N1: Упркос апелима, забранама и препорукама лекара, у појединим црквама било верника

Нису примећени организовани доласци, док је појачано присуство полицијских патрола у близини храмова било приметно

Светосавска црква код Храма Св. Саве (Извор: N1)

Око цркви у Београду данас је било појачано присуство полиције која је контролисала и упозоравала људе да се удаље. Известан број грађана, који су били у шетњи са својим псима, искористио је прилику и да уђе у малу цркву код Храма Светог Саве, јавља репортерка N1. Упркос забрани кретања, забрани окупљања, препорукама лекара и апелу државе и цркве, у појединим храмовима је било верника.

Испред цркве Светог великомученика Георгија, у београдском насељу Стара Бежанија, окупило се око тридесет верника. Они су у дворишту цркве и на улици, преко разгласа слушали ускршњу службу, јавља портал Нова.рс.

На крају литургије црква је отворила своја врата, а окупљени су улазили унутра.

Старешина храма, отац Владимир Левићанин рекао је за Нова.рс да вернике није позвао на службу, али је познајући неке од њих претпоставио да ће данас доћи. Људи у дворишту цркве стајали су на удаљености од метар један од других, док су неки били у мањим групама, а готово сви без маске, наводи овај портал.

Фото: Горан Срданов/Нова.рс

Преко пута цркве све време су стајала четири полицајца, али су само мирно посматрали скуп, никоме од присутних нису прилазили. Људи који су службу слушали изван дворишта храма махом су држали псе на повоцима, који су им били неки вид пропуснице.

Верници у цркви код Храма

Репортерка N1 разговарала је са неколико верника које је срела испред цркве код Храма Светог Саве.

„Био сам у пролазу и наравно свратио на литургију“.

„Не може нико да ми забрани да дођем ако желим“.

„Немам дозволу нити би је тражио, нити би ме уопште интересовало то“.

„И да немам (дозволу) свратио бих сигурно“.

„Ја не знам да ли постоје такве земље осим Северне Кореје да може неко да забрани вероисповест. Наравно да они нису формално забранили, него су направили једну застрашујућу забрану па ко се ухвати за њу“.

„Ко може да вам да препоруку да не дођете у цркву? Само безбожник“.

Будући да је власницима паса јутрос било дозвољено њихово извођење до 10, како је јавила репортерка N1, поред храма Светог Саве, поједини су искористили ту могућност па су псе везивали поред мале цркве код храма или остављали у парку, како би ушли у цркву.

Према информацијама које имамо, и у другим београдским храмовима јутрос је било верника, како је за N1 речено, то су били људи који су имали дозволе за кретање.

Нису примећени организовани доласци, што је помињано као могућност на друштвеним мрежама претходних дана, док је појачано присуство полицијских патрола у близини храмова било приметно.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић разговарао је у среду телефоном са патријархом српским Иринејем, а у заједничком саопштењу издатом након разговора, наведено је да Вучић разуме потребу цркве и народа да прославе највећи хришћански празник Ускрс, али да неће бити укидана забрана кретања током ускршњих празника.

Патријарх Иринеј рекао је да је Црква и до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Србије у вези са епидемијом корона вируса.

Патријарх Иринеј је рекао и да у ситуацији кад се појавила велика заразна болест, коју изазива корона вирус, Црква слуша „мудре савете људи који познају ту материју и који су и позвани да нас упуте на начин како да се томе одупремо“.

„Бог је свуда и на сваком месту и свуда се можемо Богу молити. Први храм Божији је породица“, рекао је патријарх, наводећи да је сада можда прилика да „саберемо нашу породицу јер ништа није, као у ово време, у толикој мери угрожено, она је такорећи потпуно разбијена“.

Опрема: Стање ствари

(N1, 19. 4. 2020)

Медији: У цркви у Петроварадину двадесетак верника, непознати снимали новинаре

Ускршњој литургији у Саборној цркви у центру Новог Сада, поред свештенства, присуствовало и двадесетак грађана. Како су они успели да дођу на литургију и поред забране кретања, медији нису успели да сазнају

Извор: N1

Упркос „полицијском часу“ и забрани окупљања више од двоје људи током ванредног стања, један број верника присуствовао је данас служби у цркви у Петроварадину, јавио је новосадски информативни портал 021.

Полицајци су били у близини, али нису реаговали на окупљање.

Портал VOICE је навео да је ускршњој литургији у Саборној цркви у центру Новог Сада, поред свештенства, присуствовало и двадесетак грађана.

„Како су они успели да дођу на литургију и поред забране кретања, медији нису успели да сазнају, јер је више мушкараца у црквеним мантијама и неколико младића у цивилу све време новинаре и сниматеље одвраћало од цркве речима да улаз за представнике медија није дозвољен ни у црквену порту, нити у сам верски објекат“, пише VOICE.

Новинари и фоторепортери имали су проблем са снимањем Саборне цркве и на Велики петак, 17. априла, подсетио је VOICE.

„Док смо стојали испред Саборне цркве, пошто нам није дозвољено да уђемо у цркву (јер) ’нисмо добили благослов’, и забележимо Велики петак, уз нападе ’великих верника’, где су предњачиле ’велике вернице’, овај лик нас је тајно снимао телефоном, колегу Карлића из Новости, Бакића (из) Дневника, Наташу N1, Марију Ердељи и мене, Гојића из Бете“, написао је на Фејсбуку у петак фоторепортер Новинске агенције Бета Драган Гојић.

(N1, 19. 4. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading