Небојша Малић: Храм руске армије или Ко је овде јеретик

Где су ту скандал и јерес, а где зла намера „весника“ попут портала МБХ Михаила Ходоровског и N(DH)1, просудите сами

Небојша Малић (Фото: Раша Тудеј/Србист)

Вероватно постоје боље вињете за опис садашњег стања у Србији од иначе добронамерних људи који неиронично деле текстове N(DH)1, па још у прилог аргумента да Храм Воскресења Христова (илити главна црква оружаних снага Русије) представља „јерес православизма“, али одлучио сам да се баш овом позабавим јер се директно тиче моје струке.

Елем, у понедељак је N(DH)1 – како је крсти прогоњени новинар Зоран Ћирјаковић, показаће се с правом – објавила текст у којем прозива Русију што је саградила „огромну катедралу с мозаицима Путина, Лаврова и Стаљина“:

Извор: Снимак екрана/Сиви соко

Катедрала? Па још у парку „Domoljub“ (стварно тако пише)? И онда видим да је аутор текста буквално ХИНА, пропагандна агенција хрватске државе. Само то је довољно да потврди Ћирјаковићеву карактеризацију „балканског СиЕнЕн-а“, који и те како конкурише својим америчким газдама за награду у категорији лажних и злонамерних вести.

Као и сва пропаганда, и ова садржи клицу истине. Наиме, храм оружаних снага се гради већ пар година у парку „Патриот“ у Кубинки, шездесетак километара западно од Москве. Парк је део великог војног комплекса, у којем се између осталог налази и највећи светски музеј тенкова, као и полигон за међународне армијске игре (на којима су својевремено бриљирали српски тенкисти, мада у оближњем Аљабину). Црква је централни елемент комплекса „Пут сећања“ (Дорога Памяти), који обухвата и музеј посвећен победи у 2. светском рату, и било је предвиђено да буде освештана управо 9. маја, на 75. годишњицу предаје нацистичке Немачке.

Прошле седмице је МБХ – портал који држи прогнани пљачкаш-олигарх Михаил Ходоровски, данас Лондонац – објавио „скандалозне“ фотографије два мозаика са зидова храма. На једном се заиста налази Јосиф Стаљин, док су на другом председник Владимир Путин, министар војни Сергеј Шојгу, министар иностраних дела Сергеј Лавров, и још неки чланови владе.

О чему се ради? Ходорковски је представио два мозаика ван контекста, веле у Руској Православној Цркви. Два мозаика су део веће композиције, која одаје пошту историји Русије и њених оружаних снага. Путин, Шојгу и Лавров приказани су међу становницима Крима у вињети о мирном повратку тог полуострва у састав Русије, марта 2014. Имајући у виду православну традицију да на зидовима храма прикаже владаре и ктиторе (а Путин је и једно и друго), као и историјске догађаје, ту не треба да буде ништа спорно.

Путин и, Шојгу на мозаику (Фото: МБХ медиа)

Али шта ћемо са Стаљином, који је предводио комунистички режим злогласан по прогону Цркве? На то питање порталу РБК одговара епископ клински Стефан, старешина храма.

„Што се Стаљина тиче, њега су пре свега осликали по историјској фотографији“, каже он. Мозаик приказује Параду победе 1945, где су у првом плану војници Црвене армије који прослављају свој тријумф, док плакат са ликом Стаљина стоји у позадини.

„Овај храм подиже се у част Победе, и не може да се не прикаже Парада победе“, додаје епископ Стефан. „Ту је још и ред мозаика на којима су партизани из Великог Отаџбинског Рата, учесници битака из 1812, и другима који су ратовали током историје наше државе“, на пример Суворов, Кутузов, итд.

Портрет Стаљина држи један учесник Параде победе, на мозаику горе десно (Фото: МБХ медиа)

Око одлуке да се у мозаику прикаже Стаљин јесте било спора, али је црквени савет за изградњу и украшавање храма на крају одлучио да је то „одраз историјске истине, из које не треба произвољно чупати странице“, по речима протојереја Леонида Калињина, председавајућег тог савета.

Где су ту скандал и јерес, а где зла намера „весника“ попут МБХ и N(DH)1, просудите сами.

Опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 28. 4. 2020)



Categories: Сиви соко

Tags: , , ,

13 replies

  1. Нема шта, кремљевски апологета, Н.Малић је написао веома “убојит” текст… Истина, што` но кажу: “De gustibus non est disputandum”, па се не бих посебно освртао на ликове савремених ктитора и совјетских маршала који једва носе терете оних позлаћених гвожђурија на парадним, златно-украшеним униформама (уз про-форма присутних само пар обичних ратника у фронтовским унифромама), али ипак – молио бих га да наведе примере (рано)хришћанских фрески/мозаика са ликовима римских императора – најгрознијих прогонитеља и крвопија хришћана на почасним местима? Велики “недостатак“ на фреско-мозаицима тог храма је да уз лик Јосифа Висарионовича Џугашвилија (бандитски надимак: Стаљин) недостаје и лик Владимира Иљича Лењина (разбојнички надимак: Лењин). Јер, обојица су остали познати као “велики“ поклоници хришћанства, зар не – Н.Малићу? Интересантно би било знати и како епископ клински Стефан, старешина тог храма објашњава тај промашај – јер, мада он тврди да је тај мозаик заснован на фотографијама параде победе 1945г. – на тој паради је и лик Лењина такође био на истакнутом месту. Зашто је нису у тај мозаик укомпоновали, па да величанствени доживљај буде комплетан? У том смислу – преведено на српске ооколности, можда би Н.Малић могао да исто тако оправдава и евентуални лик сераскера Синан-паше на почасном месту неке фреске/мозаика храма Св.Саве у Београду? Јер, истина да је Сина-паша “само“ наредио да се спале мошти св. Саве, док су она двојица – Лењин и Стаљин надахњивали и предводили рушење и уништавање небројенмих хиљада православних храмова и манастира и убистава и прогона још много више хиљада свештеника и монаха, и милиона верника у СССР-у. Заиста: O tempora, o mores!

  2. Не може се узети гумица и мирно обрисати 80 година комуњарске историје у колективној свести једнога народа.
    Јер у тој прошлости се налази и период натчовечанских жртава “Отаџбинског рата” где је 27 милиона људи у ССР изгубило живот.
    А те бескрајне жртве су променуле колективну свест руског народа заувек. Са несагледивом траумом и жртвом која се због своје величине, не да изрећи речима. И која је у њихове гене дубоко уписана.

    Жалосна је чињеница да диктатор комуњара Грузијац је најпопуларнија историјска личност. То је тако, свиђало се то некоме или не.
    Али ми Срби смо исто имали диктатора комуњару као култну личност и кога смо узели себи из геноциднонг народа који нас је покушао уништити….
    И данас трпимо последице тог мртвог злотовора.
    Тако да би морали имати минимум разумевања за наш браћу и сестре.

    Ја волим моју руску Православну браћу и сестре у Христу и чекаћу стрпљиво да се Бог на њих смилује. Да нађу прави пут и изађу из тих заблуда…

  3. Није баш свима јасно да је Стаљин победилац у борби на живот и смрт између наше, словенске цивилизације и геноцидних зликоваца са запада. Има и гомила других невероватних заслуга, али већ му “само” та велика победа доноси бесмртну славу у нашим очима.

  4. Господине Милораде грех је то говорити јер није истина.
    Руски народ у већини се није борио за Грузијца Стаљина 1941- 45 него за своју отаџбину “Мајку Русију” како је они то зову. И они су ти који су је и одбранили а не Стаљин.
    Стаљин није чак ни поверовао своме шпијуну када је Москви јавио тачан датум напада, јер је Стаљин веровао у пакт са Хитлером па је зато СССР војска била тотално неспремна.
    Имали су у почетку и страшне губитке.
    Можда то нисте знали али главни разлог популарности Стаљина данас није ни 80 година испирања мозга комунизмом ни толико светски рат, ни гулаг и КГБ које је много користио да убија, хапси, мучи своје “грађане”.
    Највећи разлог је модернизација Русије која је дошла прво од сурадње са Хитлеровом Немачком а за време рата са индустријском помоћи из САД (да би се СССР сам могао одупрети Немачкој)
    План Британије и САД је био да Немачка и СССР искрваре много у међусобном рату и тотално ослабе једна другу, па да они (САД и Британија) после тога свега уђу у рат у Европи и наметну се тим зермљама као победници.
    Зато и јесу дали СССР-у моторе за авионе и камионе и сваку другу помоћ да би имао снаге да се одупре.
    То је оно на чему је СССР направио огромни искорак у модернизацији.
    Глупи Запада прво је помогао СССР па онда после и Кину.

  5. У праву сте, Јуродиви господине, руски народ, као и многи народи Совјетског Савеза нису се борили за Стаљина, него за Родину. Али су га многи обожавали, па све до дана данашњег. Јер Јосиф Висарионович није био преварант и пробисвет, него искрени вођа велике империје у веома тешким временима.Проучавам тему четврт века, на лицу места, могу да Вам кажем да има код нас много пропаганде још од четрдесет осме , па све до данас. Руски народ, као и српски, сматрам својим,по убеђењу сам монархиста. А ” вријеме је мајсторско решето …”

  6. За @Иоанна : Ђаво је свеприсутан у хришћанској култури. Код католика он је представљен на величанственим сценама ЧИСТИЛИШТА, како људе (који нису били добри) шаље у пакао.
    Стаљин је послао милионе људи у пакао Гулага. Другима (који нису били добри) претворио живот у пакао. Он заслужује место у цркви.
    У новом подгоричком храму, на једном зиду су насликани Маркс, Енгелс и Тито, међу ђаволима, у ватри пакла.

    За @Милорада : Борбу за “словенску цивилизацију” – коју помињеш – Стаљин је доказао 1939 год нападом на словенску браћу Пољаке и масакрима у Катинским шумама.

    За аутора чланка Небојшу Малића : Није баш јасно да ли је твој циљ да нам прикажеш овај велелепни храм, или да нас убедиш да је N1 уствари N(DH)1

  7. @Деда Ђоле, слажем се да Стаљин, Лењин, Тито и остале уштве заслужују да буду осликани у цркви на мозаику/фрески у ватри пакла, али на илустрацији у овом Малићевом чланку видимо Стаљина на почасном месту … у том грму лежи зец, и то је једноставно одвратно и крајње жалосно. Али – то је постсовјетска, односно новорусофилска ствар – ствар њиховог светоназора, односно укуса.

  8. Немци су четрдесет прве и четрдесет друге у рејону Катињске шуме (Козји Гори) ликвидирали двеста хиљада Руса , о чему сведоче масовне гробнице . Потом су четрдесет треће “открили” захрањење и масовну гробницу Пољака, за коју су “доказали” да потиче из четрдесете године и осумњичили Совјетски Савез. Сви сахрањени тамо нађени су везани немачким конопцем и ликвидирани су мецима калибра 7,65 немачке производње . Ваљда су Совјети пре напада Немаца смислили како да им напакосте и без разлога вежу немачким канапом и побију Пољаке немачком муницијом.

  9. Они који изједначавају историјске улоге Лењина, Броза, и Стаљина би требало да понешто науче из извора незатрованих западним ревизионистичким сплачинама.

    У супротном, ето вас на позицији америчких средњешколаца, дакле незналица пар екселанс по питању географије и историје, а које уче, и ови то беспоговорно усвајају, да је највећи злочинац на свету Хитлер, али да има и гори, а то је Стаљин.

    Дакле онај који персонификује победу над нацизмом и који је био на челу државе у којој је 27 милиона житеља масакрирано у Другом Рату, је гори од Хитлера!

    Такву гадост ни нацисти не би могли да подметну, но (и наши) анти-комунисти је гутају без размишљања, јер кад виде црвену заставу СССР-а заврти им се у глави као бику у арени.

    Неспремни или неспособни да схвате огромност и дубину страдања народа СССР-а у Отаџбинском Рату, анти-комунисти (или они само тако мимикрирани) игноришу и чињеницу да је СССР после 45-те другачије друштво од онога у чији су почеци постављени неронским масакром над Црквом, руском елитом, Царском Породицом и уопште насиљем над верним народом. Другачије је, јер је прогон Цркве престао, насиље над политичким неистомишљеницима је ублажено или престало, и СССР је постао водећа светска сила и слободарска нада многих потлачених народа. Русија се подигла из понижења и пепела после распада СССР-а, али то није импресионирало оне који је називају пост-совјетијом, што је монструозна кованица са дозом расистичке мржње.

    Иза Кобе је остало две војне униформе, неколико кошуља и колекција лула, али надасве успомена на челични лик Победитеља у Отаџбинском Рату. Од његових мрзитеља ће преостати само смрадни дим лелујајући над гомилом анти-цивилизацисјог отпада на великом сметлишту историје.

  10. Ако верујете западним и овешталим истинама о Ивану Грозном, онда исто прихватате њихове ставове о Стаљину…нећу да убеђујем оне који су 100% уверени да знају истину, али оне који осећају да народ који је наводно имао преко 20 милиона!!!! затворених по гулазима, не би тако радо памтио тог вођу…они се поносе временом када је Стаљин уздигао СССР , поносе се победом над фашизмом и ТАКО ТРЕБА ДА БУДЕ, само западне наказе и лицемери желе већ деценијама да изједначе Стаљина са Хитлером, док ми, као проевропске будале, наседамо на то….

  11. @Милораде,
    Кад неко велича Стаљинову борбу за “словенску цивилизацију”, не треба да заборави да је Стаљин напао Пољску са истока 17 септ 1939 год, 17 дана након што је Хитлер напао Пољску са запада.
    Што се тиче злочина у Катинским шумама 1940 год, Владимир Путин се још пре 10 година извинио Пољацима због убиства више хиљада људи по налогу Стаљина. Види :
    https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/128501/putinovo-izvinjenje-poljacima-.html

  12. “они се поносе временом када је Стаљин уздигао СССР ”

    Дуња
    То што се неко “поноси” са нечим не значи аутоматски да је у праву па макар се радило и о народу.
    Верујте ми да су се и Швабе “поносиле” Хитлером док је побеђивао и да се Британци “поносе” својом колонијалном прошлошћу иако је испуњена злочинима.
    То што ви браните заслепљеност руског народа који одбацује сопствене великане из прошлости да себи за идола ставе Грузијца, комуњру, не говори ништа добро не само о Русима данас него и о Вама.
    Стаљин не само да је убио и отерао на робију много Руса него је за његове владавине много њих умрло од глади.
    Е сада дали се ту ради о Стокхолмском синдрому или ипак нечем другом и да је тај “понос” толико јак да све остало нмије важно…
    Јасно је да народ који има странца комунисту за идола не може бити истински православни народ и не може поштовати сопствени идентитет и сопствене корене. Што за глобалисти интернационалисти иначе гледају као квалитет а не недостатак. Бити интернационалиста данас је по дефиницији бити
    анти-суверениста или ако хоћете бити анти-Рус, анти-Србин.
    Јер у националном идентитету виде препреку а не циљ.

    Тако да су Руси и Срби по томе веома слични и носе исту трагедју разарања сопственог националног ткива државама које више не постоје (СССР и Шугославија) и превазиђеном идеологијом… Коју су у свету скоро сви одбацили .

  13. Стаљин је , као вођа велике империје, спасао руски (и не само руски) народ од западног геноцида . Правити поређење са Хитлером, енглеским или белгијским геноцидима , не само да је заслепљеност него и наивно, самоубилачко подлегање утицају зликовачке пропаганде. Није све што су нам причали и писали по књигама и пропагандним часописима истина.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading