УН: Свету прети глад „библијских размера”

Епидемијом глади могли би да буду погођени Јемен, ДР Конго, Авганистан, Венецуела, Етиопија, Јужни Судан, Судан, Сирија, Нигерија и Хаити

Јемен је једна од земаља коју би могла да страда од глади (Фото: ЕПА-ЕФЕ/Ј.А.)

ЛОНДОН – Свету прети глад „библијских размера” проузрокована пандемијом корона вируса, упозориле су УН.

Шеф Светског програма за храну Дејвид Бесли изјавио је да су потребне хитне акције како би била избегнута катастрофа. Ова агенција УН процењује да би број људи који гладују могао готово да се удвостручи, са 135 на више од 250 милиона, преноси Би-Би-Си.

У највећем ризику је десет земаља захваћених сукобима, економском кризом и климатским променама. У четвртом годишњем глобалном извештај о кризи са храном као земље које су у ризику да буду погођене глађу наведене су Јемен, Демократска Република Конго, Авганистан, Венецуела, Етиопија, Јужни Судан, Судан, Сирија, Нигерија и Хаити.

У Јужном Судану 61 одсто становништва прошле године је било погођено кризом када је реч о храни, наведено је у извештају. Пре пандемије корона вируса, делови источне Африке и јужне Азије већ деценијама се суочавају са озбиљном несташицом хране проузрокованом сушом.

Обраћајући се Савету безбедности УН током видео-конференције, Бесли је рекао да свет мора мудро и брзо да делује. „Могли бисмо да се суочимо са глађу библијских размера у року од неколико месеци”, рекао је Бесли.

Виши економиста СПХ-а Ариф Хусаин рекао је да економски утицај пандемије корона вируса може бити катастрофалан за милионе људи „који већ висе о концу”.

„То је ударац чекићем за више милиона људи који могу да једу само ако зараде. Потребан је само још један шок попут ковид-19 да би они били гурнути преко ивице. Морамо колективно деловати да ублажимо утицај ове светске катастрофе”, истакао је Хусаин.

Претходно је СПХ саопштио да ће због кризе финансирања преполовити помоћ деловима ратом разореног Јемена, који су под контролом побуњеника Хута. Наведено је да су поједини донатори зауставили помоћ због забринутости да су снаге Хута ометале испоруку.

СПХ шаље месечно храну за више од 12 милиона становника Јемена, од чега је 80 одсто у областима које контролишу снаге Хута, преноси Танјуг.

У Јемену је овог месеца потврђен први случај ковид-19, а агенције за помоћ су упозориле да би болест могла брзо да надвлада ослабљени здравствени систем те земље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 4. 2020)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ако; “Свету прети глад „библијских размера”, Србији сигурно не прети.
    Али зато окупираној Србији (којом владају марионете глобалиста) у том случају прети инвазија избеглица.
    Или ће држава контролирати границе и војска радити оно на шта су дали заклетву, или Србије неће бити.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading