Ђорђе Николић: О пријему „Косова“ у ENTSO или Мале победе и велики порази

За кратко време наша победа постала мала, а пораз велики, а можда се и само боримо за дефинитиван пораз

Порука председнику Србије на брани на Газиводама, 2018. године (Фото: Танјуг)

Неуспех тзв. Републике Косово да новембра 2018. године оствари пријем у чланство ENTSO (Европска мрежа оператора преносног система за електричну енергију) председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је изјавом:

„То је за нас важна победа. За њих мали пораз, а за нас велика победа. Посебно што смо били у праву, што је правда била на нашој страни, није било фер да нам то ураде и ето нису успели.“ (веб сајт Kossev, 13. 11. 2018)

Нагласивши да је протекло гласање за пријем „Косова“ у ENTSO за Србију било значајније од гласања за пријем „Косова“ у INTERPOL, које је уследило нешто касније, Председник је исказао одлучност Републике Србије у спречавању пријема „Косова“ у ENTSO речима:

„Упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима. Тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана и када донесу одлуку ми је нећемо примењивати. Када хоћете да правите такву врсту енергетског хаоса имаћете одговор Србије, јер нећемо да згазите нашу земљу и наш народ као што сте замислили. Ни наш народ на северу Косова, ни наш народ у целини, ни нашу земљу.“ (веб сајт Kossev, 13. 11. 2018)

Међутим, након подршке 22 чланице ENTSO при гласању и накнадног потписивања новог споразума између ENTSO и KOSTT (Косовски оператор преносног система) тзв. Република Косово је 20. априла ове године стекла енергетску независност од Србије. На овај начин „Република Косово“ излази из регулаторног блока система Србије, Црне Горе и Северне Македоније на чијем челу се налази Србија и придружује се енергетском регулаторном блоку система „Косово“–Албанија.

Ову вест која се може пронаћи и на званичном сајту Канцеларије Премијера тзв. Републике Косово објавио је незнатан број медија на српском језику. Читав догађај је протекао без икаквих реакција Председника Републике (*), Министарства спољних послова, Министарства рударства и енергетике и Канцеларија за Косово и Метохију. Тако је за кратко време наша победа постала мала, а пораз велики, а можда се и само боримо за дефинитиван пораз. Одговор на ово питање се очекује од надлежних органа.


(*) Прим. СС: Текст је написан пре вести да је председник Србије Александар Вучић “најавио да ће са европским представницима данас разговарати о прикључењу Косова у Европску мрежу оператора преносних система електричне енергије (ENTSO).” (РТВ, 24. 4. 2020)



Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading