Ентони Годфри: Импресиониран сам како је Београд помогао Приштини у борби против короне

Српско руководство је показало прави пут дељењем медицинског материјала и помоћи у стручности у борби против короне и у региону, рекао амерички амбасадор

Ентони Годфри (Фото: А. Васиљевић)

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри констатовао је данас да је ситуација са епидемијом корона вируса показала различите приступе различитих земаља у суочавању са кризом, те је с тим у вези похвалио Владу Србије за предузете мере.

Годфри је додао и да цени мишљења оних који говоре да се са некима од тих мера отишло предалеко, али и да због тога не би критиковао Владу.

„Похваљујем Владу у борби против вируса. Урадила је добар посао. Неки кажу да су мере сувише рестриктивне и ја ценим њихово мишљење као што уважавам критике неких независних тела о стању слободе медија. Свакако се надам скором укидању ванредног стања, као што се свако томе нада”, навео је амерички амбасадор за телевизију Н1, пренео је Танјуг.

Годфри је казао да му је веома драго што је Америка била у могућности да помогне Србији у овој кризи.

„Комплет од шест хиљада тестова део је наше помоћи. Други део су били хигијенски комплети који одлазе најугроженијима. Стиже још помоћи и она стално траје”, казао је он.

Као посебно важно указао је на сарадњу приватних компанија.

Према његовим речима, и Србија је помогла Америци на репатријацији држављана САД, на чему је, додаје, врло захвалан.

Упитан о приоритетима у српској спољној политици и појединим коментарима који су пратили помоћ Кине и Русије Србији, Годфри је рекао да је Србија „суверена земља чији народ одлучује о приоритетима у спољној политици, као и о свим другим питањима”.

„Већина Срба сматрам да разуме да би земља просперирала од будућности у ЕУ. Али, то је на српском народу”, додао је.

Годфри каже да је оптимиста по питању наставка дијалога између Београда и Приштине, као и да је специјални изасланик Доналда Трампа за дијалог, Ричард Гренел, „у сталном контакту са лидерима и у Београду и у Приштини”.

„Повратак дијалогу важан је за Вашингтон. Убеђен сам да можемо ићи напред и да питања могу да буду решена. То је важно и због пута у ЕУ. Тешко је да предвидим време када би дијалог могао бити настављен. Има посла са формирањем владе у Приштини па ћемо видети даље”, навео је Годфри.

Уверава да политика САД према Западном Балкану није промењена.

„Залажемо се за побољшање односа у региону. Српско руководство је показало прави пут дељењем медицинског материјала и помоћи у стручности у борби против короне и у региону. Био сам импресиониран помоћи Београда Приштини, то је била прилика да се иде напред”, закључио је Годфри.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 4. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading