САД одбиле молбу Немачке да размисле о финансирању СЗО

Нису нам потребне неспособне бирократије које се повинују Комунистичкој партији Кине на рачун људских живота, нагласио Мајк Помпео у свом одговору немачком колеги Хајку Масу

СЗО (Фото EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Сједињене Америчке Државе неће променити став према Светској здравственој организацији ни на молбу Немачке да још једном промисле о последицама одлуке да обуставе финансирање те међународне организације.

„Наш највиши приоритет је заштита људских живота, не јавно делотворни гестови и ситничарска политика”, поручио је шеф америчке дипломатије, Мајк Помпео, у одговору на писмо свом немачком колеги Хајку Масу, преноси „Зидојче Цајтунг”.

Мас је средином прошлог месеца упутио писмо Помпеу у којем га је замолио да размисли о последицама обуставе финансирања СЗО.

У свом одговору Масу, Помпео је поновио критике на рачун СЗО.

Он је уочио наводни ланац неуспеха организације чији је највећи финансијер деценијама био амерички народ.

„Од САРС-а до Х1Н1, еболе па све до вируса из Вухана, СЗО је стално била неуспешна у обављању своје основне мисије, а то је да помаже свим народима на највише могућем нивоу приликом обезбеђивања здравствене услуге”, критиковао је Помпео СЗО, преноси Танјуг.

САД, као највећи финансијер, има посебан интерес да СЗО буде функционална, транспарентна организација која ће полагати рачуне.

„Потребне су нам поуздане глобалне институције, а не дисфункционалне, неспособне бирократије, које се повинују Комунистичкој партији Кине на рачун људских живота”, нагласио је он.

Уједно је Масу поручио да САД рачунају на подршку Немачке у борби за слободу.

„Зидојче цајтунг” указује да готово саркастични тон писма јасно показује неслагања Вашингтона и Берлина, која су још видљивија током актуелне кризе због пандемије корона вируса.

Помпео је најавио да ће САД наставити да се труде да се СЗО реформише.

Указао је да треба анализирати и „тајминг” проглашавања међународне пандемије од стране СЗО, као и „неоправдане критике те организације на рачун америчких напора у заштити сопственог становништва и јавно стајање у страну режиму Комунистичке партије Кине”.

(Политика, 7.5.2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading