Протојереј Владан Симић: Одговор Повереници – верници су дискриминисани у односу на кућне љубимце

Црква и њени верници не само да нису привилегована каста, како ствар поставља повереница за равноправност (!) него су дискриминисани, одговара протојереј Симић

Повереница: И црква да се придржава мера и препорука

Неопходно је да се Црква, као важан део друштва, при вршењу својих обреда придржава свих мера и препорука које су на снази, рекла Бранкица Јанковић

Бранкица Јанковић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је данас да је очување јавног здравља и безбедности свих грађана, које подразумева и мере за сузбијање ширења епидемије вируса КОВИД 19, према Уставу и законима Републике Србије секуларно питање.

– Надлежни државни органи су одговорни за благовремено и ефикасно предузимање мера, што истовремено подразумева обавезу грађана и свих друштвених актера да их поштују – истакла је Бранкица Јанковић и додала да су пред законом сви једнаки, што значи да се права и обавезе односе једнако на све.

– У том смислу, неопходно је да се Црква, као важан део друштва, при вршењу својих обреда придржава свих мера и препорука које су на снази у нашој држави – додала је Јанковић.

Повереница истиче да посебну одговорност имају највиши црквени великодостојници који у својим наступима у вези са догматско-канонским и обичајним правилима треба да се руководе пре свега интересима верника и чувањем њиховог здравља, што укључује и питање присуства верника на литургији.

Истиче да су неодговорне и забрињавајуће поруке појединих црквених великодостојника и дела свештенства који догму и традицију у обављању верских обреда, стављају изнад здравља и добробити својих верника, преузимајући тако и одговорност за њихово здравље.

Управо поштовање прописаних мера, и од верника и од верских заједница, директно утиче на њихову ефикасност и на очување здравља свих грађана.

– Ова пандемија је заједничка невоља која нас је снашла, али уједно и прилика да разумемо сву повезаност и међузависност људи, јер вирус не прави разлику ни према раси, полу, језику, националној, верској или политичкој припадности, нити по било којем другом личном својству.

Јанковић истиче да је велики изазов пред којим се налази наше, али и већина друштава у свету, прилика да унапредимо поштовање принципа равноправности и поставимо на право место вредности међусобног разумевања, поштовања, емпатије и солидарности, посебно са онима који припадају рањивим друштвеним групама.

(Танјуг/Блиц, 13. 4. 2020)

Протојереј Владан Симић: Црква поштује све мере, али се не поштују права верника

Одговор повереници за равноправност Бранкици Јанковић

Протојереј Владан Симић (Извор: Епархија бачка)

Нешто више од једног часа по објављивању јучерашњег саопштења Светог Синода да је државном врху упућен предлог и молба да се изврши ранојутарња петочасовна суспензија забране кретања да би православни верници могли да узму учешћа на васкршњем јутрењу и Литургији, на интернет-порталу Blic-а се огласила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић са насловном поруком: ,,I crkva da se pridrzava mera i preporuka”. Наравно да се ниједним делом своје изјаве није осврнула на чињеницу да је Српска Православна Црква до сада показала највећи могући степен одговорности и да се придржавала свих мера и препорука и да се у храмовима и сада стриктно поштују упутства надлежних органа за сузбијање епидемије, али зато није пропустила прилику да управо Цркву оптужи за наводно непоштовање истих (читај: за ширење заразе).

Поред тога, повереница је отишла корак даље у намери да едукује ,,црквене великодостојнике” на који начин треба да брину о својим верницима и да верске обреде, каноне и догмате ускладе са датим мерама, нарочито у погледу присуства верника на Литургији. Ово питање, међутим, Свети Синод је разрешио у складу са државним и црквеним прописима већ на самом почетку епидемије у Србији, о чему су обавештени и верници и целокупна јавност, али, по свему судећи, госпођа повереница не прати обавештења која Црква упућује верницима јер је се то не тиче. Било како било, надам се да ће барем сада погледати ранија саопштења Синода и коначно схватити да Црква не тражи ништа више од онога што је већ примењивала у претходном периоду, поштујући притом све мере заштите и дистанцу међу верницима у храму и на отвореном простору.

Проблем је настао – и још увек постоји – јер су због уведеног полицијског часа за дане викенда православни верници онемогућени да узму учешћа у богослужењу, а, како ствари стоје, тако ће бити и на сâм дан Васкрса. Зато је Црква предложила и замолила државни врх да се учини оно што је до сада више пута учињено и што се свакодневно чини из разноразних разлога, осим верских: да се забрана кретања једнократно укине само на Васкрс, и то у трајању од само пет сати (од 5,00 до 10,00 часова).

Притом не треба изгубити из вида чињеницу да се свакога дана забрана кретања укида за псе и њихове власнике, а једном недељно и за пензионере. Дакле, Црква и њени верници не само да нису привилегована каста, како ствар поставља повереница за равноправност (!) него су дискриминисани у односу на поменуте друштвене категорије и кућне љубимце. Разуме се да Црква нема ништа против права датих нашим суграђанима јер, треба и то рећи, многи власници паса су управо ових дана искористили своје право за излазак из кућа и посетили своје парохијске храмове, остављајући кућне љубимце да се поиграју ван порте, док они упале свећу и помоле се Богу за своје здравље и здравље својих ближњих.

Питам се: како је могуће да се повереница за заштиту равноправности оглашава тек сада, а ћути све време док су права верникâ угрожена до те мере да они нису равноправни чак ни са кућним љубимцима, о којима она изгледа више брине? Да ли се врхунац равноправности за коју се залаже повереница одражава у чињеници да кућни љубимци имају више права од верникâ? Један од најтоталитарнијих режима у савременој историји човечанства запамћен је у нашем народу, а и шире, по пароли ,,Zabranjeno za Srbe i pse”, а заступница Јанковић изгледа да жели да из ове пароле и реалности данашњице избави само псе, а да Србе и даље остави као неравноправне чланове друштва.

Бранкица Јанковић даље тврди да су пред законом сви једнаки, али заборавља да је апел Цркве уследио, између осталог, и као последица неједнакости свих грађана у току трајања мера изречених у ванредном стању. Kада би госпођа Јанковић свој посао обављала у складу са законом, основним људским правима и елементарним осећањем за једнакост, правичност и правду, верујем да Црква не би имала потребу да се посебно оглашава и указује на угрожавање права верникâ јер би то у њихово име учинила повереница за заштиту равноправности која је дужна да брани право свих грађана на једнак третман пред законом. Нажалост, она својим поступањем злоупотребљава своју дужност и наноси штету не само Цркви и верницима као јединственом организму, него и целокупном друштву. Уместо да брани права свих грађана, а у том броју и права верникâ, она својом изјавом обмањује јавност и устаје против верникâ и њихових права, лажно приказујући да су Црква и верници привилеговани у односу на друге припаднике друштва и да чак представљају друштвену опасност уколико им се дозволи одлазак у цркву.

Сваком грађанину Србије је потпуно јасно да у датим околностима, како због неодговорности појединаца тако и због разумљивих проблема у функционисању система заштите и борбе против епидемије вируса корона, већи ризик представља одлазак у куповину, нарочито после апсолутне забране кретања викендом, или у банку, пошту и друге институције, па чак и одлазак на посао организованим аутобуским превозом, где се ретко поштују мере обавезног растојања и дезинфекције, него одлазак у свете храмове у којима се поштују све прописане мере, па и оне о ограниченом броју људи. Уосталом, држава ниједним својим актом није забранила одлазак у храмове него је дала одређене препоруке Црквама и верским заједницама, али због општеважећег полицијског часа верници су, за разлику од неких других категорија друштва, онемогућени да испуне своје потребе. Госпођа Јанковић се, наравно, није осврнула ни на друштвену одговорност коју Црква заједно са својим верницима показује кроз добротворни рад и помоћ нашим болницама и другим институцијама, укључујући и пензионере и оне који су слабијег материјалног стања, као и оне о којима нема ко да брине. Не! За њу је Црква само реметилачки фактор равноправности (која, иначе, цвета у Србији) јер се усудила да затражи једнакост за православне вернике, и то само за оне који нису у изолацији и самоизолацији тако да не представљају потенцијал за ширење епидемије.

На крају, треба рећи јасно и гласно: држава је донела забрану кретања и то је њено право, али исто тако има и одговорност према свим својим грађанима, у овом случају грађанима православне вере. Зато би било поштено да држава јасно стане иза своје одлуке и прихвати чињеницу да у овој ствари не може очекивати подршку Цркве којој су права ускраћена. Сасвим је јасно да је и иначе у току агресивна медијска антицрквена кампања кроз коју се Црква напада са разних страна како држава не би морала да прихвати своју одговорност. Једном речју, ако се Црква и њени епископи и свештеници у јавности прикажу као неодговорни, сви остали биће слика и прилика највишег степена друштвене одговорности. Исто тако, само на другом колосеку, једни ће Цркву тобоже подржавати зарад нечасних политичких поена, а други ће искористити прилику да се са њом коначно обрачунају као са својим исконским непријатељем.

Црква се унапред оградила и од једних и од других и, чврсто стојећи уз свој народ, гласно поручује да ће упркос антицрквеној кампањи храмови бити отворени и да ће се у њима служити Богу и на празник Васкрсења Христовог, као и свих претходних дана. Све остало је ствар личног избора: неко више воли да шета кућне љубимце, а неко да своју љубав, наду и све своје страхове преда у руке Свемогућег Бога, Победитеља смрти.

У Новом Саду, 14. априла 2020.

(Сајт Епархије бачке)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Дакле, снаге ада су се пројавиле у правом тренутку. Понављачи ђаци и купљенодипломци знају као и њихови очеви из 1945., да објасне опасности службе Божије. Па ево им заиста изузетног одговора једног српског свештеника. Разуме се ако знају да прочитају, ко зна можда су купили и дипломе основног образовања. У сваком сл. ми (који идемо сваког малог Васкрса-недеље, а којих нема више од 5500-6000 у целој држави) ћемо бирати један од два модела овог малтретитања и тиме их утемељити дубоко у својој позицији. Прва, отићи на Васкршње јутро и платити казну, и не ићи и сматрати се у забрани и затвору од стране посткомунистичких содомита. Не брините се, оба пута су спасоносна. Јер су многи затворени, па само у прошлом веку са све Св.страстотрпцима ОТРПЕЛИ затвор неписавши петиције и жалбе. Већа им је то осуда- јер је свако у своме до краја остао. Затворени и убијени код Господа, а стрељачки водови са комесарима и командирима, зна се, где и њихов отац уљанов, у преисподњи. У ствари прво су полудели, па тек онда. Ако ми не верујете, питајте јуровског, тј. његове потомке, као и потомке оних који су мучили хришћане, гребли иконе и фреске, правили штале од Цркви, сахрањивали Бога по селима, славили 29.11.,1.3. на Велики Петак деценијама баханалисали у време поста и литургија, ставили жуту уместо црвене петокраке, правили параде педера, давали права кучићима да шетају, тј. живели у Земљи Недођији. ХИСТОС ВАСКРСНУ, и у логору, и у притвору и у Цркви, и у гори и у Васељени, а ви отрпите где год да сте браћо и сестре, Маран ата!!!!

 2. Тужно је гледати ко води Србску државу и ко је продаје крвљом откупљену и ослобођену! А још је тужније гледати равнодушност и немар код већине нас за неправду ближњега! Шта нам вреди да сачувамо здравље, кад ћемо сами себи скочити за врат! Зар је здравље божанство коме треба жртвовати душу?! Вама оче свака част!

 3. Бранкица Јанковић:
  ,,I crkva da se pridrzava mera i preporuka”.

  А зар то није обавеза и ТВ Пинк и ТВ Хепија, за њихове
  групно сексистичке емисије – “Задруга“ и “Парови“?
  Зашто по том питању лицемерно ћуте – Председник Александар Вучић,
  председница владе Ана Брнабић, “потпуковник“ проф. др Кон,
  проф. др. Дарија, министар здравља Залатибор Лончар, Повереница
  Бранкица Јанковић…???

Оставите коментар