Светска банка: Ове године биће за петину мање дознака из иностранства

Србији од дијаспоре годишње стиже око три милијарде евра, односно приближно десет одсто бруто домаћег производа

Чланак немачког Зидојче цајтунга

Укупне девизне дознаке емиграната својим породицама у матичним државама ће услед економске кризе изазване корона вирусом пасти за око 20 одсто, односно за 109 милијарди током текуће године, оцењује Светска банка.

То значи да ће у 2020. години приливи у такозване земље с ниским и средњим примањима, у које спадају све земље на Балкану, пасти на 445 милијарди долара, након рекордних 554 милијарди долара колико су износиле лане.

У саопштењу међународне финансијске институције наводи се да би ово био најдрастичнији пад дознака забележен у историји, да ће највећим делом бити изазван смањењем плата и запослености миграната, који су често најподложнији отпуштањима током економске кризе у земљама у којима раде.

Очекује се да ће количина дознака највише опасти у Европи и Централној Азији (27,5 одсто), а следе Субсахарска Африка (23,1 одсто), јужна Азија (22,1 процента), Блиски исток и северна Африка (19,6 процената), Латинска Америка и Кариби (19,3 процената), те источна Азија и Пацифик (13 процената).

Подсећамо, Србији од дијаспоре годишње стиже око три милијарде евра, односно приближно десет одсто бруто домаћег производа (БДП).

Значај дознака као извора новца ће у кризи заправо бити још већи, наводе у Светској банци, обзиром да се у овој години кризе очекује и глобални пад директних страних инвестиција (СДИ) за око 35 одсто.

Дознаке у земље с ниским и средњим примањима су у 2019. години биле веће од СДИ, а постепени опоравак количине девизних дознака које долазе у матичне земље се пројектује већ за 2021. годину

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 23. 4. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Шта је следеће? Опашће потражња за нашим производима у главним извозним дестинацијама, Италији и Немачкој? Упс 🙁

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading