РТС: ЕУ учи децу да је Никола Тесла Хрват

Према интерактивној игри на сајту europa.eu, Никола Тесла је био „чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке“

Интерактивна едукативна платформа на сајту europa.eu (Фото: снимак екрана)

На страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Деца која желе да науче нешто о Хрватској преко интерактивне мапе могу да сазнају да се та земља налази на раскршћу централне Европе, Медитерана и Балкана. Међутим, према тој интерактивној игри, Никола Тесла је био „чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке“.

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустријској царевини (касније Аустроугарској), у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала.

Отац му је био православни свештеник, а обично се о Тесли говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

Нa истој, едукативној страници се, између осталог, каже и да је хемијска оловка (ballpoint pen) хрватски изум. Креатори игре су и у томе погрешили.

Едуард Славољуб Пенкала јесте био хрватски научник и бизнисмен словачког порекла који је патентирао и произвео механичку оловку, односно оловку у коју се ставља хемијска оловка као уложак и по коме се наливперо у овом региону често назива пенкало.

Изумитељем болпоинт оловке, односно хемијске оловке или оловке са куглицом сматра се Американац Џон Џејкоб Лоуд.

Могло би се, зато, претпоставити да код креатора интерактивне игре о чланицама ЕУ постоји и проблем са преводом.

(РТС, 7.5.2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Сасвим “логично“, а “бибилијски“ и „научнo“ потврђено:
    Први човек Адам је био – Хрват, и прва жена Ева је била – Хрватица!

  2. Нормално је ово што се дешава.Ни једној српској власти није пало на памет да направи велелепни музеј Николе Тесле, да се његови уређаји, проналасци и урна изложе на примеран начин, поготову урна. Да то буде урађено на понос васцеле Србадије. Да се види са свих страна када се улази у Београд.
    Сада имамо дебиле који окрећу коцке, би да премештају мост, да праве жичаре где им место није. Покрадоше све живо, па није чудо што нема пара за пројекте који би показали ко су Срби и њихови великани.
    Ујке могу да се чешу, мада су и они кренули општом историјском крађом личности и догађаја. То је општи покрет, поготову код ових покатоличених “народа“, ништа ново.

  3. Hrvati uce da je Tesla Hrvat, a Srbi uce da su dosli na Balkan i protjerali Albance…. pa se vi nastavite sprdati sa njima….

Оставите коментар