Розета Хајдари: Косово стекло енергетску независност

Данашњим гласањем свих европских оператора система Европске енергетске мреже оператора струје Косово ће бити независно контролно подручје, истакао немачки амбасадор у Приштини

Министарка економије тзв. Косова Розета Хајдари (Извор: Kosovo online)

Министарка економије Розета Хајдари саопштила је вечерас да је процес гласања о новом споразуму о прикључењу Оператора преносног система Косова и Косовског тржишта електричне енергије (KOSTT) и Европске енергетске мреже оператора струје (ENTSO) завршен и да је Косово стекло енергетску независност.

„Данашњим гласањем и накнадним потписивањем новог Споразума прикључења између KOSTT и ENTSO, KOSTT и Косово стичу енергетску независност, на чему се већ неколико година ради”, навела је Хајдари у објави на Фејсбук налогу.

Она је додала да је нови споразум одобрила RGCE (Регионална група континенталне Европе).

„Овом приликом се захваљујемо Немачкој и њеним партнерима, Сједињеним Државама и другим пријатељским земљама. Уједно, честитамо KOSTT-у на овом изванредном постигнућу. Честитамо Косову у овим тешким временима на историјском успеху”, навела је косовска министарка.

Међу првима је Косову честитао немачки амбасадор Кристијан Хелд путем Твитер поруке.

„Данашњим гласањем свих европских оператора система Европске енергетске мреже оператора струје (ENTSO), KOSTT ће бити независно контролно подручје“, истакао је Хелд.

„Велики допринос и регионалној сарадњи. Поносан сам на KFW групу која је делила дугачак пут да стигнемо овде. Године напорног тимског рада“, поручио је Хелд.

Оператор преносног система Косова и Косовског тржишта електричне енергије и оператор преносног система Албаније (TSO) потписали су децембра прошле године у Тирани споразум о успостављању регулаторног блока косовског и албанског енергетског система.

Србија и Косово су у оквиру бриселског дијалога потписали Споразум о енергетици 2013. године. Две стране имају опречне тврдње о власништву над мрежом на Косову.

Опрема: Стање ствари

(Kosovo online, 20. 4. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

  1. Значи да док све остало у Србији стоји због крунске заразе Шиптари са Косова и Метохије и даље раде?

  2. Cudno ovu vest jos nije objavio ( do sada ) ni jedan javni servis. Stanica KOSSEV objavila jos pre dva dana. Dok je glavna tema virus iza ledja ko zna sta se sve potpisuje.

  3. Претпостављам да је то још један “успех” српске дипломатије у процесу нормализације односа Србије и Косова. Ванредне ситуације се и иначе користе да се прогурају неке ствари које у нормалним околностима не би прошле. То је оно што Наоми Клајн назива “доктрина шока”. Србија је доживела још један пораз а да о томе грађани нису добили никакву информацију. Али важно је да нас по цео дан наметљиво обавештавају да ли се Ковидом заразило још неколико људи.

  4. Види Србине,колико ми сељаци знамо брана и добар део језера Газиводе и наравно турбине ,преносни ситеми,и…све је то на територији “уже Србије”…зашто другови нису укључили и ТЕ “Обреновац”…Толико о томе.

  5. Газиводе је језеро које пре свега служи за снабдевање водом, мада тамо има и мала хидроцентрала. КиМ имају непроцењив значај за привреду Србије јер се тамо налазе велике резерве угља и руда. Пре свега је значајан угаљ јер Србија око 70% електричне енергије добија из угља. Али нема смисла сада то коментарисати јер ће Србија очигледно да прихвати независност Косова. Овде народ није показао велико интересовање да брани ту територију, а такође је у дугом периоду титоизма помагао стварање шиптарске државе. Кад се буде плаћала скупа струја и кад је не буде било довољно онда ће Срби схватити значај територије за опстанак неке нације.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading