвати њихов договор. То није био очекивани исход преговора између Србије и Косова, каже Хупер

Александар Вучић са Хашимом Тачијем и Ангелом Меркел (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Председнику Србије Александру Вучићу је изгледа лакше да се споразуме са председником Косова, Хашимом Тачијем, него да убеди немачку канцеларку Ангелу Меркел да прихвати њихов договор, изјавио је Џејмс Хупер, балканолог и бивши високи званичник Стејт департмента.

Како Глас Америке (ВОА) преноси, Хупер је оценио да унутрашња политичка превирања у Србији и на Косову нису препрека за свеобухватан договор две стране, а главни кључ држи Европска унија (ЕУ).

„На специјалном изасланику Беле куће за преговоре Србије и Косова Ричарду Гренелу је да помогне да се отклони неспремност ЕУ, која држи вето, да прихвати споразум који укључује територијалну компоненту“, рекао је Хупер.

Према његовом мишљењу, Србија инсистира на томе да свеобухватни споразум мора да садржи територијалне елементе.

„Србија додатно инсистира на чланству у Унији као исходу свеобухватне нагодбе“, каже Хупер.

Према њему, Србија и ЕУ – у стварности Немачка – налазе се на супротним странама нацрта договора постигнутог између председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија.

„Вучићу је изгледа лакше да се споразуме са Тачијем, него да убеди немачку канцеларку Ангелу Меркел да прихвати њихов договор. То није био очекивани исход преговора између Србије и Косова“, наставља Хупер.

У наредна два месеца Србија ће бити обузета изборима 28. јуна, док Косово каска са формирање нове владе, наводи ВОА.

У међувремену, како је навео Хупер, Гренел има најмање мај и јун, током којих би могао да ради на томе да ЕУ прилагоди свој став у односу на начин размишљања Вучића и Тачија.

„Уколико специјалном изасланику САД не пође за руком да убеди ЕУ да прихвати споразум који је већ договорен, биће угашена и актуелна повољна прилика за окончање конфронтације између Србије и Косова“, рекао је Хупер.

„Подстицај за САД да се држи овог курса је то што су српски и косовски лидери постигли огроман напредак у превазилажењу узајамних неспоразума и неслагања, који су, не само деценијама оптрећивали односе две земље, већ скренули њихову пажњу са фокусирања на будућност Балкана“, наводи Хупер, додајући да је реално постигнути напредак сам по себи достигнуће, за које им званичници ЕУ не одају признање.

„Вучић и Тачи су постигли више од договора; они имају основу за успостављање потпуно нових односа између две земље“, сматра Хупер.

Према њему, „ЕУ показује знакове провинцијалног размишљања у спречавању поштовања споразума Србије и Косова“.

(Данас, 2. 5. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading