RT: Квазинаучни досије против Кине сачиниле су заједно ЦИА и МИ6

Лондонски Guardian је објавио да је тај документ од 15 страница аустралијском листу дотурила америчка шпијунажа

Five Eyes: САД, Аустралија, Нови Зеланд, Канада и Велика Британија

ЦИА и МИ6 заједно су саставиле „научни“ досије са намером да оптуже Кину да је скривала епидемију ковид-19.

RT указује да тај досије водећим западним земљама треба да послуже и да врше притисак на Пекинг и да му изнуђују одштету.

Документ је „у препричавању“ први објавио аустралијски лист Daily Telegraph, а RT наглашава да су га припремиле „забринуте владе Запада“. А формално су иза њега стаје шпијунске централе Five Eyes – Сједињених Држава, Аустралије, Новог Зеланда, Канаде и Велике Британије.

Лондонски Guardian је објавио да је тај документ од 15 страница аустралијском листу дотурила америчка шпијунажа.

RT оцењује да су ЦИА и МИ6 на прилично чудан негативан, а и злурад, начин „насликали“ кинески одговор на епидемију.

Наводи да се у досијеу тврди да је корона вирус-убица створен у лабораторији, иако у светској научној заједници постоји консензус да је „природног порекла“.

Студија на којој је досије заснован била је повучена јер је и њен аутор Ботао Ксиао, признао није било директних доказа за „лабораторијску теорију“.

Упркос томе, њој се нашло места у „Кинеском досијеу“.

Велики део досијеа је посвећен Институту за вирусологију у Вухану и једном од његових најбољих истраживача – Ши Женглију, који има дугу и респектибилну каријеру проучавања корона вируса сличних САРС-у и слепих мишева као њених природних носилаца.

Досије указује на ткз. истраживање добитака у које је био укључен др Ши. Реч је о идентификовању мутација у инфективним агенсима које могу настати природним путем и чине их много опаснијим за људе.

У досијеу се тврди да је Пекинг уклањао и уништавао доказе, укључујући и дезинфекцију пијаце хране за коју се верује да је била почетна тачка пандемије ковид-19.

Кина је оптужена и за лицемерје јер је увела забрану унутрашњих путовања из провинције Хубеи, а није се залагала за забрану међународних летова.

„Милиони људи су напустили Вухан након избијања епидемије а пре него што је Пекинг 23. јануара `закључао` тај град. Хиљаде су одлетеле у иностранство. Током фебруара Пекинг притиска САД, Италију, Индију, Аустралију, суседне земље југоисточне Азије и друге да се не штите забраном путовања, иако Кина унутар својих граница у исто време уводи строга ограничења“ – пише у досијеу.

RT указује да досије тек треба да буде објављен, али да је драматични тон цитата у аустралијском листу у складу са злогласним проценама обавештајних података и коментарима анонимних званичника преко којих се пласирала западна спољна политика:

„Сећате ли се како је Садам Хусеин потајно `набавио` жути колач уранијума и био спреман да својим ракетама за 45 минута гађа Европу? Или како су руски ботови пресудно утицали на америчке изборе 2016. године? Изгледа да наредних месеци можемо очекивати много оваквих `открића`“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 5. 5. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading