Ања Филимонова: Остварује се сан В. Британије и САД – Срби ће сами омрзнути Русију

Садашњи српски режим, на челу са Вучићем, хоће да Русију учини главним кривцем за предају Косова

Ања Филимонова (Извор: Новости)

(ИА Регнум, 22. 4. 2020)

Специјални представник председника САД Доналда Трампа за дијалог Србије и Косова, Ричард Гренел, изјавио је да ће се разговор између Београда и Приштине обновити после укидања режима реципроцитета и царина од сто процената које су сепаратистичке власти увеле на робу из Србије, што може да се догоди већ крајем текуће седмице. Ради се о томе да је 25. марта „косовски парламент“ изгласао неповерење влади Аљбина Куртија, а управо је он непрекидно инсистирао на очувању царина и режима реципроцитета у односима са Србијом. Како би заобишао захтев Куртија за расписивање нових изборе, Хашим Тачи је започео консултације са представницима политичких странака о формирању нове владе. Као што иначе бива у случају било ког етноинжињеринга или стварања вештачке државе, „Република Косово“ као потпуно амерички пројект не може никада да стекне слободу, она ће се увек усмеравати из иностранства и увек противно интересима „штићеника.“

Сада већ као премијер у техничком статусу, Курти је почетком фебруара представио план постепеног укидања царина које је „Република Косово“ увела Србији, а који је истовремено предвиђао да српска страна прекине „рад на подривању међународног признања Косова“. Америчка администрација је саопштила како има намеру да игра водећу улогу у коначном разрешењу „косовског питања“, указујући на неопходност брзог и безусловног укидања царина и обнављања преговарачког процеса између Србије и тзв. Републике Косово. Када је Вашингтон јасно дефинисао своју позицију, Куртијев коалициони партнер и вођа Демократске лиге Косова, Иса Мустафа, пожурио је да се огради од коалиционог партнера, недвосмислено поручујући како воља САД не може да буде доведена у питање, да би потом раскинуо коалицију чим се указао и најмањи повод. Повод је било разрешење министра унутрашњих послова Агима Вељиуа због јавне осуде одлуке владе да не подржи предлог Хашима Тачија да се прогласи ванредно стање због ширења корона вируса.

На Косову је корона вирус одиграо политичку улогу. Под оправдањем борбе против вируса, Приштина покушава да учврсти своју власт на северу покрајине, захтевајући испуњавање полицијско-санитарних мера чије параметре одређује она, а не Београд. Чак и квазисрпска организација, партија-симулакрум „Српска листа“, која је формирана од стране Београда а уписана у сепаратистички политички систем, ради то исто. Тако је градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, који је изабран по „уставу и законима Косова“, позвао Србе да извршавају наредбе Приштине. Шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, такође је позвао косовске Србе да се придржавају препорука „приштинских власти“.

Занимљиво је да је за Вашингтон ово прави моменат да зада ударац. У овом случају удар би био задат на три фронта. Пала је Куртијева влада која је хтела да независно управља „косовским пословима“ без утицаја САД. Истовремено, због увођења ванредног стања и окончања мандата садашњег сазива Скупштине, Влада Србије је постала техничка. С тим у вези, мора се приметити како изјава Гренела (о потреби неодложне обнове дијалога између Београда и Приштине) показује елементарно незнање, јер док се у Србији не окончају избори и док не буде изабрана нова влада, садашња техничка Влада не може да води такве преговоре. Сведоци смо, међутим, да Американце не занимају демократске процедуре у другим земљама. Приштина то одлично разуме, па је пожурила да изрази лојалност Вашингтону, чак и по цену распада владајуће коалиције, која први пут у „косовској историји“ није повезана са терористичком „Ослободилачком војском Косова“.

Положај српског председника Александра Вучића је врло интересантан. Подсећамо да је странка чији је он председник – Српска напредна странка – формирана као резултат раскола у Српској радикалној странци Војислава Шешеља, уз „одвођење“ великог дела русофилских и патриотских бирача. Да би Вучић могао да победи на завидно регуларним изборима она мора да користи патриотски и русофилски арсенал, јер би га у супротном бирачи напустили. Истовремено, врло тешко је прикривати очигледно стварање неоколонијалног режима у Србији. У одређеном смислу сваки избори су за Вучића руски рулет – или ће добити или ће пропасти. Пред домаћом публиком Вучић мора да говори о победи, али пошто бирачи добро знају ситуацију, њему ће бити све теже и теже да то постигне. Главни адут који обезбеђује Вучићу сталну победу на изборима је Москва, тиме што безусловно шаље најтежу артиљерију ради подршке свог партнера. Такав карактер обично има посета председника РФ Владимира Путина у предвечерје избора, како би српски бирачи видели усклађену активност двојице лидера.

Овог пута Вучић се нашао у веома компликованом положају. Потребно му је нешто што би својим бирачима могао да прода као „епохалну победу“ у косовском питању. Ма како звучало парадоксално, до сада је непомирљива позиција Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија, који се противе било каквим уступцима Србији када је у питању укидање царина, помогла замрзавању преговарачког процеса који треба да доведе до признања Косова од стране Србије и додељивања чланства у УН.

„Трећи ударац“ доноси корист непосредно Доналду Трампу. Он жели да бирачима свечано представи решење проблема „европске Палестине“ и тиме „обнови моћ Америке“ у балканском региону. Ако би Русија поново била на Вучићевом повоцу, па не буде спречила пријем „Републике Косово“ у УН, САД би тиме потврдиле своју потпуну хегемонију над Саветом безбедности УН.

На овакву могућност указују раније бројне изјаве представника руске дипломатије да ће се Москва сагласити са сваким компромисом који постигне Београд. Иако се у последње време знатно чешће чује како Резолуција СБ УН 1244 мора бити поштована, у стварности њу, међутим, нико не поштује. Сам Београд је Резолуцију 1244 на најбруталнији начин прекршио, потписавши у априлу 2013. године Бриселски споразум, у оквиру ког се сагласио да укине српске судове, полицију и систем безбедности на целом КиМ, укључујући север покрајине. На чињеницу да је потписан Бриселски споразум Русија није ни на који начин реаговала, а што је још зачуђујуће, тражи од Приштине да изврши све обавезе из споразума (формирање „Заједнице српских општина по законодавству ‘Републике Косово’“) које коначно интегришу север покрајине у систем сепаратистичких власти.

У овој фази главна опасност се састоји у томе да „под буком од корона вируса“ ad hoc може бити проглашена „уникум ситуација“ која захтева „нестандардни“ или „неформални“ приступ у циљу достизања неког заједничког вишег интереса, нпр. „у име мира и стабилности“. У том случају могуће је понављање сценарија са Бриселским споразумом: хитно, без упознавања јавности, закључује се некакав споразум, који би Народна скупштина Србије, која није распуштена и формално и даље ради, ратификовала независно од његовог противуставног карактера. Такав сценарио је сасвим могућ пошто у Србији Влада у условима ванредног стања ради без контроле Скупштине. Србија је парламентарна република, што значи да Влада утврђује и води спољну политику, а Скупштина пре свега контролише рад Владе, док је доношење закона тек на другом месту.

Као нека врста „смоквиног листа“ са којим би Вучић могао да сачува власт, може му бити понуђена корекција границе, односно предаја Приштини албанских општина на југу централне Србије (посебно општине Бујановац која излази на Коридор 10, који повезује Србију са Македонијом и Грчком, и преко које би Косово изашло на тај Коридор) у замену за неколико села на северу покрајине. Вашингтон би у том случају поновио успешну шему из 2012. године – уступци по питању Косова у замену за власт (прошли пут то је, пре свега, био Бриселски споразум од 2013. године). Избори у Србији најраније могу да буду расписани у мају, а сходно томе спроведени у јуну, па такав резултат може бити достигнут од стране нове владе још на таласу постизборне еуфорије, таман када се буде приближио моменат избора у САД.

Уочи одлучујућег догађаја искристализовала се екипа водећих играча – Вучић, Тачи и премијер Албаније Еди Рама чине „амерички трoугао.“ У Вучићевом случају треба подсетити на потписивање техничких протокола уз споразум СОФА са НАТО-ом, које није хтео да потпише чак и потпуно прозападни бивши председник Борис Тадић, спровођење заједничких вежби са НАТО-ом (било их је шест пута више него војних активности са Русијом) и одбијање додељивања статуса дипломатског имунитета руском Хуманитарном центру у граду Нишу.

Такође, треба указати на низ активности које се уопште не уклапају у традиционално позитивну представу својствену руским медијима: на српској телевизији је емитован отворено русофобски серијал „Сенке над Балканом“; непризнавање територијалне целовитости РФ (у вези са прикључењем Крима Русији); много пута поновљене изјаве поштовања територијалне целовитости Украјине (укључујући и Крим). И најзад, вишедневне манифестације захвалности на рачун „кинеског брата Сија“, после којих је уследила молба-захтев за достављање руске помоћи. Међутим, када је у Београд слетело 11 (!) руских авиона са опремом и материјалима Вучић их није дочекао (игнорисао је и чињеницу да је Русија поклонила гориво за српске авионе), није пољубио руску заставу, нити је држао емотивне говоре. Тај догађај је у српским медијима максимално забашурен, док је премијер Ана Брнабић на аеродрому само куртоазно изразила захвалност. Оштар контраст у односу на Кину (и њену помоћ) био је очигледан.

У Србији је пре неки дан на централној државној телевизији РТС био приказан филм Виталија Манског „Путинови сведоци“ (2018), који по речима самог режисера помаже да „осетимо и разумемо, и истовремено изменимо парадигму апсолутно мрачне руске данашњице“. Филм је очигледно емитован са циљем да унесе збрку у главе русофилски опредељених српских бирача по принципу „Русија није заштитник, она не може бити заштитник“. У том случају се намеће питање од ког ће „мала Србија“ тражити правду? Одговор је већ спремљен: не од „руске оријенталне деспотије“ него од САД.

Редовни и на први поглед хаотични антируски испади српског председника служе другом, дугорочнијем циљу: они припремају пут за следећи, већ радикално прозападни и антируски режим и тако ће се „затворити круг“. Подсећамо да је саветник српске Владе нико други до Тони Блер, иницијатор бомбардовања Србије.

Полифонија узајамно искључујућих изјава српског председника о косовском питању скрива јасну рачуницу. Као прво, забраном верујућим да оду у Цркве за Васкрс тестирана је спремност српског клира за супротстављање (показало се да је таква спремност минимална) и могућност блокаде друштвено-политичког живота. СПЦ је нераскидиво везана за све што је национално, а у првом реду за Косово, и то је једина структура која је кадра да искаже институционално противљење. Као друго, у косовско питање је убачена тајанствена формула о „разграничењу“ покрајине (која директно противречи Уставу Србије и Резолуцији СБ УН 1244). Вучић није представио Скупштини ни своје извештаје о Косову, нити платформу за решење проблема. Насупрот томе, он већ годинама стално истиче како разграничења неће бити, да је то питање са нејасном перспективом, те да на то албанска страна никада неће пристати. То треба тумачити као психолошку припрему за моменат када ће постати јасно да је разграничење сасвим могуће и када га треба квалификовати као највећу победу (није случајно да су у тиму остали само амерички фаворити који се на дневном нивоу консултују са Вашингтоном). У том случају би се промена граница Србије извршила по поступку предвиђеном за промену устава. И противуставни споразум који би прихватила Скупштина, стварао би, као и у случају Бриселског споразума, обавезе на међународном нивоу.

Разграничење би било „потврда“ Вучићу од стране Вашингтона да може добије нови мандат, јер без тога он нема с чим да изађе на изборе. У случају да се реализује овакав пројекат, на месту главног кривца за предају Косова нашла би се Русија. Било би немогуће измерити степен разочарења и гнева у српским патриотским круговима на Балкану и у дијаспори.

Подсећамо на један историјски пример: Јосип Броз Тито је уз подршку совјетског режима, који такође није хтео да се оптерећује свестраним анализама, ликвидирао равногорски четнички покрет, као једину снагу која је била кадра да се супротстави његовом режиму. Међутим, када је Броз обезбедио монопол власти, направио је оштри заокрет ка Западу. Потоњи догађаји – одвајање Југославије и Албаније од совјетског блока – подрили су Јалтско-потсдамски систем међународних односа, а Велика Британија (англосаксонски фактор) је фактички добила Балкан и излаз на Јадранско-јонски басен у потпуни посед (без удела совјетског утицаја договореног на Јалти). Нарушавање послератног поретка представљало је својеврсни увод у догађаје из деведесетих година прошлог века.

Иста таква „прагматично-техничка“ подршка Вучићу, који ствара колонијални режим у Србији, без озбиљне и дубоко промишљене активности на свим нивоима и на свим правцима, уз улагање целокупног потенцијала на спољашње форме џанк-политике – опомиње на „ефекат Пинокија“. Уколико „Република Косово“ буде примљена у УН, неће бити разочарани прозападни већ српски патриотски кругови, чиме би био остварен двовековни британски сан – Срби ће сам замрзети Русију.

Са руског посрбио: Зоран Чворовић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

38 replies

  1. У Србији на власти не може да буде нико ко није по вољи Запада, а за то су криви сами грађани Србије. Они су 5. октобра одлучили да постану слуге Запада. Никоме не треба да буде жао таквог народа, нити било ко други може да буде одговоран за оно што сами Срби траже.

    Замислите ситуацију да Запад и САД омогуће поновну интеграцију КиМ у састав Србије. Шта би Срби тиме добили? Милион шиптарских непријатеља који не би плаћали порезе, струју, здравствене услуге… Србија нема новца да обезбеди квалитетан живот свом становништву а камоли милиону шиптарских паразита. Сву потрошњу шиптарских паразита би сносили Срби. Зар није боље да они који су стварали шиптарску државу на КиМ, а то су западњаци, финасирају ту државу. Србима и те како треба КиМ и ресурси који тамо постоје, али без Шиптара! Али Срби немају безобзирну вољу да намећу своју доминацију другима, попут рецимо Англосаксонаца. Када би Срби могли да очисте КиМ од Шиптара њима би још како био интерес да задрже КиМ. Срби су у дугом временском периоду запостављали своје елементарне интересе и њима претпостављали интересе мањих народа у саставу Југославије и сада ће за ту индолентност и кукавичлук бити кажњени одузимањем дела територије. Они који Србима узимају територију имају много јачу вољу да им то узму него што Срби имају вољу да то сачувају. Што се тиче цркава и манастира СПЦ, ја верујем да 99% Срба није никад било ни у једном од њих и да они тај губитак и не сматрају губитком. На крају крајева, Срби нису баш ни много побожни, тако да они тај губитак неће ни осетити.

  2. Одличан чланак !
    Најбоље што сам до сада прочитао ове године!
    Објашњава тактику и метеодологију Вучићеве издаје уз америчку помоћ.
    И план да после кривицу свале на Русију.
    Сада схватам зашто су се другосрбијанци и ботови окомили на Русију у задње време. Припремају терен за финалну веле-издају Космета по плану родмукле србо-фобне педерасте Америке и желе Русе држати што даље као и наш Велики Диктатор.

    ” „разграничењу“ покрајине (која директно противречи Уставу Србије и Резолуцији СБ УН 1244)”

    Дакле “разграничење” је окидач и тројански коњ преко којега треба да се уведе формално признавање шиптарске тзв. државе “Косово”.
    “(није случајно да су у (Вучићевом) тиму остали само амерички фаворити који се на дневном нивоу консултују са Вашингтоном)”

    “У случају да се реализује овакав пројекат “разграничења”, на месту главног кривца за предају Косова нашла би се Русија. Било би немогуће измерити степен разочарења и гнева у српским патриотским круговима на Балкану и у дијаспори.”
    “чиме би био остварен двовековни британски сан – Срби ће сам замрзети Русију.”
    ***** ***** **** **** ****! ***** ***** ***** ****! Само Православна Русија нам може помоћи зато је веле-издајник и гура што даље од Србије да му не поквари његове издајничке планове!

  3. ” Шта би Срби тиме добили? ” са враћањем Космета?!?!?!!
    ***** ***** ***** ***** *** ****
    Господине Иване Лукић
    Заиста било ми је на моменте ******* читати ваш дефетистички кометар.
    И гледати са каквом лакоћом се ви одричете онога што је највећа светиња
    у Србији.
    И то поврх свега још показивати равнодушно да ничега патриотског немате у себи.
    Пљујете на наш намучени и тотално изманипулирани народ а сами звучите као изгубљени ***** без труна патриотизма у себи.
    **** *** ** ** ** ****

  4. Pa neka Rusi nastave da ga kite ordenima. Za sve sto se desava sami su krivi kao i mi. Prvi komentar gospodina Lukica je sve objasnio.

  5. Још једно комунистичко подметање. Тобоже, Русе преварио и Тито и Мило и сада их вара Вучић. Нису преварени никакви Руси него су комунисти „варали“ совјете, а у ствари нико никога није варао, већ је све део перфидног сценарија.

    Онај који се издаје за пријатеља Срба би морао да зна да није постојао никакав равногорски четнички покрет, постојала је само Југословенска војска у Отаџбини.

    У Русији и Србији вероватно има три до пет процената оних који се, без гриже савести, могу назвати Русима и Србима. Нечастиви се приближава, али и толико мало нас је довољно да га, уз Божју помоћ, зауставимо. Пазите шта радите!

  6. https://sun9-17.userapi.com/c854320/v854320860/163474/B-ZIfcq44t8.jpg?ava=1

    Ако обратите пажњу, запазићете да су ликовима светитеља на нашим фрескама копане очи.

    Ретке су фреске на којима окупатори и домаће слуге и јањичари у свим дресовима нису стигли или смели да направе покрете на очима.
    То су исти увек душмани радили, у свим вековима и дресовима, слуге ђаволове, исти они исто оно што су радили живим Србима.
    Боје се прво Светитеља Православних па живих Срба који раде како Бог воли, својим очима гледајући и главом својом мислећи, чувајући своје.

    https://i.ytimg.com/vi/LxTOsx0qTV4/hqdefault.jpg

  7. Ко неће православног Руса за брата, тај ће туђина за господара! Из Карађорђевог херојства и члана руско-турског 8.Букурешког мировног уговора рођена је нововековна Србија!

  8. Свака Вам се позлатила Радоване Николићу!
    Неће олош у Србији са Првославном Русијом да се брати него са Западним педерима, педофилима и сатанистима који нам Космет отимају и Муслимане у Србију шаљу!
    Па се ти и такви Срби после чуде зашто Србија пропада, док они на све србско најсветије или пљују или му се ругају или га се одричу.

  9. Иако се слажем у принципу са текстом, сви ми знамо врло добро ко је довео Вучића на власт и зашто, немогуће да то Путин и Руси нису знали. И не треба да заборавимо ко му је давао подршку, ко га је примао као џокера у Москви пред саме изборе да напредњачки патриоти мисле да је Вучић добар са Путином, и на крају ко му је потпуно беспотребно издавао одликовања. Не заборавите и то колико је Србија крварила од 2000. до 2012. под ДОСовцима, Русија никакву подршку није дала патриотским снагама, било коме ко би пружио било какав отпор, само су гледали како тонемо. Из свега приложеног, ја нисам сигуран да је Русији био неки велики циљ да има јако упориште у Србији, другачије би се и они понашали, као у Абхазији на пример где је у једном моменту победио неки њихов Чеда Јовановић, па су Руси поништили изборе и помогли да се установе патриоте. Колико су само Американци уложили у медије и невладине организације да би се инсталирали овде, да би покуповали све што вреди, преузели ресурсе, а Руси нам нису дали ни сувисло објашњење зашто је затворен портал ФСК? И сад се води игра “сваљивања кривице” једних на друге, ко је крив што су нарушени односи. Филимонова ту није поштена, Русија је крива великим делом.

  10. Филимонова, искрено, помиње став Русије да ће прихватити сваку одлуку Србије по питању Косова, а онда оптужује Вучића, и посредно Србију, да ће по издаји Косова и Метохије сву кривицу свалити на Русију. Не видим како овај текст – папазјанија свега и свачега оправдава основни аргумент мимо чињенице коју је ауторка и сама навела, а то је да се Русија не противи у крајњој линији решењу које Србија сама изабере. Филимонова, и руски кругови у чије име она говори би очигледно хтели да се ето изађе у сусрет Русима, да се Русима очува образ у “косовској причи” као да је “руски образ” нама Србима најбитнији, или барем по Филимоновој треба да нам буде на првом месту?! Као да ми Срби издајом Косова (не дај Боже!) на првом месту не губимо сопствени образ. Све ове Филимонове, Гускове, и остали “аналитичари” пре свега заступају интерес Русије па онда Србије, као и Американци, као и свака велика сила. То нама Србима треба да је јасно изнад свега. Па на крају Филимонова потеже чак и историју Титове Југославије о тобожњем кршењу Јалтско Постдамског уговора, иако је знано да су се Стаљин и СССР суштински са Британцима и Америма договорили то јест одрекли Југославије као своје интересне сфере. Потребно је мало и историјског знања да би се овај текст Филимонове могао правилно рашчитати и у контексту руске игре на Балкану. За крај, мене би занимао коментар Филимонове о томе како и зашто је митрополит волоколамски Иларион Алфејев честитао Васкрс – највећи хришћански празник ником другом него Милу Ђукановићу?! Шта то значи и шта нам то говори о улози, деловању и намерама Русије на Балкану? И још бих волео да нам Ања Филимонова прокоментарише руско мешање и мешетарење у Македонији по питању македонског раскола. Исти Иларион Алфејев је пре неку годину понудио помоћ Москве у решавању раскола у МПЦ, док њихови свештеници активно учествују у разноразним македонским пројектима и конференцијама..

  11. И ево, пошто дадох коментар на горњи текст, прочитах текст уваженог господина Ранка Гојковића под насловом “Шта се догађа са “Трећим Римом””. Потписујем све што је г. Гојковић навео у другом делу својег текста, и Србија и Русија ће уз Божију помоћ и Васкрслог Христа победити сва зла која нас нападају, у то као православни хришћани морамо веровати. Али управо мој горњи коментар се негде поклапа са првим делом текста г. Гојковића. Заиста шта се то дешава са Русијом? У својем тексту Филимонова нас прозива за будућу “издају Русије”, а видимо да и у Русији постоји јака амбиваленција према основним вредностима за које се ми залажемо! И г. Ранко Гојковић је у својем тексту између осталог приметио да је Иларион Волоколамски честитао Васкрс највећем прогонитељу Хришћана, православља и Српске православне цркве у 21. веку – Милу Ђукановићу. Уместо што нас између редова прозива да смо недовољно “на руској линији” – Ања Филимонова нам дугује једно дубље појашњење о ситуацији у Русији данас, уместо што нам објашњава шта се дешава у Србији оно што ми сви одлично знамо и осећамо на својој кожи.

  12. Одговор Махдију:
    Једино злонамеран човек или русофоба је могао да закључи из текста госпође Филимонове да она Србе прозива због “издаје Русије”. Супротно, она позива руско руководство да не прихвати Вучићев издају Косова спремљену у Вашингтону, а не у Москви! Она само закључује да би подршка Кремља Вучићевој издаје помогла бујању русофобије међу Србима, овакве какву Ви ширите. Убацити у читаву причу Илариона Алфејева је права папазијанија. Уз то Срби могу да критикују Алфејева тек када његове екуменистичке “другове” разобличе у СПЦ, а екуменисти су по дефиницији лојални глобалним круговима моћи.

  13. Блистава анализа проф. Ане Филимонове! Честитам! А неки коментари овде, испод њеног текста, само још једном показују, у којој мери велики број Срба слабо познају реалну политичку ситуацију у Русији. Аутор је и овим прилогом показао, лојалност и љубав за свој, руски народ, а исто толико и српски. И њена анализа јасно показује, истински јаз са једне стране између службене политике Москве и Београда, а са друге стране владе обих земаља, очевидно, воде политику која је често супростављенима интересима огормне већине како Срба, тако и Руса.

  14. Поштовани Радоване Николићу, господин Махди је Муслиман (који би то православац ставио себи муслиманско име?!)
    Па је стога логично да не може бити ни Србији ни Русији наклоњен. Него брани шиптара Вучића и његову издајничку политику. И то нападајући јединог страног заштитника Космета којег Срби имају, Русију.
    А да би био уверљивији у своме расипању отрова и анти-руских клевета, представља себе брижним заштитником православља.

    Добро је што сте му на подмуклу бесмислицу о Алфејеву, одговорили да је прескочио домаће унијате.
    За издајничку змију која мрзи Србију и Русију, а прави се да оно што говори, је само да би кобојаге Србији помогао. Све то што је он рекао не излази из уобичајеног русофобног клеветања…

  15. Sa cime su to Rusi uopste zasluzili da Srbi treba da ih vole i da ih nizasto ne okrivljuju? Sta to mi dugujemo toj pro-ustaskoj i anti-srpskoj drzavi? Sudeci po pokvarenosti antisrpske politike i dela u poslednjih 30 godina, Rusija nesumnjivo potajno prizeljkuje da Srbija sama prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu i to sto pre, dok je A. Vucic jos na vlasti. Patriotski raspolozena vlast u Beogradu im uopste ne bi odgovarala. Tako bi nas konacno digli sa “dnevnog reda” ali bi u isto vreme, jos uvek, barem se tako nadaju, zadrzali nesto uticaja u “bratskoj i pravoslavnoj” Srbiji jer bez obzira na njihovu izdaju, Srbi su im ipak jedini iskreni prijatelji u celom svetu. Ali i mi smo ponesto naucili: Rusi vise ne bi trebali da se pretvaraju da su nam braca i prijatelji, jer objektivno nikada to nisu ni bili, to je nama potpuno jasno iako ne mozemo tako brzo da se resimo svojih ukorenjenih pro-ruskih osecanja. Mi i ne ocekujemo nista novo od njih jer bi bilo potpuno nerealno ocekivati da Rusija u vrlo kratkom roku promeni svoju politiku prema Spskom narodu. Pogotovo ne Rusija koju vode isti ljudi koji su bili otvoreno neprijateljski raspolozeni prema nama maltene do juce. Iskrena ljubav izmedju dva naroda i dve drzave morace da ceka neka druga i bolja buduca vremena i neke druge ljude. Nazalost sumnjam da ce ta ljubav do tada preziveti. Srpski narod za to ne mora da krvi sebe, mi braci Rusima nismo nikada cinili tako gnusne stvari kao sto su oni nama.

  16. Ја сам Православни Србин господине латиничару.
    И не очекујем да сви “Srbi treba da ih vole”… Али ми је нормално да ми Срби ПРАВОСЛАВЦИ волимо нашу Православну браћу и сестре у Христу.
    И нећемо Вам се због тога извињавати, јер бити Православне вере је, бити Србин.
    Дакле бити Православац, користити језик и азбуку и поштовати своју традицју и културу је бити Србин.
    ****** **** **** ****
    А да будем и искрен ја бих пре Православном Русу окренуо леђа у рату него неком латиничару из Београда. **** *** *** *** *** *** ****
    А кога то “nizasto ne okrivljuju” Ра читаво стадо другосрбијанца не затвара уста пљујући на Русе. И то не траје од јуче.
    А шта би било тек да су на нас Руси стављали санкције, бомбардовали нас “осиромашени уранијумом” и проузроковали епидемју рака и леукемије? Шта би било да су Руси уништили болнице и школе убили невину србску децу, цивиле, називали Србе геноцидним народом и хтели их као такве жигосати у Уједињеним Нацијама? Шта би било да су осудили све наше патриоте на бескрајну робију?
    Да су нас пљачкали преко “Светске банке” и “ИМФ” кредитима и наметнули највеће издајнике Србије и најнеспособније људе да владају Србијом? Шта би било да су Руси исценрили лажни геноцид над шиптарима на Космету да би отргнули Космет и окупирали га.
    И терали Србе да се одрекну свега србског. Гурајући нам педере, сатанисте, масоне и друге србомрзце под нос. Терајући нас да живимо по њиховом диктату. Да су Руси учинили само делић зла које је Запад Србији учинио такви као ви би добили нападе беснила и неизрециве мржње према Русији.

    Па “pro-ustasko” је писмо које ви користите господине а то Руси а ни прави Срби не користе.
    “Rusi vise ne bi trebali da se pretvaraju da su nam braca i prijatelji”
    Не, Руси нису “ваша” браћа. А и ја лично не осећам да сте ми ви, или било који другосрбијанац као ви “брат”.

  17. Ima mnogo zaludjenih Srba koji su mislili i verovatno jos uvek misle da su im Francuzi prijatelji, pa onda i Englezi i Amerikanci. Ja sam bio ucen od malena da su nam oni u stvari neprijatelji a da su nam Rusi braca i prijatelji. Vecina Srba smatra Ruse bracom. Zato se odnosi izmedju Srba i Rusa ne mogu ocenjivati na osnovi istih kriterijuma kao odnosi Srba i Zapada . Jeste, nasi neprijatelji su nas napali, bombardovali, ubijali, trovali i cepali. A sta drugo da se od neprijatelja ocekuje? Ali kada se brat, kum, otac, prijatelj okrene protiv vas i otvoreno stane na stranu vaseg neprijatelja onda se to zove izdaja. Gledano sa stanovista Srpskog narodnog predanja i legende, ali i sa opsteljudskog moralnog stanovista, neprijatelj i izdajnik se ne mogu izjednacavati. Izdajnik je mnogo gori od neprijatelja. To sto “braca” Rusi se sada pretvaraju da su nesto drugo nego sto jesu i da nam nisu radili to sto jesu ne moze nikoga da prevari. Rusi su u stvari uradili sve da Srpski narod bude poraze u jednom od najvaznijih momenata u nasoj istoriji. Ako je ikada bilo pravo vreme da se bratski pomogne to je bilo to vreme. Ali umesto bratke pomoci Rusi su svih prethodnih godina pomagali nase neprijatelje moralno, politicki i vojno. Noruzavali su i delili odlikovanja bestijalnim i krvolocnim ustasama i tako aminovali etnicka ciscenja Srba, priznavali su Balkanske drzavice drugi dan nakon proglasavanja nezavisnosti, osnivali sud u Hagu za sudjenje Srbima, razbijali drzavu Srbije i Crne Gore i jos mnogo toga. Kao sto vec rekoh uradise nam najgnusnije bratska dela. U Rusu ja brata vise nemam.

  18. “Ja sam bio ucen od malena da su nam oni u stvari neprijatelji a da su nam Rusi”

    И то комуњаре “Руси” као “пријатељи” зар не?
    Исто као и сви другосрбијанци….анти-Православни интернационализам волите.
    Зато вам Руси капиталисти неваљају сада.
    А тек недај Боже да се врати Цар на престо Русије и прогласи Русију Православном Царевином…Па ви бисте Русе онда тотално замрзели.

    “Rusi su u stvari uradili sve da Srpski narod bude poraze u jednom od najvaznijih momenata u nasoj istoriji.”

    Јели ви то заиста причате о1999 са Јелциновом банкротираном Русијом!?!
    Па како вас није срамота човече?!
    Ако је и од другосрбијанца бота, превише је!
    Пијандура-издајник Јелцин је потпуно упропастио и сопствену државу и народ па како је било за очекивати да нешто учини за Србе!?
    Русија је тада била тотално на коленима и опљачкана а руски народ ГЛАДАН!
    Те 1999 је јеврејски олигарх Березовски (који је контролирао Јелцина) био прави председник Русије а командни центар је био у Вашингтону.
    Док је Јелцин био само пијана болесна будала које се ништа није питало.
    Научите мало историје и не срамотите се ту.

    “Rusi su svih prethodnih godina pomagali nase neprijatelje moralno, politicki i vojno”

    Пратим већ 20 година шта се догађа у Русији и кажем да ЛАЖЕТЕ!!!
    Дајете ДОКАЗЕ другосрбијанац!
    Које “оружје” ?!
    Онај “С-300 ПС” систем које није ни радио?
    И који је Хрватска купила од Украјине ?!
    А анти-Руска пропаганда стално продаје причу незналицама, да су то Руси продали Хрватској.
    Тај С-300 СП је Хрватска после продала Ирану (иако није радио)..
    А Иран га је требао јер су хтели да направе илегалне копије С-300.
    И прошле године су почели напокн производњу Иранске копије тог система.
    Тај ирански систем се зове “БАВАР”(све је на интернету да се провери)

    Дајте доказе за све те ваше небулозе и ЛАЖИ све ћу их оповргнути. Једну по једну.

  19. Совјети никада неће опростити Србима то што су Русима пружили уточиште после Октобарске револуције. Ко тврди другачије може да буде једино неискрен, злонамеран или да нема капацитет да то прихвати. Од ових који вређају људе који другачије мисле, слабо ће кад Србин од буде.

  20. @ Јуродив

    Поштовани,
    Прилагодите речник и опхођење према Другима и Другачије мислећима, молимо Вас.

    Претпостављам да сте нови овде, али неће се десити, макар на Стању ствари, да “дивљи истерају питоме”, биће обратно. (Верујте на реч.)

    Хвала на разумевању,
    Александар Лазић

  21. @stole

    А за мене сви Срби, осим издајника, су браћа. Ви правите и бесконачно понављате једну грешку: поистовечујете власт и народ. Ви стварно мислите да смо ми, народ, одликовали Вучића? Или итекако пружимо утицај на балканску (српску) политику? Гађате Руса, а ми у истом положају, у положају српског народа. Ја напросто не знам како још једноставније изјаснити ову мисао: руски народ не утиче на политику. Сва решења доноси само власт. Ви расипате праву мржњу међу нашим народима, а наши народи су пати од једне те исти беде. Будите не размажено дериште, а чисто мушки назовите правом именом: ПОЛИТИКА ВЛАСТИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ. И ЗАМЕНИТЕ Руса у вашим коментарима на “власт Руске Федерације”. Онда ствари буду расчишчене. Или ти си последња кукавица и плачена ****, која само може распиривати мржњу, и радиш на најпокваренији начин, горе од Хрвата! Понављам, Срби за нас браћа, озлојеђене опсесијом и мржњом типови – нису. Ко мени замера на грешке српском језику – мрш у …….!!!

  22. Одговор Сими:

    То што ви радите је најобичнија русофобска пропаганда, која изједначује Русију са злочинима Јељцина и Козирјева, чија највећа жртва је сама Русија. Јељцин је наредио да се пуца на руски парламент (“Бели дом”), аминовао одвајање Беле (Белорусија) и Мале (Украјина) Русије Беловешким споразумом, октроисао Устав који су написали Американци. Русија су добровољци погинули у Вишеграду и широм Српске, Русија је одбрана Резолуције 1244 Русија је вето на проглашавање лажног сребереничког геноцида, Русија је цар Николај који је жртвовао трон тровековне династије за одбрану Србије…. Стидите се српског имена под хрватским словима, јер нико не може да спаси ако се братом не измири.

  23. У реду господине Лазић.
    Хвала на упозорењу.
    Очигледно је да сам преморан и да губим контролу превише, у задње време.
    Престаћу читати ове коментаре. А и коментирати за неко време, јер су неки кометари почели да ме узнемиравају превише.

    Уједно се извињавам и Вама и свима осталима, на могуућим нелагодностима. Које је моје понашање могло проузроковати.

  24. Сергеј,

    Немогуће је да нема никакве везе између власти и народа. Народ бира власт у парламентарним републикама, а чак и да не бира, народ пристанком и толеранцијом неке власти аутоматски сноси одговорност. Немогуће је да руски народ нема никакву одговорност за убиство цара, иако ми знамо да цара није убио руски народ. Немогуће је да за губитак Косова није одговоран српски народ, иако он није директно донео одлуку да уступи Косово Шиптарима. За одговорност је довољан пасивни пристанак. Само онај који је активно радио против неке деструктивне политике може за себе да каже да није одговоран за ту политику. Само они Руси који су се оружјем борили против Лењинових бољшевика нису одговорни, сви они милиони који су деценијама толерисали комунистичку власт су одговорни. Нису подједнако одговорни као политичари, али су одговорни.

    А коментари на текст Ање Филимонове само говоре да је српски народ у великој мери неспособан да схвати концепт одговорности, да је то инфантилан и прилично глуп народ. А ни руски народ, иако много већи од српског, није ништа бољи у том смислу.

    Наравно, неки наивни Срби се љуте што Руси нису Србима помогли више. Неки се љуте јер је Русија почетком деведесетих година ГЛАСАЛА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА ЗА УВОЂЕЊЕ ЕКОНОМСИХ САНКЦИЈА СРБИЈИ. Такве колосалне политичке грешке не праве народи који имаји национални идентитет и моралну кредибилност. Срби су невероватно глупи кад очекују помоћ од једне толико дезоријентисане нације. Из ових коментара је уочљиво да многи Срби не схватају реалност да Русија није способна да помогне Србији. Она има толико много великих проблема да она није у стању никоме да помаже. Али наивни Срби мисле да је Русија много моћна зато што је то у физичком смислу велика земља, и зато што има гомилу нуклеарног оружја. А чињеница је да је то једна слаба земља која трпи небројена понижења од стране Запада.

  25. ”Ања Филимонова: Остварује се сан В. Британије и САД –
    Срби ће сами омрзнути Русију”
    ”Садашњи српски режим, на челу са Вучићем, хоће да Русију учини
    главним кривцем за предају Косова”!?

    Наслов и поднаслов су контрадикторни – ко кога овде мрзи?
    Србски народ не мрзи Русију и руски народ!
    Можда режим у Београду мрзи режим у Русији, али то нема везе
    са СРБским и РУСким народом.
    Србски народ једино може замрзети издајнички режим у Београду, ако
    потпише и пристане на предају целог или дела Космета, на шта Запад
    инсистира, а Русија у СБ УН то блокира ”Ветом”, због Резолуције 1244.
    Космет није власништво и прћија режима у Београду, а ни власништво
    само садашњег нараштаја Срба. КиМ је наслеђе ПРЕДАКА и може се
    само проследити ПОТОМЦИМА!
    Историјско наслеђе се може само проследити, а не може поклонити, предати,
    отуђити или продати!

    Још 2013- године Епископ Артемије то предочава и на то упозорава:
    СРБИ НА ОКУП:

    “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
    in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
    Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
    политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
    треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
    Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
    прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
    Епископ Артемије“

  26. И даље читаоци шаљу коментаре као да се Срби уопште сада питају да ли ће КиМ бити шиптарско! Када је 1999. године потписана капитулација Србије (тзв. војно-технички споразум) и када је Србија повукла своју војску са сопствене територије, од тог тренутка КиМ више не припада Србији. Нисам видео никакве протесте против капитулације у том тренутку, а ни касније. Сви су једва чекали да престане бомбардовање. Западњаци су Србији само дали један период од 20 година да она демонтира све своје институције на КиМ. То је и учињено, а ја такође нисам видео никакве протесте поводом тога у јавности (можда их има у кафанским разговорима). КиМ нису више део Србије. Сада је само остало да се тај губитак територије формализује неким правним актом. О томе може да се расправља, да ли да се формализује или да се не формализује. Али да би јавност могла компетентно о томе да суди, требало би да јој се саопште релевантне информације – колика је цена ако се стварност формализује или не формализује. Морали би да се јавности предоче трошкови ових алтернативних решења.

    Ја се много више плашим могућности да Запад у неком тренутку не буде направио калкулацију да им се више не исплати да финансирају криминалну шиптарску државу на КиМ, што је сасвим могуће у условима светске финансијске и економске кризе. Запад у том случају, након што је Србију потпуно уништио економским санкцијама, светском медиском антисрпском кампањом и бомбама, може да покуша да КиМ “утрапи” назад Србији. Србија тиме не би ништа добила, осим милион љутих непријатеља и саботера на својој територији. Запад би тиме докрајчио Србију. То би била потпуно иста ситуација као са Индијом и Пакистаном. Британци су намерно створили Пакистан као земљу која представља огроман проблем за Индију, земљу која представља сталну претњу за безбедност Индије. Западне тактике у обуздавању конкурентских играча је најбоље схватио Кинески председник Сун Јат Сен. Он је запазио склоност Британаца да форсирају супарничког играча насупрот неке земље која се уздиже као конкуренција британској доминацији. Ако би Србија примила Шиптаре у свој корпус, Србија би била трајно онеспособљена да се икада стабилизује и учврсти. Ако су Срби хтели да бране КиМ, онда су то требали да раде задњих сто година, а не сад. Сад је доцкан за то. Сад може да се испољава само инат, а инат је ирационална категорија. На шта ли би личила Србија да се сад у њен састав врати милион шиптарских паразита * *******? Србија у којој је хрватска лезбејка председник владе! Србија у којој антинационални елементи злурадо оргијају у својој деструкцији! Србија у којој Срби више немају никакав национални идентитет. Србија у којој је Хрват-Мађар директор Народне библиотеке. Србија у којој Срби не знају да преброје колико имају телесних отвора. Србија у којој Срби не знају где им је глава а где задњица. Србија у којој наредних месеци неће моћи да се исплате плате државним службеницима без огромног иностарног задуживања. Да ли сте ви Срби сигурни да имате довољно новца да деценијама и вековима подмићујете милион шиптарских паразита који имају тенденцију **** **** *** *** **?

    Водите рачуна о томе шта сањате, снови могу да се претворе у реалност.

  27. Све је лепо написала, с тим што бих ја додао да Срби с правом треба да направе дистанцу према Русима јер ово превазилази све мере. Лепо је подсећање на Дражу који је још за време краљевине ризиковао и званично успостављао везе с Совјетима јер су Руси, па онда ослобађао поједине градове у садејству с црвеном армијом да би био пуштен низ воду и доведен Тито који их је превеслао баш као Мило Ђукановић а све преко леђа Срба нарочито нас са ове стране Дрине. Даље, сетимо се да је Милошевић прихватио Ахтисаријев ултиматум јер га је стиснуо Черномирдин, речима да нема смисла да СРЈ иде против воље Русије и постаје руски непријатељ ако не потпише, на шта му је Черномирдин претходно указао. Докле више?!!

  28. Помаже Бог

    “не знам како се ово зове, али сам сигуран да су и за ово, у међувремену, измислили таблете”

    https://ak5.picdn.net/shutterstock/videos/24796145/thumb/1.jpg?ip=x480

    “26. Не бојте их се, дакле; јер нема ништа сакривено што се неће открити,
    ни тајно што се неће дознати.”
    (Св. Јеванђеље по Матеју 10:26)

    Истину, ДОБРОНАМЕРАН, кога интересује, сазнаће, и поступаће како осећа.

    Доћи ће све на место, све се дешава тачно како треба, и добро и лоше, по заслузи чињења и нечињења, свима.

    https://i.pinimg.com/236x/23/04/d5/2304d52f16c9cd1b6126836725492195.jpg?nii=t

    Лукићу,

    Шта је Теби?

    Ако си Србин, што се персираш док се бламираш?

    Ако ниси, има један дијалог код Капора кад Роћко Чолаковић после Другог рата као министар дође у редакцију неке новине и сретне предратног друга, пита га и овај му каже, е то.

    Уздравље, унуче.
    Људско.

    Добро нам јутро,

  29. “Сада је само остало да се тај губитак територије формализује
    неким правним актом”?!
    Чему то сада, ако је КиМ узгубљено ”Кумановским споразумом”,
    ”КАПИТУЛАЦИЈОМ” – зар на тој ”КАПИТУЛАЦИЈИ” нема потписа
    ”побеђеног”, ”освојеног” и поБЕДНИКА
    Чему сад још додатна формализација ”неким правним актом”???
    Хитлер није ни са једном земљом која је потписала капитулацију
    накнадно тражио још неке додатне, допунске…”споразуме” за
    верификацију КАПИТУЛАЦИЈЕ .
    Капитулација је првани акт у тзв Међународном праву који
    ПОБЕДНИКУ да је сва права над ПОБЕЂЕНИМ!
    Шта је ту још потребно као – ”допуна”, ”додатак”, ”анекс”… КАПТУЛАЦИЈЕ.
    Ништа, ама баш ништа.
    У складу са тим, победник нема шта више да пита, очекује или тражи
    од побеђеног.
    Он у потпуности располаже територијом, и поробљеним народом,
    у физичком смислу, али не и слободом ДУХА тог народа.
    Не задовољава се поБЕДНИК само физичком капитулацијом и окупацијом,
    он хоће и тражи да се потпише и ДУХОВНА КАПИТУЛАЦИЈА И ОКУПАЦИЈА,
    што, на његову жалост и жалост дефетиста-реалста то не бива – ни на овом
    ни ”на оном свету”.
    Дакле, тај некакав ”неки правни акт” треба да буде та ДУХОВНА
    КАПИТУЛАЦИЈА и ОКУПАЦИЈА, коју нико не може да потпише, баш и да
    хоће, јер се ДУХ НАРОДА НЕ ПОКОРАВА земаљској сили, ма колико она
    себи изгледла јака и непобедива, јер је земаљска сила за време, а дух је
    дуговечан, и надживи сваку земаљску/земљанску силу.
    Истотија то потврђује!
    Што се тиче Албанаца, један део би емигрирао код својих пријатеља на
    Западу, а један део би био лојалан Држави Србији, као и толике националне
    мањине и етничке групе, као и до сада, у оквирима највише аутономије која је
    била и до сада.
    Србија није суседна Албанија, која је толико Православних Срба који живе
    у Албанији лишила права на СРБско порекло.
    Србија није никада и никога присиљавала да се одриче свог порекла, за разлику
    од ранијих србских окупатора и ”наших” суседа, до јуче ”наше браће” .

  30. “Што се тиче Албанаца, један део би емигрирао код својих пријатеља на
    Западу, а један део би био лојалан Држави Србији, као и толике националне
    мањине и етничке групе, као и до сада, у оквирима највише аутономије која је
    била и до сада”

    Какве бесмислице! Шиптари су пре неколико година кренули масовно са Косова у западну Европу па их западњаци нису примили. Наша власт је све вратила у Србију и населила. Неки су и овде у Чачку. Као што западним Европљанима не требају Шиптари, тако не требају ни нама овде у Србији. Ако Срби не требају Албанцима у Албанији, Муслиманима у Босни и Хрватима у Хрватској зашто би нама требале било какве националне мањине. Због људи који говоре такве бесмислене фразе Србија никада неће бити стабилна земља. Док сви други газе Србе и настоје да их се ослободе, Срби траже што више националних мањина како би у Србији било што више потенцијалних проблема. Заиста, све то што су западњаци урадили Србима су Срби и заслужили.

  31. Иван Лукић: “На шта ли би личила Србија да се сад у њен састав врати милион шиптарских паразита * *******? … Као што западним Европљанима не требају Шиптари, тако не требају ни нама овде у Србији. Ако Срби не требају Албанцима у Албанији, Муслиманима у Босни и Хрватима у Хрватској зашто би нама требале било какве националне мањине….”

    Одкуда тврдња да су сви косовски Албанци паразити? Ако им се пруже услови за живот и рад и они ће постати корисни грађани државе Србије. Они су грађани ове државе, које су њихове сепаратистичке вође окренуле против Србије. Међу бројним грађанима Албанцима на Косову и Метохији се показује разочарање у своју (стару) државу Србију. И њима смета овакав однос државног врха Србије према Космету. Уместо да радимо на реинтеграцији покрајине у матичну државу, ми помажемо њеном удаљавању од нас. Ово увиђају и наши сународници Срби у покрајини. Свесни да их државни врх Србије гура од себе, они се окрећу властима нове државе. “Српска листа” подржава формирање нове владе “Косова”. Не може се говорити само о Албанцима као нелојалној мањини државе. И друге мањине и етничке групе имају своје скривене планове и намере. Али, не желе да се превише излажу сукобима са властима ове државе. Своја права остварују тако што њихове матичне државе врше притиске на Србију за повећањем њихових права и услова живота. Сукоби на Косову и Метохији су појачани када је Србија деведесетих година прошлог века, разним мерама међународне заједнице доведена у тешку економску ситуацију. Потом су уследиле и оштре економске санкције које су погодиле и најмање развијене делове као што је Косово и Метохија. На понашање косовских Албанаца је велики утицај имала и њихова матична држава Албанија. Њима је добро дошло да планирају уједињење своје сиромашне државе са богатим Косметом. Комунистички режим у СФРЈ и Србији је без много бриге гледао на тај утицај. У једном периоду после рата га је и подржавао. Тако се број становника Албанаца као имиграната повећао до неповољног односа према Србима. Указивање на те поремећаје је оцењивано као великосрпски национализам и шовинизам. И тиме гушено настојање да се ситуација држи под контролом. Прелазак на вишепартијски систем је прекинуо још једну, последњу нит контроле. Раније је СКЈ и СКС многе сукобе решавао на партијским форумима. Када су ти форуми угашени, препуштено је полицији да одржава ред и мир. Што је довело до све жешћих сукоба на Косову и Метохији. То би се можда и решило употребом потребне силе да се нису укључили међународни посредници, који преко ноћи сепаратисте и терористе претварају у борце за ослобођење. Охрабрени сепаратисти, уз репресије према непослушним Албанцима све више овладавају покрајином. Укључивање Војске Југославије на одржавању реда и заштити уставног поретка, доводи до потпуног мешања Запада у унутрашње сукобе у Србији а епилог настаје бруталном НАТО агресијом на СРЈ – Србију са преузимањем Косова и Метохије под међународну управу – са УНМИК-ом и КФОР-ом.

  32. Другосрбијанство је очигледно још увек живахно у Србији – а како и не би било са толико мрвица са западне трпезе? Зато се упорно окреће ћораво око на чињеницу да руски комунисти нису руски народ (и без чињенице да су комунизам у Русију донели аустро-марксисти Јевреји, са не тако скривеним везама са западним капиталом, који је комунизам искористио да уништи руску монархију, баш као што је искористио фашизам да се прво обрачуна са комунистичким таласом у Европи, а затим покушао и да га искористи за уништење совјетске Русије), скоро колико и српски комунисти немају никакве везе са српским народом. И да је нама толикооо боље без Космета, који је ионако “већ давно изгубљен”, да је Кумановски споразум “капитулација” итд итсл. Занимљиво је да модератори немају примедбе на овакво тенденцизно, отворено изношење пропагандних неистина – забога, свако има право на “мишљење” – али имају на то кад им се мало жешће, али још увек унутар прихватљивог, одговори. Они који бране истину етикетирају се као “дивљи”, а другосрбијански ботови као “питоми”. Да ли ће ово моје мишљење да добије исти третман као другосрбијанска, и види светлост дана, или ће бити третирано као “дивље” зато што критикује потез модератора?

  33. Одговор Ивану Лукићу:

    Поштовани господине, на жалост не могу рећи брате, Иване Лукићу, када упоредите Ваше речи са речима Св. владике Николаја у “Српски народ као Теодул” о презреном и немоћном руском Иванушки и српском Мрзану, онда човеку постаје јасно да Ви говорите као западњак, а не као светосавске Србин. Јер, каже златоусти владика Николај, Срби и Руси неће никада бити успешни и моћни као западни народи, али ће на њима, као носиоцима јеванђељске Правде, остати свет до Другог доласка Христовог. Док се Запад клањао моћи римских папа и немачких царева, Св. Александар Невски је поручивао да је “Бог у истини, а не у моћи” и идући за Истином прихватио је као мање зло татарском ропство, уместо папског савезништва. И немоћни Св. Александр Невски се оваквим својим избором показао као мудар, јер је татарско ропство сачувало православну Истину, док се кнез Данило Галицијски показао као губитник, јер је тадашње моћно папаско савезништва донело западној Украјини унијатство и губитак руског националног идентитета. Никада православним Србима моћ неће бити руководио начело, јер исповедају Васкрслог Христа који је увек са немоћним!

  34. Владо,

    Управо српски комунисти немају везе са српским народом. Никакве, осим принуде. Они су први покренули релаксацију Србије од Косова и Метохије. Хајде, прочитај поново свој коментар!

  35. Петре, мислим да си ти тај који треба да га опет прочиташ. Ако изоставимо ту мало предугу заграду, и саставимо два краја, каже исто што и ти: да ни једни ни други нису представљали свој народ, а српски комунисти још мање него руски. Не само да нису били део њега, него су – опет српски више него руски – били његови непријатељи.

  36. Драгане нисте у праву.

    “Чему то сада, ако је КиМ узгубљено “Кумановским споразумом“,
    “КАПИТУЛАЦИЈОМ“ – зар на тој “КАПИТУЛАЦИЈИ“ нема потписа
    “побеђеног“, “освојеног“ и поБЕДНИКА”

    Уместо што се дерете ****** и полазите од неистинитих тврдњи, било би боље да знате о чему причате.
    “Кумановски споразум“ није био безусловна капитулација. Нити је Космет као што знате, уопште био освојен од стране било којих трупа у време потписивања.
    “Кумановски споразум“, није на било који начин доводио у питање суверенитет Србије над Косметом! (Како га је Запад после интерпретирао и како су квислиншке Владе у Србији предале Космет корак по корак то је друга прича)
    Исто важи и за Резолуцију У.Н. 1244. Она не доводи у питање територијални интегритет Србије али исто тако не може блокирати Владу Србије да је (противно интересима Србије) игнорише или чак згази .
    Србима је испран мозак по том питању, да неби схватили до које мере они који управљају Србијом су издајници (неки већи неки мањи). Јер су увек активно помагали Западу против свих интереса Србије, укључујући и Космет.

  37. @Јуродив

    ”Уместо што се дерете ****** и полазите од неистинитих тврдњи,
    било би боље да знате о чему причате.”

    То је само моја реакција на коментар другог коемнтатора.
    Коментатор пре мене управо тврди то што тврди, а ви тај коментар нисте
    прочитали, а ја га нисам цитирао, па је то код вас оставило утисак какав је
    оставило и избацило Вас из такта, сасвим непотребно, те сте све своје
    непријатне емоције истресли на мене, као ”на врећу за ударање”.
    Нема замерки: дешава се то свакоме, мање или више.
    Разуме се: ни ја нисам изузетак.
    Ово што сте рекли, то све, чињенично и правно, стоји, али
    има оних који тако не мисле, тако не желе и тако неће!

    Ево комнтара који нисам цитирао:
    @Иван Лукић
    И даље читаоци шаљу коментаре као да се Срби уопште сада питају да
    ли ће КиМ бити шиптарско! Када је 1999. године потписана капитулација
    Србије (тзв. војно-технички споразум) и када је Србија повукла своју
    војску са сопствене територије, од тог тренутка КиМ више не припада
    Србији”

  38. Подсећа нас другарица Ања на: „Такође, треба указати на низ активности које се уопште не уклапају у традиционално позитивну представу својствену руским медијима ………………… ”
    ++++
    Лепо од ње.
    А могла би, да нас информише и о доприносу њених земљака-плаћеника, који својим лажним извештајима обавештавају руски народ о догађајима у логору Србија

    https://srbin.info/politika/salju-lazne-izvestaje-evo-ko-su-vucicevi-ljudi-zaduzeni-za-medije-u-rusiji/

    Зна она, на остварењу чијег сна су они ангажовани.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading