Јирген Елзесер: „Зербијен мус штербијен“ – „Некʼ цркне Србија!“

Сребреница и Рачак – два места чија су имена истовремено називи највећих пропагандних успеха САД 1990-их. Вашингтон је постао савезник муслимана у ратовима по распаду Југославије, увукавши у то Немачку и друге чланице НАТО

Насловна страна магазина „Компакт“ у којем је објављен текст

(Compact Spezial, број 25)

Често се чује да је истина прва жртва рата. То, међутим, није истина, или бар није у потпуности тачно: истина умире далеко пре рата, иначе га не би било могуће распирити. Да би НАТО – по први пут у својој историји – могао да бомбардује, требало је створити предуслове.

У једној земљи пре нашег времена

Поприште ове страхоте била је држава које више нема: Југославија. Деведесетих година прошлог века пунила је насловне стране новина попут Сирије данас. Зашто је та област била тако важна за САД и НАТО?

После Првог светског рата на рушевинама Аустроугарске настала је Краљевина Југославија. У Другом ју је окупирала и распарчала нацистичка Немачка – Хрватска је постала сателитска држава Трећег рајха, велики делови Косова потпали су под италијанску управу, а од муслиманских добровољаца формиране су трупе есесоваца. По његовом завршетку основана је по други пут, од стране партизана, који су се показали успешним у борби против нациста. (…)

По Титовој смрти 1980. у областима с албанским становништвом почели су оружани устанци, а земљу је потресала тешка привредна криза. Велесиле са Истока и Запада испрва су се залагале за очување заједничке државе, упозоравајући сецесионистички расположене републике, Хрватску и Словенију, да ништа не предузимају у том смеру. У почетку ни САД нису имале интереса да се у Југославији отвори ратно поприште. „We have no dog in this fight“ („Не навијамо ни за кога“), био је коментар америчког министра спољних послова Џејмса Бејкера на стварање милиција које су 1991. водиле ка сецесији поменутих република. Али нови председник Бил Клинтон, изабран исте године, имао је друге намере: Југославија је морала бити разорена, јер је као независна држава изван НАТО и ЕУ могла постати узор другима. Улог је било целокупно ширење западног савеза на Исток.

Изглед текста у штампаном издању магазина „Компакт“: Наслов Serbien muss sterbien је аустријска пропагандна кованица уочи Првог светског рата. Јарак у Рачку с највећим делом од 40 мртвих Албанаца. Лешеви су очигледно довезени с другог места: нема крви и нису нађене чауре. (Фотографија: picture-alliance/dpa)

Кланица у Босни

Међунационални сукоби ескалирали су 1992. у републици Босни и Херцеговини, где су непомирљиво супротстављени били муслимани (око 40 одсто становништва), Хрвати (око 20 одсто) и Срби (око 30 одсто). Док су Срби били за останак у Југославији, муслимани и Хрвати су на референдуму изгласали отцепљење – противно Уставу, који није дозвољавао прегласавање било ког народа. Као одговор на то, Срби су прогласили своју Републику Српску. Територија је подељена оружаним насиљем: Срби су у почетку држали већи део територије, укључујући градове са муслиманском већином. Најжешће борбе вођене су око главног града Сарајева. И Сребренице на истоку. Некадашњи град сребра од 1993. био је проглашен за тзв. заштићену зону под надзором УН. Срби су, међутим, 1995. под вођством команданта Ратка Младића освојили ту енклаву.

У данима после 11. јула 1995. десио се „најгори ратни злочин у Европи од Другог светског рата“, како је Шпигел назвао догађаје у Сребреници. Срби из Босне наводно су заробили и побили 7.000 мушкараца муслимана – то је најмања цифра којом се до данас барата у западним медијима.

7.000 убијених? Међународни црвени крст регистровао је до лета 2001. укупно 7.475 несталих из Сребренице. Колико је од тог броја несталих мртвих није речено. Један важан сведок је изјавио: „Сазнао сам преко неких људи блиских хрватској тајној служби (…) да је неких 5.600 људи из Сребренице још увек живо и да их држе на различитим локацијама.“ Ово сведочење потиче од Ибрана Мустафића, председника муслиманске странке СДА, до лета 1995. владајуће у Сребреници (у разговору за муслимански недељник Слободна Босна од 14. јула 1996). По освајању града, Срби су га заробили и касније пустили, иако је био на високом положају.

Трибунал УН у Хагу, који је координисао ископавања у и око Сребренице, августа 2001. је саопштио да је број нађених лешева „најмање 2.028“. Према њиховим наводима, ископани су из 21 масовне гробнице, при чему још 18 њих није истражено. Притом, не значи да је свака масовна гробница настала услед масовних егзекуција – и погинули у борби често се брзо сахрањују у на брзину ископаним ракама ради спречавања заразе. Спорно је, дакле, колико је жртава побијено као ненаоружани затвореници, а колико је погинуло у борби. Трибунал за ратне злочине у Хагу утврдио је у поступку против генерала војске Срба из Босне, Радислава Крстића, следеће: „Трибунал не може искључити могућност да су одређени постотак пронађених лешева мушкарци погинули у борби.“ Главни хашки истражитељ Жан-Рене Руе претпоставља да је свих 2.628 мртвих припадника 28. муслиманске дивизије „погинуло у борбама“ између Сребренице и Тузле (у разговору у књизи Јулије Богојеве и Каролине Фечер Процес Сребреница (Julija Bogoeva / Caroline Fetscher, Srebrenica – Ein Prozess).

Чак и кад се од 7.000 наводно „побијених“ одбију погинули у борбама и нестали који су још у животу, неспорно је да се у Сребреници десио страшан масакр над ненаоружаним људима. Према проценама, извршена је егзекуција над 1.500 муслимана која није имала везе са оружаним сукобима. Њихово убијање био је ратни злочин за који српски починиоци морају бити позвани на одговорност. Али колико год да је ужаснутост овом грозотом широм света била оправдана, толико је пропагандистички био покушај НАТО да је представи као јединствену и типично српску.

Изглед текста у штампаном издању магазина „Компакт“: Слика на стр. 66, горе лево: Немачки министар одбране Рудолф Шарпинг (Rudolf Scharping) више пута је током рата на Косову 1999. показивао фотографије као доказе за српске масакре над недужним цивилима. Немачка штампа хвалила је његово залагање, а Берлинер цајтунг већ га је видео као будућег канцелара. На овој фотографији, међутим, један од мртвих носи грб нелегалне албанске армије УЧК. (Фотографија: picture-alliance/dpa)

Масакр у реду за хлеб

Сарајево, 27. маја 1992. Приликом бомбардовања људи који су чекали у реду пред пекаром граната је убила 18 цивила. Америчка влада, Европска унија, исламске државе и Савет безбедности УН одмах су за одговорне прогласили Србе и 30. маја увели драконске санкције против СРЈ (Резолуција УН 757).

Недуго потом западне владе и медије шокирао је чланак у лондонском Индипенденту од 22. августа 1992, с насловом „Муслимани убијали своје људе“ и поднасловом „Масакр у реду за хлеб у Босни био је пропагандни трик, кажу УН“. Чињенице наведене у тексту биле су поверљиве информације добијене од представника Плавих шлемова и УН. Према њиховим изјавама, за експлозије су одговорни муслимани, а не Срби. Уз то, неке изјаве канадског генерала Луиса Мекензија, тадашњег команданта трупа УН у Босни, представљају индиректан доказ да су за напад од 27. маја 1992. одговорни муслимани (видети његову књигу Миротворац: Пут у Сарајево).

Дупли аршини

Ради поређења: неколико недеља после Сребренице, хрватска војска освојила је Српску Крајину. Протерано је 200.000 људи – више него икад пре од краја Другог светског рата. Према истраживањима организације за људска права Веритас из Београда, током офанзиве нестало је или убијено око 2.000 цивила, а хрватски Хелсиншки комитет за људска права именом и презименом је идентификовао 410 жртава.

Бинарна структура западне пропаганде – добри Хрвати и муслимани, зли Срби – била је хладно прорачуната: једино представљањем међусобног клања као агресије само једне стране могло се оправдати стајање на страну наводних жртава. Августа 1995. НАТО је почео с бомбардовањем истурених српских положаја на ратишту, и натерао их на повлачење стотинама километара. Према споразуму из Дејтона из исте године, Срби су се морали одрећи своје државе и припајања остатку Југославије. Уместо тога, њихов држава је као тзв. ентитет подређена републици Босни и Херцеговини у којој преовлађују муслимани. Све водеће личности Срба из Босне, међу њима и председник Радован Караџић и генерал Младић, завршили су у затвору Хашког трибунала за ратне злочине – што није био случај са главним политичарима муслимана из Босне.

Завршни чин око Косова

У време Дејтона, југословенски председник Слободан Милошевић још је сарађивао са Западом и вршио притисак на своје сународнике у Босни да прихвате диктат звани мир. Али то му није много помогло кад су се муслимани у српској покрајини Косово поново дигли на устанак. НАТО се одмах ставио на страну наводно потлачених, оптужујући Милошевића за геноцид.

До завршног обрачуна између београдских трупа и добровољаца тзв. Ослободилачке војске Косова (УЧК) дошло је 15. јануара 1999: водећи западни медији јављали су о гомили лешева жртава које су Срби наводно побили из непосредне близине, наводно осакаћених, наводно првенствено цивила, жена и деце. Оно што се тог дана десило у косовском сеоцету Рачак – односно што је одатле покренуто – „променило је западну политику на Балкану, како то појединачни догађаји ретко кад чине“, писао је Вашингтон пост. Рачак је био „прекретница“ и за немачког министра спољних послова Јошку Фишера, а за његову колегиницу из САД, Медлин Олбрајт, „галванизујући догађај“. Рачак је НАТО послужио као оправдање за ултиматум југословенској влади, који је напослетку 24. марта 1999. довео до првог званичног рата који је НАТО водио.

Колико је Рачак био неопходан за легитимизовање рата показује и околност да је то био једини злочин пре натовског бомбардовања који је Међународни трибунал за ратне злочине навео у оптужници против југословенског председника Милошевића и других чланова југословенског руководства. Из тога се мора извући закључак да Хаг није имао никаквих доказа за друге тешке повреде људских права за које је пре почетка рата била одговорна југословенска влада. И Вилијам Вокер, тадашњи шеф мисије ОЕБС-а на Косову, каже да је Рачак био непосредни повод за рат. „Епизода у Рачку је наравно била одлучујућа за бомбардовање.“ У свом специјалном извештају после догађаја, нашао је доказе за „произвољна хапшења, убиства и сакаћења ненаоружаних цивила“ и утврдио колико је жртава „убијено из непосредне близине“.

Посматрачима су противречности у западним извештајима о масакру убрзо упале у очи. Нарочиту раздраженост изазвало је оно што су екипа француске AP-TV и дописници Монда и Фигароа видели на лицу места у Рачку 15. јануара. Српска полиција позвала је људе с телевизије да снимају опкољавање и освајање упоришта УЧК тог дана. Ни телевизијска екипа, која је из близине снимала оружане окршаје, ни новинари и верификатори ОЕБС-а, који су борбе посматрали с једног брежуљка, нису видели ништа од оног што су сељани сутрадан тврдили пред шефом ОЕБС-а Вокером: да је српска полиција око поднева раздвојила жене од мушкараца и потом одвела мушкарце на оближњи брежуљак и пострељала. Кад су новинари и људи из ОЕБС-а поподне ушли у Рачак ради инспекције, нашли су једног мртвог и два рањена цивила. Српска полиција је истог поподнева саопштила да је убила 15 бораца УЧК.

Почетком 2001. су и медији, који су две године у потпуности подржавали лажи НАТО, били принуђени да преиспитају своје тврдње. У једном чланку у Шпиглу стоји: „Ни две године после ваздушног рата НАТО, изгледа да кључно питање Рачка још није решено. Јесу ли тамо Срби починили масакр? Или је косовска герилска армија УЧК инсценирала или бар инструментализовала крвопролиће (…)?“ Иако аутори избегавају јасан одговор на своје питање, чланак више нагиње на ово друго. Између осталог, о месту где је нађен највећи део лешева стоји: „Лешеви су тек накнадно положени у оближње јарке.“ И: „Истраживачи УН незванично признају да су отприлике половину жртава чинили помагачи или симпатизери тзв. ослободилачке армије УЧК.“

Штерн је писао: „Немачка влада је по питању рата на Косову слагала своје грађане.“ А о догађајима у Рачку и још једном селу, Рогову, следеће: „Али ни један ни други масакр, како је открило више истраживања, нису се догодили онако како су медији преносили. Нису се могли утврдити знаци масовног убијања.“

Изглед текста у штампаном издању магазина „Компакт“: Слика на стр. 68, горе лево: Ова фотографија коришћена је августа и септембра 1992. као доказ да постоје српски „логори смрти“. Касније се испоставило да су се заробљеници налазили не унутар, већ изван бодљикаве жице и да су се могли слободно кретати. (Фотографија: часопис Тајм) / Слика на стр. 68, доле лево: Колатерална штета: НАТО је 3. маја 1999. наводно грешком бомбардовао путнички аутобус у селу Савине Воде на Косову, усмртивши 20 људи. (Фотографија: picture-alliance/dpa)

Шарпингови концентрациони логори

„Приштина, главни град Косова, била је позорница перфидне пропагандне приче у чијем је средишту био фудбалски стадион. Око њега се и данас виде рушевине, а бетон на трибинама се распада. Али травнати терен се одржава и на њему се одржавају тренинзи. Али тада, пре две године (за време рата на Косову), Срби су овде наводно направили концентрациони логор за Албанце, у свему по узору на нацисте. То је априла 1999. изјавио Рудолф Шарпинг (…) Али ако је неко нешто знао, то је Шабан Кељменди, политичар с Косова. Његова кућа налази се непосредно поред стадиона и током рата ни један једини дан није одлазио из Приштине. Говори Шабан Кељменди, сведок: ,Као што и сами видите, стадион се одавде директно види. Све се види. Ту онда није било ни једног јединог заробљеника ни таоца. Стадион је увек служио само за слетање хеликоптера.ʻ“

(Из документарног филма немачке државне телевизије ARD „Почело је с лажју“ („Es begann mit einer Lüge“) емитованог 8. фебруара 2001)

Победник носи све

Имајући у виду да се с временом јављало све више противречности, није ни чудо да је Хашком трибуналу Рачак на крају постао сувише врућ кромпир. Почетком јула 2006., судије су препоручиле тужитељу да одбаци Рачак као тачку оптужнице. Оптужени Милошевић у то време већ је био мртав, па се ревизија односила само на друге оптужене. Рачак, међутим, није одбацио и Јошка Фишер. У својим мемоарима објављеним 2007. у потпуности је бранио приписивање кривице Србима, отписујући све друго као „теорију завере“.

Рат који је НАТО водио бомбардовањем од 24. марта до 10. јуна 1999. узроковао је око 3.000 људских жртава. Иако је покрајина Косово потом потпала под управу УН, наставио се општи прогон српске мањине. Америчка војска је на Косову подигла своју базу Бондстил, једну од највећих на свету. Косово је 2008. прогласило независност, коју поред Србије и Русије до данас не признаје ни пет чланица ЕУ (Шпанија, Грчка, Кипар, Румунија и Словачка). Европска комисија је и поред тога уврстила државу „Косова“, како гласи албанско име, међу кандидате за чланство, заједно са Босном и Херцеговином.

Јирген Елзесер и насловна страна једног броја магазина Компакт

Јирген Елзесер (Jürgen Elsässer, 1957), немачки новинар, публициста и политички активиста. Од 2010. главни и одговорни уредник месечника Компакт (Compact)

Скратило и са немачког посрбило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

15 replies

  1. “Вашингтон је постао савезник муслимана у ратовима по распаду Југославије, увукавши у то Немачку и друге чланице НАТО”

    Чланак је почео са лажи да је Немачка “увучена у ратове по распаду Југославије”. А зна се јако добро да је Немачка далеко прије свих радила ( још док је диктатор био жив ) на распаду Шугославије. Преко своје тајне службе БНД и то највише у сурадњи са Хрватима. И Немачка је активно наоружавала Туђмана. Чак и пре, њиховог званичног преурањеног признања самосталности Хрватске и Словеније (далеко пре него САД).
    Укратко Немачка је чинила апсолутно СВЕ да дође до рата у Шугосалвији.
    А ти покушаји истине данас о Рачаку и Сребреници – са исценираним “геноцидима”, чему служе ако не бацању прашине у очи?!
    Ти исти Швабе ће сутра поново исценириати са АмерикеЊцима или без њих нове “геноцвиде”, ако им буде требало да Србе поново представе као најгори народ и нацисте како су то већ и урадили.

    “Kraut мус штербијен“

    4
    1
  2. Јирген касни за догађајима око четврт века, али истину треба увек поздравити.

    Америчка спољна политика је први покретач, узрок или индиректни подстрекивач скоро сваког војног или другог крвопролића на планети од Другог Рата до сада.

    Готово да нема крви проливене у цивилним ратовима, превратима, инвазијама, ”хуманитарним” интервенцијама, или операцијама ”чувања мира”, а да крвави трагови не воде до Вашингтона.

    Да Немачка, с друге стране, нема самосталну спољну политику, него је у челичном загрљају САД би требало да је јасно сваком полетарцу.

    Зато је важно да, кроз мале пукотине западног медијског демонизирања (Срба), продре макар понеки призрак истине заснован на херојском индивидуалном напору.

    Ии истог разлога, заједно са истином коју сведочи, треба поздравити и Јиргена Елзесера.

    4
    1
  3. Zelim da podsetim de je Jirgen Elzeser napisao celu knjigu posvecenu ulozi svoje zemlje u razbijanju Jugoslavije i huskanju na rat protiv Srbije 1999. Jirgen Elzaser je imao tu hrabrost da optuzi Nemacku dok je bio levi opozicionar sistemu. To sto danas svaljuje krivicu na SAD moze se delimicno objasniti time sto je postepeno zauzeo vise nacionalisticke i desnicarske stavove.

  4. @ Don Quixote

    Јирген касни за догађајима око четврт века, али истину треба увек поздравити.

    Заправо, г. Јирген Елзесер уопште не касни, ево смо јутрос (ЉУБАЗНОШЋУ Г. КОМНЕНА БЕЋИРОВИЋА) добили овај ексклузивни линк и фотографију из 2001. године

    Скуп је одржан у Клубу Швајцарске Штампе, 15. новембра 2001.

    http://www.tvorac-grada.com/ucesnici/komnen/simphonie.html

    Jürgen Elsässer, Ljubisa Folic, Komnen Becirovic, Thomas Deichmann

    http://www.tvorac-grada.com/ucesnici/komnen/kosovo/presse-suisse.jpg
    .

  5. “Америчка спољна политика је први покретач, узрок или индиректни подстрекивач скоро сваког војног или другог крвопролића на планети”

    Али не и рата у Шугославији!

    Швабе нису никада имале “самосталну спољну политику” када се ради о светској политици. Али су је имале “спољну политику” у Европи. Када та политика није ишла против интерса САД. Швабска тајна служба БНД је радила активно на рушењу Шугославије са Хрватима, још у време ћопавог диктатора србомрзца.
    Они су Туђману слали оружје пре него што су и признали Хрватску!
    А признали су Хрватску ДАЛЕКО ПРЕ него што су то САД учиниле!
    А то је и главни доказ Швабске самосталности у Европи!
    Укратко = главни и одговорни покретач рата у Шугославији је била Немачка а
    САД су се томе касније прикључиле од усташке “Олује” па надаље (да Србији на тај начин захвале за ослобођене америчке пилоте)

    Јирген пише данас “истине” када су оне већ давно објављене преко независних медија на интернету.
    То није ништа друго него чин лицемерја и посипања пепелом у намери да се покуша вратити (непостојећи) кредибилитет швабског новинарства.
    И да се можда умири нечија савест зато што је пре 20 година ***** ***** по невиним србским жртвама и народу.
    То што неко треба 20 година да напокон каже супротно од онога што су писали… Да сви Срби нису ипак деца Сотоне и највећи Нацисити који су ходали земљом, данас служи далеко више њима него Србији.

    У Србији постоје агенти САД и Британије са једне и агенти Шваба са друге стране.
    Ја лично мрзим цео Запад, тако да је мени једноставно
    Што се новинара и књижевника тиче, истакао бих ипак име само једне особе на Западу. Једног Аустријанца.
    Коме је Србија дужна одати све почасти па и оне највише као истинском пријатељу Србије и Срба.
    У време када су на Србе апсолутно сви пљували, а малобројни слободни умови нису се усусђивали писати супротно (у налету хистеричне србофобије) Он је бранио Србе !
    Само је он од истакнутих личности храбро бранио Србе.
    (Ако грешим и постоје и неки други, радо бих да ме неко исправи и каже та имена.)

    Петер Хендке – носилац Нобелове награде за књижевност од 2019.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Peter-handke.jpg/798px-Peter-handke.jpg
    Претопимо напокон споменике
    Француској, САД, Британији (који су нас је бомбадовали и упропастили) у споменике Петру Хендкеу и свим искреним пријатељима Срба и Србије!
    Док Србија не престане грлити своје непријатеље, а икрене пријатеље игнорисати, нашој пропасти неће бити краја.

  6. @ Јуродив

    Господине,
    Поново Вас молим да прилагодите и речник и емоције нашем сајту. Јуродив је “Христа ради луд”, није луд зато што “лично мрзи цео Запад”.

    Увек кад пишете, и нарочито са вишком емоција, прочитајте ОЧИМА НЕПРИЈАТЕЉА, па и оних који би Ваше личне ставове могли да припишу целом сајту.

    Хвала на разумевању,
    Александар Лазић

  7. Господине Лазић,
    узимајући у обзир деликатност ситуације у којој се налазите.
    Која наравно нема никаве везе са невидљивим притисцима и неизбежмном аутоцензуром. Коју од Вас наше слободарским духом инспирисане власти никада неби тражиле.

    Очигледно је да је неопходно и да немате другог избора, него апелирати на свест. И тражити потпуно оправдано пристојност изражавња који неким Србима (као ја) понешеним емоцијом, у датом момнету није толико блиска.
    А када у тима (као ја) још постоји и клица мржње, према доброчинитељском Западу, који нас је у много чему задужио. И само нам жели помоћи успркос нама самима….
    Та потреба да се артикулише одговарајући тон и начин писања постаје још израженији.

    Као Србин из Хрватске припадник племена Мохиканца(које управо само што није истребљено) Ја видим те “очи непријатеља” које сте споменули свакодневно и свуда око себе.
    И могу врло добро разумети о чему причате.
    Заиста би било неприхватљиво да неко од визионара који владају културно-информативним просторима наше дичне земље. Добије погрешан дојам да је нешто окренуто против незаустљивог прогреса наше отаџбине.
    Како је то већ рекао Маршал Тито; “Непријатељ никада не спава”(знао је то јер је он био тај непријатељ) па самим тим ни “очи непријатеља” нису никада затворене од тада до данас….

  8. Pa pogresna upotreba reci jurodiv, ocigledno, ali gospodine Lazicu, nemojte vi da branite Boga, kako rece + patrijarh Pavle ! Normalni pravoslavni Srbin ima pravo da nevoli te satanske narode, koji su kroz svoju istoriju klali i ubijali nevine narode zbog pljacki i svojih satanskih DNK.

  9. У овом контексту, узгред, цитирали бисмо један интерву Јосипа Бољковца који је дао загребачком „Националу“ о усташко-партизанској и немачкој сарадњи, где између осталог ,стоји:

    „Најзад се нашао меродаван сведок да потврди да су успостава Туђмановог режима и отцепљење Хрватске од Југославије били само остварење плана на коме су, уз помоћ Немачке, деценијама заједнички радили хрватски комунисти на власти у Загребу и усташе расуте у емиграцији…

    Контакти усташа и партизана

    Је ли било контаката између усташа и партизана?

    – Да, између Анте Вокића и Младена Лорковића те ХСС-а, с једне стране, и Андрије Хебранга, Ивана Крајачића, Већеслава Хољевца и Ивана Гошњака, с друге. Писани трагови о томе су нестали, најверојатније, као што ми је касније потврдио Павао Поцрнић, који је био назочан при тим контактима. Поцрнић је, иначе, био шеф логистике Домобранства НДХ. Кошутић, Маговац и он су ишли у Топуско, а возио их је Станко Маслек, Србин. У том су мјесту и вођени разговори…

    Везе с Нијемцима

    – Та је веза одиграла своју повијесну улогу, и то Туђман зна. Данашњи њемачки канцелар Хелмут Кол био је предсједник покрајине у којој се, међу осталима, налази и град Mannheim. Одлучили смо с њим успоставити везу. Сусрео сам се с Миком Трипалом и договорили смо се на који начин осигурати зближавањае Њемачке и Хрватске, планирајући у том склопу, ИНУ везати за њемачки капитал. Јасно се сјећам, на Кохловим вратима дочекао ме висок, корпулентан господин. На себи је имао раднички конбинезон и рукавице, јер је још с двојицом радника, копао темеље за кућу и то је био предсједник покрајине! Његов ментор, средишњи тајник ЦДУ-а Бруно Хек, дошапнуо ми је: ‘То је будући канцелар’. Дакле познајем канцелара Кохла још из доба кад је био тек предсједник једне покрајине с приближно четири милијуна становника. Због тога сам могао ићи у Њемачку кад год сам то хтио. Често су код мене у гостима били средишњи тајник ЦДУ-а њемачки министар за обтељ и младеж, те државни тајник др Дил. Године 1966 упознао сам пуковника Манфреда Вернера, касније тајника НАТО-а, а доста добро познајем и Михаела Штајнера…

    За моје разговоре с Нијемцима у прво су вријеме знали само Иван Стево Крајачић, Тито и Трипало, који је био координатор. Трипало је носио Титу писма са Брда код Крања. То је била строга тајна за коју нису смјели сазнати Руси…“ (Види: Јосип Бољковац, Пола века нису открили насшу заверу, „Национал“, Загреб, 23. VIII. 1996).

  10. Господине Лазић нешто се догодило са мојом поруком… И молио бих Вас да је обришете јер фали доста речи (не знам зашто)
    Шаљем исту поново.
    —–

    А дали се нас двојица познајемо г. Perо?
    И откуда ви знате дали је у мом случају “јуродив” “pogresna…ocigledno”?!
    Ако баш на тој теми се правите “експерт” а рекао бих да очигледно нисте.
    Рећи ћу Вам одакле “Јуродив” долази.
    Мене је једном у току резаговора старији монах манастира Црна Река назавао “Јуродивим”. И таман и да је он то био погрешио…. Ја ето њега сматрам много компетентнијим да о томе говори него нека особа као Ви.
    И не стављајте ме више у уста, да се улизујете господину Лазићу….ако је икако могуће….
    Хвала Вам унапред на разумевању.

  11. @СС — Хвала на исправци.

    Требало је рећи ”Јирген, овим текстом, касни…”, али то је небитно.

    Важно је видети још један пример да постоје и делују храбри и правдољубиви људи и да је Ј.Е. правовремено сведочио истину, уз наше али и своје сународнике.

  12. @ Јуродив
    По овом питању, потпуно сам сагласан са Вама. Не смета ми ни Ваш речник, јер је искрен и сасвим љидски. Ни ми из “матице” не заборављамо да су нам главни непријатељи у последњих сто педесет година Швабови. Могу само да подсетим на изјаву једног њиховог званичника, да је распад Југославије највећа дипломатска победа Немачке после Другог светског рата.

  13. @ sindjelija
    Хвала на разумевању и подршци.
    Да “Швабови” су постигли у миру много више против Србије. него у оба рата која су против Срба водили.
    На жалост неки Срби не знају да цене себе и свој народ, него само непријатеље свог народа.

  14. @ Јуродив
    Баш тако !
    Хвала и Вама што пишете тачно оно што бих и сам написао. С тим што ја никако не аболирам иједну чланицу Нато-а.

  15. Је ли неко видео те ЕГЗЕКУЦИЈЕ над заробљенима, или све остаје на ПРОЦЕНАМА? Откуд баш само на Сребреници, не нигде друго ни пре ни после?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading